Alle vet at det er usunt å røyke, og at det øker risikoen for blant annet luftveisinfeksjoner, astma, kronisk bronkitt, strupekreft, blærekreft, kreft i bukspyttkjertelen, hjerteinfarkt, hjerneslag, dårlig blodsirkulasjon i lår og legger og lungekreft.
Nå viser ny forskning at morgenrøykere er ekstra utsatt for lungekreft. Personer som tenner seg en røyk tidlig på morgenen viser seg å ha høyere nikotinnivåer i blodet enn de som venter – uavhengig av hvor mange røyk som konsumeres resten av dagen.
Bare det å vente med dagens første røyk til etter frokost, kan utgjøre en forskjell, ifølge ekspertene.
Les også:
Light-trikset funker ikke
Røykevaksine snart på markedet
Dagens første røyk
Når tenner du dagens første røyk? (Avsluttet)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.Varierende nikotinnivåer
I studien målte forskerne hvor stor mengde kotinin - et stoff som dannes når nikotin brytes ned i kroppen, røykerne hadde i blodet. Kotinin er kjent for å øke risikoen for lungekreft, melder BBC.
Det er uklart hvorfor nikotinnivåene til morgenrøykerne var høyere, men forskerne ved Penn State College of Medicine antar at disse personene røyker mer ”intenst”, fordi behovet deres kan være større enn blant røykere som klarer å vente.
Hva kan du om tobakk? Test deg selv her!
Stor forskjell
Blant testpersonene som røykte mer enn 20 røyk om dagen, var det stor forskjell på kotinin-nivåene. Det høyeste nivået var nesten 74 ganger høyere enn det laveste nivået.
De høyeste nivåene fant man hos personene som tente en røyk i løpet av 30 minutter etter å ha våknet. Disse ble kategorisert som sterkt avhengige.
- Disse personene trenger mer hjelp enn andre til å stumpe røyken, sier professor Joshua Muscat, som var med på studien.
Les også: Slutt å røyke på ti dager
Ta resultatene med forbehold
En talsmann for Roy Castle Lung Cancer Foundation er positiv til forskningen, og sier den kan øke forståelsen for røykevaner og tobakkavhengighet.
- Men det er en liten studie, så resultatene må tas med noe forbehold. Vi er ennå ikke sikre på om man kan trekke noen vesentlige konklusjoner fra denne studien.
Det var 252 testpersoner med i studien, som er publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention. Forskerne er allerede i gang med oppfølgingsstudier.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.