Farlig pillebruk

Kan du kombinere medisiner og alkohol? Hvordan virker to legemidler sammen? Her er noen av de vanligste pillefellene:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Litt vondt i hodet om morgenen, som kureres med en Paracet? Nesen renner og allergimedisinen slukes på 1-2-3? Det daglige vitamintilskuddet? Og på toppen av det hele tar du et antidepressivum?

Formen vil kanskje kjennes bedre, men for kroppen utgjør pillecoktailen en reell fare, og særlig hvis alkohol også kommer inn i bildet.

Forrige uke meldte NTB om at bivirkninger av medisiner tok 136 liv i Norge i fjor.

For å redusere risikoen for en farlig pillekombinasjon, skal det ofte ikke mer til enn et snev sunn fornuft, i tillegg til et spørsmål eller to til legen eller farmasøyten.

Her er noen av de farligste pilletabbene:

1. Blande piller som virker negativt på hverandre: Smertestillende i kombinasjon med forskjellige typer tilskudd kan være risikofylt. Ofte er vi nemlig ikke klar over innholdet i tilskuddene, og dette kan gi en negativ effekt.

I tillegg kan antibiotika redusere virkingen av p-piller. Så bruker du denne type prevensjon, og samtidig tar antibiotika, bør du bruke tilleggsprevensjon.

Antidepressiva og metadon tatt sammen kan også bli et stort problem, ifølge WebMD. Hvert medikament kan øke den beroligende effekten av det andre.

Blodfortynnende bør ikke blandes med ginseng eller aspirin. Sistnevnte kan øke risikoen for indre blødning, eller hvis du kutter fingeren, størkner såret saktere.

Les også: Legemidler og naturmidler kan gi livsfarlige komplikasjoner

Tar du medisiner mot høyt blodtrykk, bør ikke disse taes i kombinasjon med nesespray uten at du snakker med legen først. Preparatene kan til sammen øke blodtrykket ytterligere.

2. Ikke bland piller og alkohol:
Reseptbelagte smertestillende medisiner og angstdempende medikamenter som Valium, bør ikke tas i kombinasjon med alkohol, da dette kan forsterke effekten av medisinen. I tillegg reduseres årvåkenheten, og bilkjøring kan bli risikofylt.

Dessuten kan kombinasjonen av enkelte smertestillende midler skade leveren. Hoste- og forkjølelsespreparater med antihistaminer bør heller ikke kombineres med alkohol da effekten kan forsterkes. Det samme gjelder ved narkotiske smertestillende midler.

Kombinasjonen av antibiotika og alkohol kan gi symptomer som kvalme, oppkast, hodepine og magesmerter.

3. Dra fra legekontoret uten nok informasjon:
Når du forlater legekontoret, sørg for at du har nok informasjon om legemiddelet du er blitt foreskrevet. Hva heter det, hva gjør det, hvor ofte skal du ta det, hvordan kan du reagere på det osv.

Be om å få instruksjonene skriftlig. På legekontoret husker vi i gjennomsnitt bare én tredjedel av det legen forteller oss, viser flere studier.

4. Gal resept fra apoteket:
For å redusere risikoen for feil gjelder det å følge med i timen. Farmasøyten skjønner ikke alltid håndskriften til legen. For å løse dette, be legen om å skrive ned hva medisinen skal brukes til på reseptblokka.

Sjekk alltid medisinen før du drar fra apoteket, og forsikre deg om at ditt navn står på den. Hvis du henter påfyll av en medisin, sjekk på apoteket at medisinen ser ut som den du allerede tar. Og hvis den ikke gjør det, spør hvorfor den ser annerledes ut. Svaret kan være noe så enkelt som at produsenten har endret form og utseende på medikamentet.

5. Bruk av forskjellige og flere apotek:
Går du til forskjellige apotek, er det ikke like lett å oppdage uheldige kombinasjoner av legemidler, for da har ikke apoteket fullstendig oversikt over hvilke medisiner du tar.

Insisterer du derimot på å bruke flere apotek, på grunn av økt tilgjengelighet, bør du alltid vise frem en liste over alle medisiner du tar. Vær også forberedt på å få spørsmål om du tar andre medisiner. Dette gjelder også hvis du går til en annen spesialist i tillegg til fastlegen din.

Vi stoler på apotekeren

6. Feil dose og feil tid:
Det er ikke alltid like lett å følge doseringen av medisiner.

- Så mange som en tredjedel av eldre mennesker tar ikke medisiner slik de er foreskrevet. Dette kan ha en økonomisk årsak, men kan også være glemskhet, sier lege Russel Jenkins til nettstedet WebMD.

Hvordan unngå dette? Bruker du flere medikamenter kan du bruke en dosett. På den måten er det lettere å huske hvilke piller som skal taes når. Sørg også for å ha medisinen liggende et synlig sted slik at du husker å ta den, som i en vinduskarm.

Spør også legen om det er mulig å ta medisinen færre ganger, men med høyere doser. Da trenger du ikke huske å ta medisinen like mange ganger.

Men mens noen glemmer å ta medisinen sin, tar andre for høye doser, i håp om at effekten skal dobles. Husk imidlertid at dette kan ha alvorlige konsekvenser.

Les også: Billige piller like bra

7. Spør ikke nok under sykehusopphold:
Hvert år legges mange hundre personer inn på sykehus som resultat av feilmedisinering. En vanlig feil er at medisiner ikke taes til riktig tid.

For å unngå dette, spør personalet eller be noen i familien din om å gjøre det. Vit når du skal ta medisinen. Når en lege eller sykepleier kommer med medisin, spør ”hva er den til, hvordan kommer jeg til å reagere på den, kan jeg ta den samtidig som de andre medikamentene jeg tar?”.

Sørg også får at du tar med en oversikt over hvilke medisiner du tar, og doseringen av disse, når du skal legges inn på sykehus.

Kilde: WebMD

Les mer: Kast de farlige pillene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer