Farlige gullfisk

Kjæledyr kan være skumle saker. Og det er all grunn til å være forsiktig neste gang du stikker hånden ned i naboens akvarium.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det er ikke først og fremst fiskene du skal være på vakt mot. Selve vannet i et akvarium kan inneholde store mengder av bakterien Mycobacterium marinum. Denne bakterien kan gi deg alvorlige infeksjoner i huden, særlig om du har sår eller kutt i hudoverflaten eller et immunforsvar som ikke er helt på høyden.

Det er legene ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center i New Hampshire som advarer mot akvarievannet. De har undersøkt hudinfeksjoner hos åtte voksne mennesker som alle hadde utviklet problemer etter å ha renset akvariet hjemme. Advarselen er publisert i amerikanske Medical Journal of Clinical Infectious Diseases og gjengitt av Reuters Health.

Mycobacterium marinum ble identifisert i 1926 men ikke identifisert hos mennesker før i 1951. Bakterien trives godt i temperert ferskvann og var tidligere en viktig årsak til hudinfeksjoner etter et besøk i svømmebassenget. Klor i svømmehallene har redusert dette problemet og bakterien smitter først og fremst i dag gjennom kontakt med vann i akvarier.

En antibiotikakur vil i de fleste tilfelle ta knekken på infeksjonen. Men legene ved Dartmouth-Hitchcock Medical Center forteller også om en person som etter to års behandling fortsatt sliter med infeksjonen. Årsaken til dette tilfellet ser ut til å være redusert immunforsvar.

Gullfisk er greie dyr som du ikke skal være redd for å ha i hjemmet. Men det anbefales herved å bruke vanntette gummihansker neste gang du stikker hånden i vannet for å rense glassveggene eller luke i sjøplantene.

Mozon 02.09.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!