Farlige bivirkninger av slankemiddel

Ni personer i Norge har fått bivirkninger av slankemidlet Acomplia. Myndighetene begrenser nå bruken av pillen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemidlet Acomplia (med virkestoffet rimonabant) er et nytt behandlingsprinsipp for behandling av fedme og overvekt hos voksne, som ble lansert i Norge i 2006.

Europeiske legemiddelmyndigheter har tidligere anbefalt forsiktighet ved bruk av dette slankemidlet på pasienter med alvorlig depresjon eller hos pasienter som bruker antidepressive legemidler. Grunnen til dette er faren for psykiatriske bivirkninger og, i sjeldne tilfeller, selvmordstanker.

Les mer her: Superpille med bivirkninger

Nå melder Legemiddelverket at de har mottatt ni bivirkningsmeldinger etter bruk av slankemidlet; seks fra menn og tre fra kvinner, skriver Dagens Medisin.

Alvorlige tilfeller
Fire av bivirkningsmeldingene, som alle gjaldt menn, karakteriseres som alvorlige. Ett av tilfellene gjelder angst, et annet gjelder svimmelhet og besvimelse og to tilfeller innebærer oppkast.

Bivirkningsmeldingene som karakteriseres som mindre alvorlige, innebærer økt blodtrykk, rar følelse i hodet, nedsatte konsentrasjonsevner, innsovningsproblemer og leddsmerter.

Les mer: Pilleknask mot søvnproblemer

Nå har de europeiske legemiddelmyndighetene skjerpet inn bruken av Acomplia ytterligere.

Skal ikke brukes
- Nå er slankemidlet blitt kontraindisert ved alvorlig depresjon og stor forsiktighet ved andre psykiske lidelser, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

Det vil si at legemidlet ikke skal brukes.

Madsen presiserer imidlertid at antallet bivirkninger foreløpig er så lite at Legemiddelverket ikke kan tillegge det noen spesiell vekt i noen retning, men han gir likevel følgende oppfordring til nåværende brukere:

- Vår oppfordring er å lese pakningsvedlegget grundig, snakke med legen om riktig bruk og ta kontakt med lege hvis en får ubehagelige bivirkninger. Det er også lurt å informere pårørende slik at de eventuelt kan reagere på psykiske symptomer som pasienten selv ikke registrerer.

Les også: Ulovlig medisinsalg på nettet

Glade for oppdatering av anbefalinger
Legemiddelfirmaet Sanofi-aventis, som har utviklet Acomplia, er glade for oppdateringen av forsiktighetsregler ved bruk av Acomplia.

- Dette er i tråd med de anbefalningene vi har kommunisert siden lanseringen. Vi er glade for denne presiseringen da dette gir mindre rom for skjønnsvurdering ved forskrivning til pasienter som kan være utsatte for bivirkninger, sier medisinsk direktør Jon Sigurd Riis.

Han minner om at bivirkningsmeldingene som er omtalt er beskrevet i produktomtalen for Acomplia. Alle som tar medikamentet kan få lettere bivirkninger som kvalme, muskelkramper og diaré, ifølge Felleskatalogen.

Kjente bivirkninger
Da slankemidlet ble godkjent i Europa, var det allerede kjent at det kunne gi både psykiske bivirkninger og bivirkninger på sentralnervesystemet. Legemidlet har dermed vært under konstant overvåking i hele Europa.

Riis oppfordrer helsepersonell til å melde om bivirkninger for å øke kunnskapen om nye medikamenter som Acomplia.

I 2006 var det litt over 1000 personer i Norge som fikk resept på Acomplia, ifølge Legemiddelverket.

Glem slankepiller - spis fiber