Fedre øker bulimi-risiko

Var det bare en uskyldig kommentar om vekta? Uforsiktige fedre kan være årsaken til at jenter får spiseforstyrrelser i voksen alder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har lenge ment at mødre som slanker seg og maser om at døtrene må se til å bli kvitt valpefettet, kan utløse spiseforstyrrelser hos de unge jentene.

Fedrene har hittil vært forskånet for forskernes blikk, men nå retter amerikanske forskere en formanende pekefinger også mot dem.

- Fedre bør unngå å kritisere datterens vekt eller fasong. De bør heller bygge opp datterens selvtillit ved å understreke de positive egenskapene, sier Dr. W. Stewart Agras til nyhetsbyrået Reuters.

Hva er spiseforstyrrelser? Les mer på lommelegen:

Tykke fedre verst
Sammen med forskerkolleger fra Stanford University i California, har Agras fulgt 134 barn fra de var født og til de var 11 år. Undersøkelsen omfatter også barnas foreldre.

I et årlig spørreskjema har foreldrene svart på sine bekymringer for barnas vekt og spisevaner, sammen med opplysninger om sin egen vekt.

- Resultatene viser tydelig at fedre er viktige når det gjelder å påvirke barna i retning av bulimi, spesielt fedre som var overvektige og ønsket å være tynnere, forklarer Agras.

Ungjenter som leser mye om slanketips og dietter, har også større risiko for å utvikle spiseforstyrrelser:

Farlige kommentarer
Det er helt på sin plass at forskerne også setter fokus på fedrenes rolle, mener Vigdis Wie Torsteinsson ved Regional avdeling for spiseforstyrrelser på Ullevål universitetssykehus.

- Fedre må ikke undervurdere sin egen betydning. Det de gjør og står for, er viktig for barna, også når det gjelder spiseforstyrrelser.

Ifølge barne- og ungdomspsykologen sier flesteparten av oss ting som gir uttrykk for noe annet enn det vi faktisk mente. Hvis ei jente føler seg litt utenfor og ulykkelig uten helt å vite hvorfor, kan en kommentar om kropp og utseende få veldig stor gjennomslagskraft.

- En kommentar om at man ville se finere ut hvis man tok av noen kilo, kan plutselig se ut til både å forklare og gi en løsning på problemet, mener hun.

En annen studie viser at voksne med spiseforstyrrelser ofte har blitt mobbet som barn:

- Vis kjærlighet
Torsteinsson påpeker at det er ingenting barn heller vil enn å være bra nok.

- Å formidle at ungene duger til noe og at de er verdt å elske, er de viktigste faktorene i forhold til å forebygge spiseforstyrrelser. Både fedre og mødre må understreke at barna er bra som de er, mener barnepsykologen.

Les også: P-piller mot bulimi: