Ill: Anne Angelshaug
Ill: Anne AngelshaugVis mer

Fastrente dyrere enn før

Fastrentelånene har steget i pris det siste året. De er nå merkbart dyrere enn lån med flytende rente. Vil du binde lånet ditt i ti år, må du regne med en rentesats som ligger godt over en prosent høyere enn den flytende renten.

Siden høsten 1998 til i fjor sommer lå den faste renten under den flytende. Grunnen var at mange markedsaktører trodde den flytende renten var på vei nedover. Den flytende renten gikk ned, men ikke så fort som ekspertene trodde. De som tok opp fastrentelån høsten 1998 gjorde derfor en god investering.

1000 kr. ekstra

I juli i fjor skrev DinSide Økonomi at fastrenten var så å si lik den flytende renten. Etter det har fastrenten steget. Nå ligger fastrenten på boliglån med ti års bindingstid gjennomsnittlig på rundt 8, 1 til 8,2 prosent. (Se tabellen nedenfor). Det vil si at fastrenten ligger 1,2 til 1,3 prosent over nivået på den flytende renten. Forutsatt at du har en million kroner i boliglån, vil renteforskjellen utgjør rundt 1000 kroner ekstra i måneden ved fastrentelån.

Administrerende direktør i Eiendomskreditt AS, Svein Erik Buck, sier den faste renten hos dem har steget med ca. en prosent det siste året. Hvorfor?
– Fastrenten er et uttrykk for hva man tror den flytende renten skal være i bindingsperioden. Tidligere trodde ekspertene at den flytende renten skulle falle veldig. Men den flytende renten kom ikke så langt ned som de trodde, og det har markedet skjønt. Derfor har den faste renten blitt satt opp, sier Buck.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikringspremie

I teorien skal fastrentelån være litt dyrere enn lån med flytende rente. Summen vi betaler ekstra for fastrentelånene gjenspeiler en ”forsikringspremie” vi betaler til utlåner for å slippe ubehagelige rentehopp i bindingsperioden. Utlåner tar seg betalt fordi han også er bundet. Skulle det dukke opp andre interessante investeringer i bindingstiden, kan han ikke hoppe på dem, men må vente til pengene frigis.

Ved å bla opp denne ekstra tusenlappen i måneden for et millionlån, er du ikke bare forsikret mot uvelkomne rentehopp. Den nye bankloven pålegger bankene å betale kunden en fastrentegevinst ved underkurs. Underkurs er en gevinst som oppstår når renten på lånet stiger. Du kan lese mer om dette ved å klikke på disse linkene:Slik beregnes fastrentegevinst
Slik virker fastrenten

Stabil fastrente

Ifølge Svein Erik Buck i Eiendomskreditt AS er det lite som tyder på at fastrenten vil stige noe i nærmeste framtid.
– Jeg tror fastrenten vil bli liggende rimelig stabilt. I det siste har fastrenten faktisk blitt justert ned noen tiendedeler. Den flytende renten derimot vil trolig stige med et halvt til ett prosentpoeng i løpet av dette året. Grunnen til at fastrenten trolig ikke stiger, er at den allerede er justert opp på grunnlag av forventning om stigning for den flytende renten, sier Buck.

Fast eller flytende?

– Hva bør folk med boliglån velge i dag, fast eller flytende rente?
– Vi mener at folk med store lån og normal inntekt kanskje bør velge fastrente, i alle fall for deler av lånet. I det siste har vi sett et større press i økonomien enn forventet. Lønnoppgjøret kan også virke inn og øke inflasjonen, sier Buck.

– Hva er et stort lån?
– Tjener du rundt 300.000 kroner i året og har et lån på 500.000 kroner vil jeg karakterisere det som et stort lån.

Ti års fastrente innenfor 60 % av takst
Sparebanken Sogn og Fjordane7, 92 %
Sandnes Sparebank7, 99 %
DnB Direkte8, 01 %
DnB8, 01 %
BNbank8, 02 %
Gjensidige NOR8, 03 %
Eiendomskreditt8, 06 %
Kredittkassen8, 15 %
Gjensidige NOR248, 19 %
Storebrand Bank8, 21 %
Postbanken8, 29 %
Sparebanken 1 Midt-Norge8, 31 %
Handelsbanken8, 36 %
Sparebanken 1 Øst8, 44 %
(Kilde: Norsk Familieøkonomi. Effektiv rente er beregnet for et annuitetslån på 500.000 kroner som løper over 15 år. Lånet må ha pantesikerhet i bolig innenfor 60 % av takst.)