Feil eller fakta?

Finnes det sikre perioder der man ikke kan bli gravid? Er frokost dagens viktigste måltid? Her får du vite om disse og andre kjerringråd stemmer eller ikke.

Noen ting tar vi for gitt som medisinske fakta. Men er egentlig kjerringrådene til å stole på? Den medisinske rådgiveren Judith Reichman gir svarene på MSNBC.com.

Man kan ikke bli gravid under menstruasjonen
Feil!

Det er liten sannsynlighet for dette, men likevel mulig. Spermen kan lagres i livmorhalsen i opptil en uke, til tross for menstruasjonen. Du har størst sjanse for å bli gravid under eggløsningen. Den får du som regel to uker før menstruasjonen. En kvinnes syklus for menstruasjon og eggløsning varierer. Har du en kort syklus kan eggløsningen komme mindre enn en uke etter menstruasjonen. Da vil spermen fortsatt ligge lagret i livmorhalsen og befrukte egget. Den eneste perioden der du kan være relativt sikker på at du ikke bli gravid er få dager etter eggløsning, før menstruasjonen. Men husk at uten prevensjon er du aldri helt sikker på å ikke bli gravid.

Dersom moren din hadde en sen overgangsalder, vil også du ha det
Delvis sant.

Når en kvinne blir født har hun en mengde egg i eggstokkene. Gjennom livet, spesielt i fruktbar alder, vil tusenvis av disse eggene dø. Ved enkelte faktorer, som infeksjoner i barndommen og røyking, vil eggene drepes raskere enn ellers. En kvinne har omtrent like mange egg som moren hadde. Dersom moren hadde en sen overgangsalder, betyr det at hun hadde flere egg enn normalt. Det betyr at du også vil fortsette å produsere egg til du er eldre enn gjennomsnittet (51 år) når du når overgangsalderen.

Man må slutte med p-piller minst tre måneder før man kan prøve å bli gravid
Feil!

Du trenger ikke en ”utvaskings”-periode for å bli gravid. Hormonene i p-pillene blir ikke værende i kroppen i mer enn 24-48 timer. Det betyr også at hvis du glemmer pillen en dag eller to, kan du bli gravid. Dette gjelder også når du har brukt pillen i mange år. Dersom du blir gravid like etter at du har sluttet med p-pillen, har du ikke større risiko for spontanabort eller graviditetsproblemer enn de som venter flere måneder.

Man må ta folatsyre straks man blir gravid
Sant!

Det kan imidlertid være for sent å begynne når du blir gravid. Folatsyre hjelper med å forebygge mot ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av fosterets hjerne, og du bør ta vitaminet før unnfangelsen. Allerede når du merker at menstruasjonen er sent ute, har nevralrøret blitt formet. Det er misdannelser i nevralrøret som fører til ryggmarksbrokk. Å begynne med folat på dette tidspunktet vil dermed ikke utgjøre noen forskjell. Folat bør tas fra før unnfangelsen og i de tre første månedene av graviditeten.

Frokost er dagens viktigeste måltid
Sant!

Flere studier viser at personer som ikke spiser frokost får lavere blodsukker i timene mellom kveldsmat kvelden før og lunsj neste dag. Det kan gjøre deg sulten, noe som gjør det lettere å småspise mellom måltidene og å innta større måltider. Personer som dropper frokosten blir oftere overvektige og utvikler oftere hjertelidelser. Frokosten kan også gi deg viktige næringsstoffer fra melk, juice, egg og kornblandinger.

En god krem vil forhindre rynker
Feil!

En krem kan gjøre rynkene mindre synlige, men de vil likevel utvikles. Ansiktskremer kan beskytte huden fra å bli tørr. Rynkene ser dypere ut når det ikke er noe væske i huden. Men husk at rynker ikke kun kommer av væsketap i huden. Alder og sol er også skyld i ansiktsforandringen. Hvis du vil ha en sunn hud, bør du holde deg unna sola og bruke solkrem. Du kan også høre med legen din om anbefalte kremer.

Mozon.13.07.2005