FBI advarer mot nytt virus

Beskylder deg for lovbrudd og låser datamaskinen.

Slik skal meldingen som popper opp på datamaskinen din, se ut. Til forveksling lik nettsiden til FBI.
Slik skal meldingen som popper opp på datamaskinen din, se ut. Til forveksling lik nettsiden til FBI. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide omtaler jevnlig nye svindelmetoder som dukker opp, den ene mer kreativ enn den andre. Det siste på svindelfronten er at du bli bøtelagt for overtredelser ved bruk av internett - av selveste FBI.

Beskylder deg for lovbrudd

Som de fleste skjønner har ikke FBI noe med dette å gjøre. Tvert i mot går det amerikanske byrået nå selv ut og advarer folk mot å gå på denne typen svindel, som de har sett flere tilfeller av den siste tiden.

Det dreier seg nærmere bestemt om skadelig programvare som installerer seg selv kun ved at du besøker visse nettsteder. Når datamaskinen er infisert låser den seg, samtidig som det kommer opp en melding som påstås å være fra FBI, om at brukeren har brutt loven gjennom sin internettbruk.

Og det er her svindelbiten kommer inn i bildet: For å låse opp datamaskinen, påstås det at nettbrukeren må betale en bot for lovbruddet.

Les også: Lokker med iPad for å svindle deg

Ikke betal!

Ifølge det amerikanske IC3, som gir svindeloffere en enkel mulighet til å rapportere om svindel på internett, er det faktisk noen som har gått på og betalt boten slik de får beskjed om.

De fikk følgende melding fra en fortvilet data-bruker:

"Da jeg surfet på nettet dukket det opp en melding som var umulig å lukke, og datamaskinen ble låst. Meldingen var merket med FBI og fortalte meg at jeg hadde begått et lovbrudd (...). Den listet opp de forskjellige satsene for bøter og ba meg betale 200 dollar via MoneyPak, med instruksjoner om hvordan jeg skulle gjennomføre betalingen. Hvis jeg unnlot å betale, ville jeg få opprettet en straffesak mot meg og datamaskinen ville forbli låst."

Selvsagt skal du ikke betale noe som helst om dette skulle skje deg. Derimot råder IC3 deg om å gjøre følgende:

  • Ikke betal, og ikke gi fra deg personlig informasjon.
  • Kontakt en profesjonell datareparatør for å fjerne viruset fra datamaskinen.
  • Skulle du klare å få liv i datamaskinen på egen hånd, bør du være obs på at den skadelige programvaren kan operere i bakgrunnen, som i noen tilfeller kan stjele personlig informasjon som navn, passord og kredittkortnummer uten at du legger merke til det.
Nettvett har mer informasjon om hvordan å beskytte datamaskinen mot skadelig programvare.

Les også: Lokker med iPad for å svindle deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer