Feil i energimerking

Kun 36 prosent av kontrollerte hvitevarer var korrekt energimerket i butikkene i fjor. Både i 2004 og 2005 var tallet over 40 prosent. - Dette er alt for dårlig. Forbrukerne har krav på å vite energiklassen til hvitevarene de kjøper, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Publisert
Sist oppdatert

Best og dårligst

Hele 7.707 hvitevarer ble kontrollert, og av disse var altså nesten 5.000 hvitevarer feilmerket. Fjorårets butikkontroller viser at Bodø kommune kommer best ut med 81 prosent korrekt energimerking. Desidert dårligst var Nord-Aurdal kommune der kun en prosent av de to kontrollerte butikkenes hvitevarer var korrekt merket.

Hele 65 prosent av de kontrollerte butikkene hadde mindre enn halvparten av sine utstilte hvitevarer korrekt merket. Butikkene Elkjøp Stormarked i Narvik i Nordland og NTE Expert i Vanvikan i Nord-Trøndelag var de eneste butikkene med alle hvitevarer korrekt merket.

Beste kjede

Blant kjedene skiller Euronics seg ut med fortsatt positiv utvikling, mens Elkjøp overrasker med svake 29 prosent korrekt merking, noe som er en klar tilbakegang fra 2005.

I alt 122 butikker i fylkene Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Oppland, Hedmark, Buskerud og Oslo ble kontrollert i 2006. Det er Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, som utfører kontrollene.

Kontrollert tidligere

21 av butikkene har vært kontrollert en eller to ganger tidligere. Disse hadde 47 prosent korrekt merking, i motsetning til lave 32 prosent for butikkene som ble kontrollert for første gang.

- Det er nedslående at enkelte butikker helt synes å neglisjere merkeplikten, konstaterer Agnar Aas.

Klimaanlegg og stekeovner mangler langt oftere merking enn de øvrige apparattypene. Mens energimerker på klimaanlegg var totalt fraværende, er stekeovner fremdeles ekstra dårlig merket.

En type merkefeil som går igjen, er energimerker i sort-hvitt. Energimerkene skal være i bestemte farger og formater, og skal stå godt synlig på apparatene.

NVE vil følge opp butikkene med nye kontroller i 2007.

Kilde: NVE.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer