Farlige flasker fjernes

Apotek 1 følger «føre var»-prinsippet.

BISFENOL A: Kjemikaliet kan ha helseskadelige effekter, men finnes i tåteflasker og smokker. Foto: colourbox.com
BISFENOL A: Kjemikaliet kan ha helseskadelige effekter, men finnes i tåteflasker og smokker. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Apotek 1 fjerner nå alle flasker og smokker med bisfenol A fra sine hyller, skriver apotekkjeden i en pressemelding.

DinSide Helse har tidligere skrevet om Grønn Hverdags tester som fant at 5 av 12 tåteflasker og 7 av 11 smokker er laget at såkalt polykarbonat, som kan avgi bisfenol A.

Les også:
Er iskremen giftig?
Skoleutstyret kan være giftig
Farlige plastflasker

Følger føre var-prinsippet

Dyreforsøk har vist at bisfenol A har hormonforstyrrende og reproduksjonsskadelige virkning, og det mistenkes at stoffet kan ha samme effekt på mennesker.

Tidligere forskning har også knyttet kjemikaliet til blant annet kreft, diabetes, hjertesykdom og utviklingsproblemer hos barn.

- Vi i Apotek 1 ønsker nå å handle etter «føre var»-prinsippet. Vi fjerner derfor alle flasker og smokker som inneholder bisfenol A fra hyllene, og erstatter de med produkter som ikke inneholder dette stoffet, forteller innkjøpssjef i Apotek 1, Lise Østlund.

Les også: Her er de farlige kjemikaliene

Du kan bytte produkter med bisfenol A

Dersom du allerede har kjøpt flasker eller smokker fra Apotek 1 med bisfenol A, kan du få dem byttet.

- Vi bytter alle uåpnede flasker og smokker som er kjøpt hos oss. Vi har dessverre ikke mulighet til å ta åpnede produkter i retur, opplyser innkjøpssjef Østlund.

Les også: Farlige plastflasker

Forbudt i Danmark

Nylig ble det forbudt med bisfenol A i babyprodukter i Danmark. Grønn Hverdag mener nå at norske myndigheter bør følge ekstra godt etter.

- Det er uvanlig sterk faglig uenighet om bisfenol A er skadelig eller ikke når man eksponeres for små doser. Usikkerheten er størst i forhold til barn. Den usikkerheten bør komme barna til gode, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, i en pressemelding.

En oversikt over hvilke produkter som er frie for bisfenol A, får du her.

Les også:
Er iskremen giftig?
Skoleutstyret kan være giftig
Farlige plastflasker