Fastpris er bra pris

De viktigste indikatorene på strømmarkedet spriker i flere retninger. Vi vil likevel påstå at fastprisavtale ikke er noen dum ide for deg som er engstelig for regningen til vinteren.

Hvis du lurer på hva strømprisene blir til vinteren, bør du se på hvordan aktørene i strømmarkedet oppfører seg. Markedet selv har de aller beste og mest kvalifiserte spåkonene på dette området.

Grossistene spår

Skal vi tolke kraftbørsen Nordpools oversikter, tror grossistene følgende om strømprisene de neste 12 månedene (forwards):

1. oktober – 31 desember 2001: prisene vil bli 4,3% høyere enn i dag
1. jan – 30 april 2002: prisene vil bli 7,8% høyere enn i dag
1. mai – 30. september 2002: prisene vil bli 15% lavere enn i dag

Ingen lystelig lektyre dette her, men strømleverandørene til forbruker har større tro på nedbør til høsten.

Snille leverandører?

Strømleverandørenes tilbud om fastpriser reflekterer nemlig ikke noen tro på sterk prisoppgang til vinteren. Tvert imot, flere av leverandørene tilbyr fastprisavtaler på både ett og to år, hvor prisen er lavere enn dagens.

Noen eksempler:


 Variabel (øre/kwh)Fastpris (øre/kwh)årlig fastbeløp (kroner)
Hallingkraft A/S 40,9838,69124
Ustekveikja Energi A/S39,2037,82 150
Trønder Energi Kraft A/S40,9038,800
Oslo Energi A/S40,7038,90 350

Disse selskapenes tilbud om fastpris de neste 12 månedene ligger ca 5% lavere enn dagens nivå, og er derfor et fristende tilbud for den som ikke ønsker å være med på en prisoppgang til vinteren.

Det gjelder likevel å huske på at når selskapene gir disse gunstige tilbudene, er det ikke for å være snille, men fordi de tror at prisene vil synke enda mer de nærmeste tolv månedene. I enhver avtale om fastpris betaler du en viss sum for å forsikre deg mot risiko.

Få gode værprofeter

En av grunnene til spriket mellom hva grossistene tror og hva noen strømleverandører mener, kan være at alle egentlig prøver å gjette på hvordan været blir til vinteren. På dette området er det, som kjent, vanskelig å ha sterke meninger, og mang en meteorolog har måtte bøye hodet i skam over egen utilstrekkelighet.

Vi i DinSide kan heller ikke skryte av å være gode værprofeter. Likevel er det vår oppfatning at hvis du først skal binde deg i ett helt år til noen som helst leverandør av noe som helst produkt, kan det være en viss fornuft i å binde strømprisene nå.

Er du engstelig for strømregningen til vinteren, kan du gå inn i vår Strømkalkulator, og finne fastprisavtalen som er gunstigst for deg.