Feilen i Altinn er ikke funnet

Det kan ta lang tid før du får sjekket selvangivelsen på nett.

– Altinn åpner ikke før årsaken er funnet og løsningen fungerer som normalt, melder Brønnøysundregistrene  Foto: Altinn
– Altinn åpner ikke før årsaken er funnet og løsningen fungerer som normalt, melder Brønnøysundregistrene Foto: Altinn Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag klokken 18.34 ble Altinn stengt som følge av et svært alvorlig sikkerhetsbrudd. Altinn er nettportalen som har ansvaret for å drifte og levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter, deriblant selvangivelsen.

I løpet av natten og morgentimene er det blitt jobbet med å finne årsaken til den alvorlige sikkerhetsglippen - foreløpig uten hell.

– Feilen i Altinn er ikke funnet i løpet av natten, men det er ingenting som tyder på at omfanget av sikkerhetshendelsen er større enn avdekket i går kveld. Det er kun en person som er blitt eksponert, melder Brønnøysundregistrene i en pressemelding onsdag morgen.

Brønnøysundregistrene har forøvrig ansvaret for Altinn. De melder videre at Altinn ikke vil åpnes før tjenesten fungerer som den skal.

– Altinn åpner ikke før årsaken er funnet og løsningen fungerer som normalt. Nedetiden har konsekvenser for de som frem til nå ikke har fått sjekket selvangivelsen sin, men størst konsekvens har nedetiden for de profesjonelle brukerne som i dag ikke får løst sine oppgaver i Altinn, heter det i pressemeldingen.

Skatteetaten har også varslet om at ingen får sjekket selvangivelsen på nett før de er sikre på at ikke problemene vil oppstå igjen.

– Altinn er altså stengt inntil videre på grunn av et alvorlig sikkerhetsbrudd. Vi kommer ikke til å åpne løsningen før vi er trygge på at det ikke vil skje igjen.

Utleverte informasjon om mann i 30-årene

Natt til tirsdag denne uken ble selvangivelsen tilgjengelig gjennom Altinns nettsider. Bortsett fra at flere brukere måtte vente med å få tilgang til skattetallene sine, fungerte Altinn relativt greit. Det vil si helt frem til tirsdag ettermiddag.

Klokken 18.17 skjedde det en alvorlig sikkerhetsglipp i systemene, som gjorde at navnet og fødselsnummeret til en mann i 30-årene ble eksponert til de aller fleste som logget seg inn på Altinn rundt dette klokkeslettet.

Flere lesere tipset DinSide om sikkerhetsglippen.

«Jeg prøvde nettopp å logge meg inn på altinn for å sjekke skatteoppgjøret. Etter å ha trykt på logg inn knappen, ble jeg da - uten å ha logget inn på noen som helst måte, videresendt og ferdig innlogget til en annen person sine sider », meldte en leser.

Ifølge Altinn kunne ingen se personens dokumenter, og kunne heller ikke utføre noe på vegne av personen.

Eksponeringen av denne personen skjedde mellom klokken 18.17-18.34. Altinn.no ble da tatt ned - og er foreløpig fortsatt nede.