Farlig trafikk på ferie

En av tre nordmenn blir syke på ferie. Slik kommer du deg gjennom utenlandsturen med helsa i behold.

Tidligere i sommer har vi skrevet om både reisevaksiner og småskader. Men det er ikke bare disse problemene som rammer nordmenn på utenlandstur.

Fallskader
En av tre nordmenn blir syke på ferie, og ti prosent av disse oppsøker lege. Omtrent 75-80 prosent av disse opplever sykdom, mens 20 prosent utsettes for ulykker.

- Av sykdom er det mest banale ting, som diaré og luftveisinfeksjoner. I tillegg får enkelte eldre hjerteinfarkt og slag, og noen får forverring av KOLS, sier Sverre Kjølstad, medisinsk direktør ved Europeiske Reiseforsikring.

Også ulykker rammer mange ferierende nordmenn.

- De fleste skader kommer av fall. Mange brekker armer og ben på ferie, sier Kjølstad.

I tillegg skjer det en del bilulykker. Trafikken i utlandet er ofte annerledes enn hjemme. Spesielt fotgjengere er utsatt, da de ofte glemmer den store farten til bilene.

- Vi er ikke oppmerksomme nok på at trafikken er annerledes, som at det ikke tas hensyn til fotgjengere. Venstrekjøring skaper også noen ulykker, sier Kjølstad.

Det slurves også med hjelm og beskyttende klær for turister på to-hjulinger.

- Det er mange som skrubber seg opp, selv om det ikke alltid er så alvorlig, sier Kjølstad.

For å komme deg trygt gjennom ferieturen, anbefaler Kjølstad en rolig begynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta det med ro i starten. Du bør venne deg til hvordan det fungerer. Vær forsiktig med trafikk og alkohol. Bruk hjelm hvis du skal leie fremkomstmiddel på to hjul, sier han.

Fly er tryggest
Ifølge en tidligere undersøkelse, er det minibusser med slitne sjåfører, dårlig teknisk vedlikehold og ubrukelige sikkerhetsbelter som er farligst på ferieturen.

Er du nødt til å bruke buss på ferie, bør du velge en som ser velholdt ut. Disse har oftere velfungerende bremser. Sjåføren bør dessuten se ordentlig ut.

I motsetning til hva mange tror, er fly den tryggeste transportformen du kan bruke på ferie. Dette gjelder både internasjonale rutefly og lokale fly.

Reiseglade
Nordmenn er glade i å reise. I 2005 var 76 prosent av oss på minst en ferietur. Av disse var 47 prosent innenlands. Skal vi utenlands, reiser vi helst til Spania, Danmark og Sverige.

På utenlandsturene reiser vi oftest med fly og bor på hotell, ifølge Statistisk sentralbyrå.

 

Mozon, 26.7.2006