Farlig rom i kjelleren

Kjellerstuer kan være helsefarlige. Norske forskere advarer mot oppholdsrom i fuktige kjellere.

Publisert
Sist oppdatert

Barnerom i kjellerstuen er populært. Ikke bare får barna mer plass å boltre seg på: Foreldrene kan også være i fred når barna har med venner hjem. Men det kan være skadelig å oppholde seg for mye i kjellerstuen.

Verst for barn
- Fukt i kjellerrom er spesielt et problem for hus som er bygget før 1995. Fukten gjør at muggsopp vokser i veggen og gulvet, og disse soppene sender ut sporer i rommet, sier Johan Mattisson, fagsjef i Mycoteam, til Din Side.

Disse sporene kan være skadelige, spesielt for barn. Barn puster inn mer luft i forhold til kroppsvekten, og de har ikke like bra immunforsvar som voksne.

Hvis det er fuktskader i kjellerstuen, kan barna derfor få helseplager. De blir mer mottakelige for infeksjoner og øker risikoen for astma, skriver Dagens Medisin. I tillegg risikerer de plager relatert til inneklima, som hodepine og tretthet.

Det er spesielt gamle kjellere som har blitt gjort om fra oppbevaringsrom til oppholdsrom som kan være skadelige.

- Man må finne ut hvordan konstruksjonene er bygget opp før innredning av rom i kjelleren, sier Kariann Magnussen, sivilingeniør ved SINTEF Byggforsk, til Mozon.

Kreftrisiko
Det hjelper ikke å bruke fuktskadede kjellerstuer som oppholdsrom, men sove i et annet rom.

- Alle oppholdsrom med fuktskader har negativ påvirkning på inneklimaet, sier Magnussen.

Så hvor er det ideelt å oppholde seg?

- Der hvor man ikke har fuktskader eller for høye radonkonsentrasjoner, sier hun.

Radon er, etter røyking, den største risikofaktoren for lungekreft, skriver Folkehelseinstituttet. Ifølge Statens strålevern er det en fargeløs og luktfri radioaktiv gass. Radon kan komme inn i kjellere gjennom sprekker i grunnmur, sluk og lignende.

Ifølge en tidligere norsk undersøkelse, kan radon også føre til MS.

 

Mozon.no, 27.09.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer