Farlig støv og eksos

Kjemikalier, røyk og eksos påvirker oss hver dag. Minst 200 alvorlige sykdommer kan skyldes forurensning av luften vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En vanlig dag i byen kan være farligere enn du tror. Svevestøv, eksos og kjemiske utslipp av forskjellige slag finnes nemlig overalt i luften som du puster inn.

Og urent miljø får konsekvenser. Amerikanske forskere mener nå at minst 200 forskjellige sykdommer kan settes i sammenheng med forurensningen.

Alvorlige sykdommer
Undersøkelsen er gjennomført av forskere ved University of California og Boston Medical Center i USA. De har hentet informasjon fra flere studier på sammenhengen mellom forurensning og sykdom og laget en helhetlig oversikt over de sammenhengene vi i dag kjenner til.

Studiet viser at ni kjente forurensningskilder har en sikker sammenheng med astma. Og over femti av de farlige stoffene i luften kan forårsake forskjellige former for kreft.

Andre alorlige sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, bronkitt, hyperaktivitet, nedsatt sædkvalitet, Alzheimers og Parkinsons sykdom kan også utløses av luftforurensning.

Økt dødelighet
- Miljøfaktorer bidrar til veldig mange sykdommer, sier avdelingsdirektør Erik Dybing ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Han får støtte fra Karin Lødrup Carlsen ved Ullevaal Universitetssykehus

- Tidligere studier viser at luftforurensning og dieselpartikler er en av årsakene til at barn, men også voksne, utvikler astma og allergier. Vi ser i dag en økt dødelighet i de store byene, forteller Carlsen til Dagsavisen.

Mozon 17.11.2004