Statens strålevern fant farlige solarierør med stråling langt over grenseverdiene, hos overraskende mange solarium. Foto: Colourbox
Statens strålevern fant farlige solarierør med stråling langt over grenseverdiene, hos overraskende mange solarium. Foto: ColourboxVis mer

Farlige solarierør

Statens strålevern stengte 17 solarier på stedet.

Da Statens strålevern nylig gjennomførte en test av flere hundre solarier, fant de at omtrent halvparten hadde sterkere stråling enn tillatt.

– Vi er overrasket over resultatene, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern til Kreftforeningen.

– Så mange som 17 solarier måtte stenges på stedet, og solariebrukere har meldt til oss at de har blitt kraftig solbrent.

Fant farlige solarierør

I forbindelse med en avstemning i artikkelen Fant farlige solarierør, publisert på DinSide Helse i oktober 2008, spurte vi om leserne har opplevd å bli brent i solarium. 44 prosent svarte "ja", 35 prosent svarte "nei", og 20 prosent svarte "holder meg unna sånt".

Nedslående

I løpet av 2008, gjennomførte Statens strålevern stikkprøvekomtroll med inspeksjoner hos 78 studioer og 410 solsenger, og det ble i tillegg gjort målinger på 210 solarier.

Statens strålevern melder om at tilsynelatende flere solarier (4 av 5) hadde tillatte rør nå enn for ti år siden, men de sier samtidig at antallet solarier med ekstreme strålingsnivåer var nedslående. Hele 17 studioer hadde så ekstreme strålingsnivåer at de ble stengt på stedet; strålingen var mer enn det dobbelte av grenseverdien, og det utgjorde dermed akutt helsefare.

Statens strålevern antar det det finnes rundt 1500-2000 solstudioer i Norge, mens kun 1100 av disse er innmeldt til Statens strålevern.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farlige rør kan være i bruk

Det er rørtypene brukt i solariene som har vært årsaken til de ekstreme strålingnivåene. De aktuelle rørene er trukket fra markedet og er forbudte å selge, men de kan likevel finnes i bruk i solarier i Norge. Strålevernet har kun utført stikkprøvekontroll, og har dermed ikke full oversikt over alle rørene som benyttes i alle solstudioene som finnes i landet.

Dersom du oppdager solarierør benyttet i norske solstudioer som du mistenker ikke tilfredsstiller kravene, bør du kontakte kommunelegen eller Statens strålevern.

Unge bør unngå solarium

Statens stråleverns råd for soling i solarium:

  • Se etter oppslag med solingstider ved solariet. Ikke overstig disse!
  • Vær oppmerksom på at strålingen varierer fra solarium til solarium – både når du skifter solstudio og solrom.
  • Start med en testtime på 5-6 minutter. Det er spesielt viktig første gang, og når du er på et nytt solarium.
  • Stopp etter maks 10 minutter hvis du kjenner at sola virkelig tar.
  • Si ifra til kommunelegen eller Strålevernet hvis du blir du brent. Da er det noe galt med solariet!
  • Barn og ungdom under 18 år og de som lett blir solbrente, bør ikke ta solarium på grunn av stor risiko for solskader.