Farris er en saltversting

Visste du at vannet du drikker også kan være en kilde til salt?

Vann fra Farris er langt saltere enn vann fra andre merker på det norske markedet. Foto: Per Ervland
Vann fra Farris er langt saltere enn vann fra andre merker på det norske markedet. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er det noe Norge har nok av så er det rent vann i springen. Likevel er det mange som lar den muligheten ligge, og velger heller flaskevann.

I Norge er flaskevannforbruket på cirka 25 liter per person per år. Og mens vi i Norge i 2003 drakk 88 millioner liter flaskevann, økte dette til 110 millioner liter i 2006, ifølge Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

37 prosent opplyser at de drikker mer vann enn før på grunn av at flaskevann er tilgjengelig overalt, opplyser markedssjef i Isklar, Cathrine Aasen.

Les også: Brus ikke like populært som før

Samtidig bombarderes vi jevnlig med artikler som forteller at salt er usunt, at kostholdet vårt inneholder for mye salt, og tips for å redusere saltinntaket. Mange er bevisste på dette. Men har du noen gang tenkt på at naturlig mineralvann også kan inneholde mye salt?

Les også: Styr unna saltbombene

Lenger ned i artikkelen får du oversikt over hvor mye salt det er i forskjellige mineralvann.

Salt i mineralvann

Er du opptatt av saltinnholdet i mineralvannet du drikker? (Avsluttet)
Nei, dette bryr jeg meg ikke om. (44%) 468
Jeg har ikke tenkt på dette før, men nå skal jeg begynne å lese varebetegnelsen.(37%) 389
Ja, jeg sjekker alltid varebetegnelsen, og velger de med mindre salt.(19%) 201
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noen bør huske på dette!

Den anbefalte maksimumsgrensen for daglig saltinntak er fem gram. I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg om lag det dobbelte hver dag, ifølge Helsedirektoratet.

– Naturlig mineralvann skiller seg fra drikkevann og kildevann ved at det ofte har et høyere innhold av mineraler. Blant annet kan innholdet av natrium være høyt. Et ukritisk inntak hos personer som er avhengig av et lavt saltinnhold, kan derfor være ugunstig for det totale kostholdet, sier seksjonelder Atle Wold i Mattilsynet, til DinSide Helse.

De som bruker mineralvann til utblanding av morsmelktillegg eller mat til spedbarn, bør også huske på at enkelte typer naturlig mineralvann har et høyt innhold av salter, minner han om.

Les også: Foreldre vet ikke hvor mye salt barna får i seg

- Bør alle sjekke saltinnholdet på mineralvannsflasker?

- Forbrukere som er spesielt interessert i inntaksdata og næringsinnhold i kosten, finner det de trenger å vite enten ved å studere merkingen av produktet, sier Wold.

Hos disse går saltalarmen!

Sjekk saltinnholdet i mineralvannet:

Salt er ofte angitt som natrium, og man bør ikke tilføre kroppen mer enn 2.400 milligram daglig gjennom kostholdet. Her er en oversikt over saltinnholdet i noen typiske mineralvann vi drikker i Norge, oppgitt i natrium:


Farris 455 mg/l
Ramlösa 200 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Perrier (Frankrike) 9 mg/l
Vittel (Frankrike) 7,3 mg/l
Evian (Frankrike) 5 mg/l
Olden Naturell 2 mg/l
Bonaqua 1,6 mg/l
Isklar Sparkling 1,2 mg/l

Her ser vi tydelig at vann fra Farris er langt saltere enn vann fra andre merker på det norske markedet.

Visste du at noen frokostblandinger er saltere enn potetgull?

Sør- og Øst-Europa har enkelte mineralvannmerker med over 8.000 milligram natrium per liter, og bør derfor unngås, ifølge Helsenett. En versting er det slovakiske mineralvannet Cigelka, som har hele 8127,9 milligram salt per liter!

Et høyt inntak av salt kan øke blodtrykket – noe som er en viktig risikofaktor for hjerte- og karsykdom.

Nesten en milliard mennesker i verden med høyt blodtrykk

Saltet kan ikke fjernes

Det er ikke mulig å fjerne saltet i naturlig mineralvann.

- Naturlig mineralvann og kildevann er beskyttede betegnelser på vann fra en grunnvannskilde tappet direkte på forbrukeremballasje ved kildeutspringet. Vannet er uten annen behandling enn fjerning eller tilførsel av karbondioksid. Navnet på utvinningsstedet går fram av varenavnet eller av varebetegnelsen på produktet, sier Wold.

Hva er egentlig flaskevann? Dette går du rundt og drikker!

Wold legger til at norsk og europeisk matlov har som grunnprinsipp at mat og drikke skal være trygt, og mener det ikke er nødvendig å sette advarsler om høyt saltinnhold på enkelte mineralvann.

- Advarselsmerking er et inadekvat tiltak som kun brukes i helt spesielle situasjoner, for eksempel når det gjelder å unngå at honning gis til barn under 6 måneder, avslutter han.

Dersom innholdet er oppgitt i natrium (Na), kan du regne ut mengden salt i maten ved å gange mengden natrium med 2,5 (1 gram salt er tilnærmet lik 0,4 gram natrium).

Kilde: Mineral Waters of The World

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!