Farlig parfyme

Har du tenkt å gi kjæresten din en parfyme til Valetinesday? Da bør du være nøye på hvilken du velger.

Greenpeace har testet 36 velkjente parfymemerker og advarer nå mot bruken av enkelte av dem. Miljøverngruppen har testet i alt 36 kjente parfymemerker for to potensielt farlige menneskelagde kjemikaliegrupper.

Den ene er ftalater, også kjent som kjemiske mykgjørere. Ftalater brukes blant annet i plast, i parfyme, og som denatureringsmiddel i teknisk sprit som brukes i kosmetikk og pleieprodukter.

Den andre stoffgruppen er syntetisk musk. Muskforbindelser kan finnes i bl.a kosmetikk og vaskemidler. Flere av disse stoffene har vist miljøskadelige effekter, og forskning tyder på at mange av dem kan ha reproduksjonsskadelige virkninger.

Høye verdier
Omtrent alle parfymene som ble testet inneholdt disse kjemikaliene. I merker som Calvin Kleins "Eternity for Women," Body Shops "White Musk" og Jean Paul Gaultier's "Le Mâle" ble det funnet høye verdier av disse stoffene.

Andre merker som inneholdt lave verdier av disse skadelige kjemikaliene var blant annet Pumas "Jamaica Man" som hadde den laveste verdien av syntetisk musk. Og Gloria Vanderbilts "Vanderbilt" som ikke innehold noen indentifiserbare ftalater.

Mangelfullt lovverk
Greenpeace har testet parfymene for å vise hvor vanlig det er å benytte seg av giftige kjemikalier i den hverdagslige produksjonen.

- Vi bruker resultatene for å vise at dagens lover er mangelfulle. En ny kjemikalielov i Europa er nødvendig for å kunne ha en effektiv kontroll over kjemikaliebruken, skriver Greepeace.

Listen over bedrifter som setter et godt eksempel ved å bruke substitutter til farlige kjemikalier øker stadig. Ikea, H&M, Marks & Spencer, Nokia, Samsung og Puma er ledende bedrifter på denne fronten. Unilever og Sony er også på rett spor, mener Greenpeace.

 

Mozon.no, 11.02.2005