Farlige light-sigaretter

Tror du at milde sigaretter er sunnere enn vanlig tobakk? Du tar feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det Verdens røykfrie dag, og dagen markeres over hele verden. Temaet for året er ”Tobakk: dødelig i enhver form eller forkledning”. Kort sagt, at all tobakk skader.

- Dette er en markering vi har hatt siden 1988, fordi tobakk og røyking er et stort internasjonalt helseproblem, sier Hege Wang, fungerende avdelingsdirektør ved avdeling tobakk, Sosial og helsedirektoratet.

Ulovlig med light
Blomsten gerbera er det norske symbolet på dagen. Det vil deles ut 25 000 blomster over hele landet. I tillegg vil det foregå en rekke markeringer landet rundt.

Det er WHO som står bak den røykfrie dagen. Ifølge SHDIRs nettsider, vil de i år fokusere på regulering av tobakksprodukter og å spre kunnskap om ”light”-sigaretter.

På grunn av denne forholdsvis nye kunnskapen, anbefaler ikke lenger SHDIR å gå over til mildere tobakksformer i forbindelse med røykeslutt.

- Det er ikke lenger lov med begrepet ”light” og ”mild” på røyk. Alle sigaretter er like farlige, sier Wang.

Begrepene ”light” og ”mild” var misvisende fordi man kan få i seg like mye farlige stoffer fra disse sigarettene som fra andre typer sigaretter, og det er vist at helserisikoen ved å røyke slike sigaretter er like stor.

Sosial- og helsedirektoratet (SHDIR) vil, i tillegg til å markere Verdens røykfrie dag, også feire at Røyketelefonen feirer ti år. Røyketelefonen 800 400 85er et gratis tilbud til alle som vil stumpe røyken for godt.

 

Stor markering
SHDIR vil sette søkelyset på hjelp til røykeslutt. Hvis du bestemmer deg for å slutte, er det viktig å være motivert.

- Du må ha lyst til å slutte, men bør ikke bråslutte. Du bør forberede deg, for eksempel på hvordan du skal takle røyksuget. Ta gjerne kontakt med Røyketelefonen på telefon 800 400 85. De kan hjelpe deg i ett år, sier Wang.

I en nylig offentliggjort liste over europeiske lands røykebekjempelse, kommer Norge på en tredje plass. Vi blir bare slått av Irland og Storbritannia, ifølge tidsskriftet Tobacco Control. En undersøkelse gjort av SHDIR viser også at stadig færre ungdom røyker.

Verdens røykfrie dag vil bli markert over hele landet. I Oslo og Akershus blir Røykfriprisen delt ut hos Kreftforeningen. I Østfold er det ungdommen som har bestemt hvordan dagen skal feires. Det resulterer blant annet i tur til Stortinget. Vestfold skal ha arrangementer i regi av tannhelsetjenesten, ungdomsskoler, helsestasjoner, Sykehuset og Kreftforeningen.

I Nordland vil Nasjonalforeningen for folkehelsen, Kreftforeningen og Nordland Astma- og allergiforening fokusere på ungdom og røyking. Folk i Troms kan se frem til oppstarten av Tobakksfri idrett i Troms.