<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Feit av fedme-gen

Sliter du konstant med to-tre kilo ekstra? Et eget fedme-gen kan være årsaken.

Publisert
Sist oppdatert

Du spiser det samme og trener like mye som venninnen din. Likevel må du jobbe hardere for å kvitte deg med kiloene. Da er du kanskje så uheldig at du har fått en kopi eller to av et gen som forskerne akkurat har oppdaget.

Personer med to kopier av genet, som kalles FTO, hadde nemlig 70 prosent større risiko for overvekt enn de som ikke hadde noen. De veide i gjennomsnitt tre kilo mer, skriver BBC.

- Den typiske holdningen har vært at hvis du er overvektig, er det på grunn av latskap og fråtseri. Denne studien antyder at det også er en genetisk side ved det, sier professor Andrew Hattersley ved Peninsula Medical School.

Les mer her: Overvekt, ikke din skyld:

- Ikke så stor forskjell
Halvparten av europeere har én kopi av genet, mens en av seks har to, anslår ekspertene.

Jøran Hjelmesæth, overlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør, Sykehuset i Vestfold, er begeistret for studien.

- Dette er uten tvil veldig spennende forskning. Men man må likevel ha kaldt vann i blodet. Forskjellen i vekt er ikke så stor fra de som hadde genet og de som ikke hadde det, påpeker Jøran Hjelmesæth (tittel) ved Sykehuset i Vestfold.

Ifølge BBC mener Hattersley imidlertid at selv om tre kilo høres forholdsvis lite ut, er det nok til å utgjøre en stor forskjell i risikoen for fedme.

Så mange som en av fem nordmenn kan ha fedme, ifølge ferske tall:

Tror på ny behandling
Forskerne vet ennå ikke nøyaktig hvordan genet fungerer, men har tro på at oppdagelsen kan bidra til å forstå og eventuelt forebygge overvekt. Men det trengs mer forskning.

Hjelmesæth påpeker at funnet av genet ikke vil få konsekvenser for behandlingen av fedmepasienter med det første.

- Her er det eventuelt snakk om følger på lang sikt. Forskerne må først undersøke om de som har genet, vil reagere annerledes på behandling enn de som ikke har det, sier han.

For enkelte er mat som narkotika:

Ingen sovepute
Hjelmesæth håper de nye funnene ikke blir en sovepute for personer som bør gå ned i vekt for helsas skyld.

- Dersom pasienten blir fortalt at overvekten er arvelig betinget, er det lett å tenke at dette kan man ikke noe for. Motivasjonen for livsstilsendring kan forsvinne helt, forklarer han.

- Men man har fortsatt alle muligheter for å gå ned i vekt på vanlige måter. Og dersom man er arvelig belastet, er det enda større grunn til å spise sunt og være i fysisk aktivitet, mener den norske eksperten.

Slanking kan være helsefarlig, så gjør det på riktig måte:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer