Fedre øker bulimi-risiko

Var det bare en uskyldig kommentar om vekta? Uforsiktige fedre kan være årsaken til at jenter får spiseforstyrrelser i voksen alder.

Forskerne har lenge ment at mødre som slanker seg og maser om at døtrene må se til å bli kvitt valpefettet, kan utløse spiseforstyrrelser hos de unge jentene.

Fedrene har hittil vært forskånet for forskernes blikk, men nå retter amerikanske forskere en formanende pekefinger også mot dem.

- Fedre bør unngå å kritisere datterens vekt eller fasong. De bør heller bygge opp datterens selvtillit ved å understreke de positive egenskapene, sier Dr. W. Stewart Agras til nyhetsbyrået Reuters.

Hva er spiseforstyrrelser? Les mer på lommelegen:

Tykke fedre verst
Sammen med forskerkolleger fra Stanford University i California, har Agras fulgt 134 barn fra de var født og til de var 11 år. Undersøkelsen omfatter også barnas foreldre.

I et årlig spørreskjema har foreldrene svart på sine bekymringer for barnas vekt og spisevaner, sammen med opplysninger om sin egen vekt.

- Resultatene viser tydelig at fedre er viktige når det gjelder å påvirke barna i retning av bulimi, spesielt fedre som var overvektige og ønsket å være tynnere, forklarer Agras.

Ungjenter som leser mye om slanketips og dietter, har også større risiko for å utvikle spiseforstyrrelser:

Farlige kommentarer
Det er helt på sin plass at forskerne også setter fokus på fedrenes rolle, mener Vigdis Wie Torsteinsson ved Regional avdeling for spiseforstyrrelser på Ullevål universitetssykehus.

- Fedre må ikke undervurdere sin egen betydning. Det de gjør og står for, er viktig for barna, også når det gjelder spiseforstyrrelser.

Ifølge barne- og ungdomspsykologen sier flesteparten av oss ting som gir uttrykk for noe annet enn det vi faktisk mente. Hvis ei jente føler seg litt utenfor og ulykkelig uten helt å vite hvorfor, kan en kommentar om kropp og utseende få veldig stor gjennomslagskraft.

- En kommentar om at man ville se finere ut hvis man tok av noen kilo, kan plutselig se ut til både å forklare og gi en løsning på problemet, mener hun.

En annen studie viser at voksne med spiseforstyrrelser ofte har blitt mobbet som barn:

- Vis kjærlighet
Torsteinsson påpeker at det er ingenting barn heller vil enn å være bra nok.

- Å formidle at ungene duger til noe og at de er verdt å elske, er de viktigste faktorene i forhold til å forebygge spiseforstyrrelser. Både fedre og mødre må understreke at barna er bra som de er, mener barnepsykologen.

Les også: P-piller mot bulimi: