Feilene nybakte foreldre gjør

Redd for å gjøre noe galt med den nyfødte pjokken?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN har snakket med en rekke barneleger om hvilke feil som vanligvis begås av nybakte og uerfarne foreldre:

Lar babyen sove hele natten
- En av tingene som får meg til å krympe meg er når foreldre sier: ”Hun sov hele natten første dagen etter at vi kom hjem fra sykehuset!”. Da sier jeg til dem: Å nei! Det er det ikke meningen at hun skal, sier barnelege Lance Goodman.

Ifølge barnelege Anne Lindboe ved Ullevål universitetssykehus skal barn normalt sett ikke sove så lenge om natten.

- Barnet skal helst nattammes, men hvis det spiser godt resten av døgnet og går opp i vekt, så er ikke dette så viktig, sier hun.

For de fleste er nattamming imidlertid nødvendig for å få til en tilstrekkelig vektoppgang. Etter tre måneder er det ikke behov for å vekke barnet for nattamming med mindre barnet går lite opp i vekt, ifølge Lindboe.

Les også: Ny teknikk mot kolikk

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Amme på kommando
Enkelte foreldre ønsker å amme babyen på konkrete tidspunkt. Legene sier imidlertid at en nyfødt bør spise minst hver fjerde time, og at foreldre ikke bør holde seg til en stram tidsplan.

- Babyer er smartere enn voksne. Enten de ammes eller får melk på flaske, vet de når de er sultne og mette, sier barnelege Dr. Robin Madden, og legger til at hvis foreldre følger babyens behov, vil de spise bedre.

Les også: Moser anbefalingene om barnemat

Folksomme områder
Amerikanske barneleger oppfordrer ikke nybakte foreldre til å ta med babyer på overfylte områder, som hektiske matbutikker eller store barneselskap. Det er to grunner til at dette kan være problematisk:

For det første kan babyen få en farlig bakteriell infeksjon. Og for det andre kan babyen få et virus, som for eksempel kan gi feber, og i verste fall må babyen inn på sykehus for å overvåkes.

Anne Lindboe mener imidlertid at det i utgangspunktet ikke er like farlig å ta med babyer på folksomme områder.

- Premature og syke barn bør holdes unna trikk, buss og tett befolkede cafeer, og særlig om vinteren. Når det gjelder sunne, fullbårne og normalvektige barn bør foreldre bare bruke sunn fornuft, sier hun.

Lindboe legger til at det for eksempel vil være fornuftig å unngå å få besøk av forkjølete mennesker og være forsiktig med å dytte ansiktet til babyen opp i sidemann på bussen. Skulle en baby under seks måneder imidlertid få feber, har Lindboe en entydig oppfordring: Gå til legen!

Les mer: Vinterlufta gjør oss syke

Holde den nyfødte buret inn
Selv om det ikke er fornuftig å ta med den nyfødte til folksomme områder, betyr ikke det at babyen skal låses inn hjemme.

- Ta fødselsdepresjon som et eksempel. Hva er mer deprimerende enn å låse seg inn med en baby som ikke snakker og som gråter hele tiden, spør ekspertene, som oppfordrer til å ta med de nyfødte ut på tur. Må du ta med babyen på et folksomt område, som i butikken, vent til det er mindre mennesker der.

Flere kvinner med fødselsdepresjon

Ikke stole på egne instinkter
Mange foreldre stoler ikke på sine egne instinkter. Ekspertene mener imidlertid at foreldre bør bli flinkere til å høre og stole på seg selv. Madden understreker at foreldre som ikke stoler på seg selv kan sette babyen sin i fare.

- Jeg har møtt foreldre som har følt at babyen deres er syk, men personer rundt dem har sagt at babyen er frisk. Og selv om instinktene kanskje viser feil, så velger de uansett å vente for lenge før de går til legen.

Flere vanlige feil:
- Foreldre lar babyen sove på siden eller på magen. Det er sikrest at barnet sover på ryggen.
- Ifølge Lindboe kler mange på babyen for mye klær, for de er redde for at den skal fryse.
- Lindboe ser også at mange nybakte foreldre stresser for mye, de skal på babysvømming, barnesang, barselgruppe osv. - Det har en tendens til å gå for langt i foreldrenes favør, for det er jo de som har mest glede av dette. Det er viktig å roe seg ned og kose seg med babyen. Man blir ikke dårlige foreldre av den grunn, sier hun.

Kritiske til baby-TV