Fått tørrhoste - uten å røyke?

Dette kan forklare hvorfor du hoster og harker.

HOST: Hva kan være årsaken til en plutselig tørrhoste? Det får du vite i denne artikkelen. Foto: Colourbox
HOST: Hva kan være årsaken til en plutselig tørrhoste? Det får du vite i denne artikkelen. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få ting er så irriterende som tørrhoste som ikke vil forsvinne, uansett om du er røyker eller ikke-røyker.

Nettopp dette sliter en leser på Lommelegen.no med. Den 58 år gammel kvinne er lei av å hoste, og vil vite hva som er årsaken til tørrhosten hennes.

Et host er ikke bare et host: Dette forteller hosten deg

Røyker ikke

Hun har vært plaget med hosten i cirka en og en halv måned, og den kommer fra strupeområdet. Noen ganger hoster hun lite, andre ganger hoster hun mye.

– Kan nevne at jeg ikke røyker. Jeg har vært hos to leger som sier de ikke hører noe fra lungene mine. Dessverre kan jeg ikke slå meg til ro med det, for det er en plagsom hoste som kommer hele tiden - akkurat som en irritert tørrhoste. Jeg skulle gjerne ha visst hva det skyldes, skriver kvinnen.

Hun bruker bruker medisinen Levaxin mot lavt stoffskifte.

Plaget av mye hoste og slim? Det kan være KOLS

Kan være medisinen

Mads H. Moxness er øre-nese-halslege på Lommelegen.no. Han mener at tørrhosten kan skyldes flere ting, blant annet medisinen hun bruker.

– Noen medisiner, spesielt blodtrykkssenkende medisiner, har tørrhoste som en relativt vanlig bivirkning, nok til at man velger å skifte medisin, skriver legen.

En annen grunn kan være syre fra magesekk og spiserør. Det er fordi sliminnene i strupen ikke tåler syrepåvirkningen særlig godt.

– Redusert inntak av væske gir dårlig fylde i slimhinnene, og kan også bidra til økt irritasjon i svelg og strupe. Lokale forandringer i strupen som celleforandringer, polypper og delvise lammelser av stemmebånd kan også bidra til at man får en stagnasjon av slim, eller at transporten av slimet i området ikke fungerer godt, forklarer Moxness.

Aldri mer halsbrann! Slik får du slutt på sure oppstøt

Her er legens råd

Moxness råder 58-åringen til å teste ut en kur med syrenøytraliserende medisiner over noen uker, som kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

– Dersom hosten vedvarer etter den tid, bør du be om henvisning til spesialist slik at strupeområdet kan vurderes godt med et endoskop, og dermed få svært detaljert og god oversikt over anatomien i området.

I likhet med DinSide eies Lommelegen.no av Aller Internett.