Farlig plast kan gi fete menn

Farlig plast kan gi fete menn

Vanlige plastmyknere kan være årsaken til at flere menn blir fete og får diabetes, mener amerikanske forskere. Kjemikaliene finnes i norske dagligvarer.

Publisert
Sist oppdatert

Kjemikalier av gruppen ftalater er kjent for å påvirke hormonene hos mennesker. En av effektene er at menn får lavere nivåer av testosteron, som kan føre til økt kroppsvekt og insulinresistens.

Dette kan igjen være en viktig bidragsyter til at stadig flere mennesker utvikler diabetes type 2, mener en gruppe amerikanske forskere.

Er vaskemiddelet ditt trygt? Og hva med deodoranten? Her er de farlige kjemikaliene som omgir oss:

Mindre testosteron
En ny amerikansk undersøkelse viser at nivåene av testosteron har falt betydelig i løpet av de siste årene. Kjemikalier som ftalater kan være en årsak til denne reduksjonen, eller de kan uavhengig bidra til at menn blir mer kjønnsnøytrale.

- Våre undersøkelser viser at flere typer ftalater på denne måten har en tydelig sammenheng med fedme og insulinresistens hos amerikanske menn, skriver forskerne fra University of Rochester i fagtidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Finnes i matvarer
Ftalater brukes først og fremst i plastprodukter for å gjøre dem mykere eller gi dem aroma. Siden 1. januar i år har ftalater vært totalforbudt i leketøy, nettopp på grunn av faren for at stoffet kan påvirke kjønnsorganer og hormoner hos barn. Kjemikaliene er også kjent for å være brukt i innpakning på matvarer.

Les også: Advarer mot farlig kosmetikk

Mattilsynet mener at bruken av ftalater i Norge stort sett er svært begrenset. Men hvor finner du en av de farlige ftalatkildene? I skrulokk på glass med matvarer.

- Skrulokkene er en av de produktgruppene som vi nå har påpekt ovenfor bransjen. De kan utgjøre et problem med tanke på avgivelse av ftalater til mat, og våre distriktskontorer følger opp konkrete funn som er gjort nå nylig. Vi er en sterk pådriver for at EU skal innføre et totalforbud mot ftalater i kontakt med næringsmidler, sier Per Fjeldal i Mattilsynet til Mozon.no.

Ønsker totalforbud
Ifølge Fjeldal er matvareindustrien stort sett klar over disse problemstillingene og er med på å fase ut bruken av ftalater. Men Mattilsynet sitter ikke med hendene i fanget av den grunn.

- Av hensyn til matvaresikkerheten kan vi uavhengig av maksverdiene for ftalater kreve at kjemikaliene fjernes i de tilfellene hvor de smitter så mye over i maten at det utgjør en helsefare, forklarer Fjeldal.

EU har nå foreslått et regelverk som er en kombinasjon av forbud og grenseverdier, avhengig av type mat emballasjen skal brukes til.

- Vi mener at det vil være enklere og bedre med et totalforbud. Og da særlig i de produktene hvor det brukes mest, som i pakningen på skrulokk til matvarer sier Fjeldal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer