<b>TENK DEG OM FØR DU GIR:</b> - Man bør altså være litt kritiske før man gir fra seg ting, om det er penger eller klær. Spesielt når det dukker opp nye organisasjoner som man ikke har hørt om, sier Frode Elton Haug i Forbrukerrådet til DinSide. Foto: Øyvind Paulsen
TENK DEG OM FØR DU GIR: - Man bør altså være litt kritiske før man gir fra seg ting, om det er penger eller klær. Spesielt når det dukker opp nye organisasjoner som man ikke har hørt om, sier Frode Elton Haug i Forbrukerrådet til DinSide. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Fått denne i posten?

Tenk deg om før du hopper på dette.

En av DinSides journalister fant i helgen denne konvolutten i posten. Du kan se bilde av den øverst i artikkelen, men her er ordlyden:

  "Kan du hjelpe? Vi trenger: Klær til voksne og barn, sengetøy og gardiner, vesker og belter, sko (knyttet sammen i par). Alle barn - uansett alder - skal få din hjelp. Alle barn har drømmer. Det er din hjelp som kan la dem komme i nærheten av disse drømmer. Vi Jo flere barnesmiler jo finere blir verdenen!"

  På konvoluttens bakside:

  "Bruk veldedighets poster. Du kan også anvende vanlige plastposer. Legg den sammen på et synlig sted i nærheten av inngangsdøren. Fra kl 8 til kl 1. Tirsda. Bistandslinje vedr. veldedighetsmøte: 0845 0956902. Mer informasjon: www.childrensecondhand.org"

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
TENK DEG OM FØR DU GIR: - Man bør altså være litt kritiske før man gir fra seg ting, om det er penger eller klær. Spesielt når det dukker opp nye organisasjoner som man ikke har hørt om, sier Frode Elton Haug i Forbrukerrådet til DinSide. Foto: Øyvind Paulsen
TENK DEG OM FØR DU GIR: - Man bør altså være litt kritiske før man gir fra seg ting, om det er penger eller klær. Spesielt når det dukker opp nye organisasjoner som man ikke har hørt om, sier Frode Elton Haug i Forbrukerrådet til DinSide. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Skjermdump fra nettsiden childrensecondhand.org, under vignetten "hvordan det virker". Foto: childrensecondhand.org
Skjermdump fra nettsiden childrensecondhand.org, under vignetten "hvordan det virker". Foto: childrensecondhand.org Vis mer
Ikke gi ukritisk

Du bør ikke ukritisk gi eiendelene dine til enhver som påberoper seg å drive en veldedig innsamlingsaksjon. Her er hvorfor:

 • Nummeret som oppgis på den utdelte annonsen, er ikke gyldig - når vi forsøker å ringe dette telefonnummeret, får vi beskjed om at "nummeret du ringer er ikke i bruk."

 • Nettsiden som oppgis på konvolutten ser heller ikke ut til å være i bruk. Da vi sjekket nettsiden mandag, så språket på nettsiden ut til å være sånn passe kvasi-latinsk. Språkbestemmelsestjenesten ruphus.com angir at språket fra nettsiden er latinsk, men det er fullstendig usammenhengende når vi bruker oversettelsestjenester på nett til å oversette innholdet.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Nettsiden har også et kontonummer for deg som vil donere penger når vi sjekker siden mandag, men tirsdag er all informasjon tatt vekk - og kun rammen rundt er intakt.

 • Ved hjelp av identifiseringstjenesten Whois.com, finner vi bakmannen bak nettsiden, og finner ham igjen i Brønnøysundsregisteret, under firmanavnet Second Hand Audrius Gronskis. Her finner vi også et annet telefonnummer registrert, men heller ikke på dette nummeret lykkes det oss å komme i kontakt med firmaet. Vi forsøker å ringe mandag og tirsdag, men får beskjeden "den du ringer kan ikke nås for øyeblikket".

 • Et søk etter firmanavnet på Google fører oss til denne artikkelen i avisa smaalene.no, fra juli i år. Her beskrives innsamlingsorganisasjonen africanpolio.com, som synes som en blåkopi av childrensecondhand.org. Mannen bak har samme navn som mannen bak childrensecondhand, og han innrømmer til avisa at han tjener penger på de innsamlede produktene. Han selger de innsamlede produktene til en mellommann, som i sin tur sender klærne til Afrika.

 • Mannen bak firmaet er ikke registrert på adressen som oppgis i Brønnøysundsregisteret. Vi har forsøkt å kontakte mannen bak firmaet via telefon, e-post og sms for en kommentar, men det har ennå ikke lykkes oss å opprette kontakt.

  - Vis skepsis

  - Folk må vise litt skepsis, sier Frode Elton Haug, seksjonssjef i Forbrukerrådet. Hvis det er nye innsamlingsauksjoner de ikke har hørt om, bør de undersøke på forhånd hva slags rykte de som driver den innsamlingen de har. Man kan google, foreta søk der. Det finnes også et innsamlingsregister for innsamlingsaksjoner. Men dette blir kanskje litt på sida av det innsamlingsregisteret beskjeftiger seg med, det er mer humanitære organisasjoner som er listet der.

  - Man bør altså være litt kritiske før man gir fra seg ting, om det er penger eller klær. Spesielt når det dukker opp nye organisasjoner som man ikke har hørt om, sier Frode Elton Haug til DinSide.

  Haug sier til DinSide at han ikke kan huske å ha hørt om denne spesifikke innsamlingsaksjonen eller denne virksomheten. Dersom det er en falsk innsamling der det de tjener går til de som står bak innsamlingen, kan det være i strid med bedrageriparagrafen i straffeloven.

  Du kan selv sjekke innsamlingsorganisasjonene i Innsamlingsregisteret.