Fedme kan svekke sexlivet

Fedme påvirker mange kvinners sexliv negativt. Nå er det på tide å ta temaet på alvor, mener flere eksperter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: cOLOURBOX.COM
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: cOLOURBOX.COMVis mer

Overvekt kan ha en negativ innvirkning på kvinners sexlyst, orgasmer, opphisselse og tilfredsstillelse. Det viser to nye studier fra Italia og USA, ifølge Dagens Medisin.

Og vi sliter stadig mer med vekta. Norske undersøkelser tyder på at mer enn en av fem voksne nordmenn fedme:

Forskere ved Universitetet i Napoli står bak den ene studien. De har tatt for seg 52 overvektige kvinner som kom ut på et lavt nivå av skalaen Female sexual function index. Sammenlignet med en kontrollgruppe med et såkalt normalt seksualliv så forskerne en sammenheng mellom overvekt og dårlig seksualliv i form av redusert opphisselse, orgasme og tilfredsstillelse.

Har du mistet futten i sex-livet? Mye kan gjøres for å få tilbake lysten på den naturlige måten:

Kvinner mest påvirket

I den amerikanske undersøkelsen, der 1158 menn og kvinner med fedmeproblemer deltok, fant også forskerne at fedme påvirker seksuallivet negativt. De så dessuten at overvektige kvinner blir mer påvirket enn overvektige menn.

- Mellom en tredel og halvparten av kvinnene i undersøkelsen har problemer med seksuallivet. Dette er forbundet med overvekt, forklarer allmennlege og en av artikkelforfatterne, Truls Østbye, som er tilknyttet Duke University i North Carolina,

Høy kroppsvekt påvirker mennesker på flere ulike måter, ifølge Østbye.

- De fysiologiske og de hormonelle effektene av å ha en så høy kroppsvekt som det er snakk om her, er en ting. Psykologisk og sosialt blir man også svært påvirket, og dette bidrar til å redusere kvaliteten på seksuallivet, sier han til Dagens Medisin.

Hvorfor kvinner påvirkes mer enn menn, vet man ikke. Ifølge Østbye er det forsket lite på kvinner og overvekt, og i studien peker forskerne på at temaet kan ha stor betydning for å forstå og behandle overvektige personer.

Psykologiske belastninger

Psykolog Kristin Spitznogle tror kvinner er mer sårbare for de psykologiske belastningene av overvekt.

- Undersøkelser viser at kvinner stiller større krav til egen kropp enn hva menn gjør, og menn stiller også større krav til partnerens kropp enn hva kvinner gjør. En manglende tilfredshet og skamfølelse rundt egen kropp reduserer evnen til seksuell nytelse. Jeg tror det er viktig å belyse disse problemstillingene, sier Spitznogle til Mozon.no.

Studiene har vært publisert i henholdsvis tidsskriftene Obesity 14 og International Journal of impotence research.

Les også: Snakk om sex: