Farlig telefonsalg

Bruker du headset daglig i jobben? Det kan føre til invalidiserende øresus.

Britiske studier viser at dårlige headset kan føre til tinnitus eller akustisk sjokk. Det betyr at flere tusen norske telefonselgere og andre i callsentre er i fare.

Også vanlige MP3-spillere kan gi hørselsskader. Eksperter ønsker advarsler på spillerne.

Mange skadde
The Guardian antar på sin nettside at mer enn tusen personer i britiske callsentre har fått hørselsskader som tinnitus og akustisk sjokk etter headset-bruk.

Akustisk sjokk oppstår når man opplever en plutselig økning i lydnivået. Personer som er under stress er spesielt utsatt. Lyden trenger ikke være ekstremt høy for å gi varig skade.

Tinnitus er en ukontrollerbar lyd som ikke skyldes lyder i omgivelsene. Det er usikkert hvorfor tinnitus oppstår, men støy og plutselige sterke lyder er to utløsende faktorer.

Arbeidsgivers ansvar
Anders Hegre, informasjonssjef i Hørselshemmedes Landsforbund, er kjent med at headset kan skade hørselen.

- De som jobber på callsentre og bruker telefon, headset eller handset er sårbare for akustiske sjokkskader fordi støyen er tett på ørene deres, og fordi de kan utsettes for plutselige, høye lyder på telefonlinjen, sier han.

Han sier at det er arbeidsgivers ansvar å tilrettelegge arbeidet slik at de ansatte ikke utsettes for hørselsskadelig støy.

Ta pauser
Atle Rønning Arnesen, øre, nese, halsspesialist ved Institutt For Tinnitus Og Audiologi, har jobbet mye med øresus. Han forteller også at headset kan være skadelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis headsettene ikke har volumkontroll kan de gi for høyt støynivå. Da vil den høye lyden virke inn på det indre øret, noe som kan gi hørselstap, sier han.

Arbeidstilsynet har satt grense for hvor høy lyd vi tåler. Ørene klarer 85 desibel, mens 90 desibel kan skade hørselen. Fem desibel høres kanskje ikke mye ut. Men det er ikke slik at fem desibels økning tilsvarer fem prosent. Lydstyrken fordobles ved fem desibel.

Hvis du daglig bruker headset, anbefaler Arnesen å ta kontakt med arbeidstilsynet. De kan måle lydnivået. Men du må huske at hva som er skadelig, er individuelt.

- Det er ikke bare støynivået som betyr noe, men også tiden den virker på øret. Regelmessige pauser er derfor viktig, sier Arnesen.

Bytt øre
Jorid Løkken ved Ditt Hørselsforum sier at brukere av headset bør være oppmerksomme på hvilket lydnivå de bruker.

- Det finnes ulike headset til ulike priser og kvalitet. Blant annet bør det være mulighet til å skifte lytteøre, slik at all belastning ikke kommer på samme øret hele tiden, sier hun.

Det er også en fordel å bruke en øreklokke som ligger utenpå øret. Det vil dermed bli litt lydlekkasje ut til omgivelsene, slik at lydpåvirkningen ikke blir for konsentrert inn i øret.

Ifølge Hørselshemmedes Landsforbund lider over en halv million nordmenn av tinnitus.

Tinnitus kan ikke behandles. Men svenske forskere hevder at en omlegging av livsstilen kan forbedre hørselen.

 

Mozon.no, 24.11.2006