Fast julepresang kan hentes nå!

Rekordmange nordmenn tegnet fastrentelån i vinter da renten var på et historisk lavt nivå. For mange vil det være særdeles smart å innfri lånet nå.

Tok du opp et langsiktig fastrentelån i vinter kan du allerede nå sikre tusenårsfesten: Være din egen julenisse og gå i banken og hent mange tusenlapper!
Tok du opp et langsiktig fastrentelån i vinter kan du allerede nå sikre tusenårsfesten: Være din egen julenisse og gå i banken og hent mange tusenlapper! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de mange titusener som tok opp billig fastrentelån i vinter er situasjonen i dag akkurat slik de håpet - fastrenten har steget og vi har en underkurssituasjon.

I februar i år hadde flere banker et fastrentetilbud over 10 år på rundt 6,5 prosent effektiv rente. I dag ligger samme rente på mellom 7,5 og åtte prosent.

Tok du fastrentelån i februar over 10 år, på én million kroner til 6,5 prosents effektiv rente, kan du gå i banken i morgen med tomme lommer, og komme ut med 47.000 kroner, dersom banken i dag krever 7,6 prosents fastrente over 10 år. Var lånet 500.000, er gevinsten omlag 24.000 kroner (lurer du på hva dagens fastrente er i din bank i dag, kan du gå til Norsk Familieøkonomis rentebarometer).

Har du tegnet fastrenteavtaler for kortere tidsrom, for eksempel ett, tre eller fem år, blir gevinsten mindre. Underkursgevinsten beregnes bare av avtaleperiodens lengde. Mange har for eksempel boliglån over 20 år, men en fastrenteavtale på bare tre eller fem år.

Hvem bør gjøre det?

Dette spørsmålet må du avgjøre selv. Svaret på hva som er best vet ingen. Dersom flytende rente i årene fremover i snitt holder seg lavere enn fastrente, og den faste renten ikke synker for mye i samme tidsrom, er det kjempelurt å innfri nå. Men dette er det ingen som vet - det blir din egen vurdering.

Har du derimott behov for penger til jul, kan det være greit å innfri nå. "Høste gevinst" kalles dette av meglerne på verdens børser.

Husk også at dersom du av en eller annen grunn vet at du skal kvitte deg med lånet - du har for eksempel truffet en rik make, du har arvet eller du skal selge boligen fordi du skal flytte sammen med kjæresten, ja, da er det kjempelurt å innfri nå. Fastrentegevinsten kan forsvinne i løpet av dager dersom rentemarkedene beveger seg i ugunstig retning.

Om underkurs og overkurs

Hvorfor kan du tjene penger på innfri et fastrentelån i dag? Årsaken er at faste renter har steget. Det betyr at banken tjener penger på at du betaler inn fastrentelånet ditt før tiden. Da kan banken låne ut igjen de samme pengene til markedsrenten i dag - som er høyere. Denne situasjonen kalles innfrielse av lån til underkurs.

Men bankene har ikke lenger lov å tjene penger på at du innfrir et lån til underkurs. Det er kunden som skal ha gevinsten. Situasjonen er imidlertid motsatt dersom du innfrir et fastrentelån på et tidspunkt hvor renten er lavere enn den var da du tegnet lånet. En slik overkurssituasjon innebærer at banken taper penger på at du innfrir lånet før tiden. Den nye bankloven sier at det da er du som må dekke tapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!