Farlig, men deilig

2,55% rente og mulighet for valutagevinst. Bør du ha boliglån i Euro? Prøv kalkulatoren nederst i artikkelen.

Kan gå helt galt:  Eurolån knekket boliglånskundene på Island, nå kan det knekke deg. Foto: Per Ervland
Kan gå helt galt: Eurolån knekket boliglånskundene på Island, nå kan det knekke deg. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nyttårsaften, for drøyt åtte måneder siden, ble euroen notert til 9,87 kroner. Det var det høyeste nivået noensinne mot norske kroner. 24. august hadde den falt til 8,58 kroner. Hadde du ved årsskiftet et boliglån på 2,5 millioner kroner, og vekslet det om til euro nyttårsaften, ville det i dag bare vært verdt 2.175.000 kroner selv om du ikke hadde betalt avdrag. Du ville hatt en valutagevist på 325.000 kroner. (Nederst på siden er det en kalkulator der du kan forsøke med forskjellige lånebeløp og valutakurser).

Eurorenten

Selv om sentralbankrenten i eurosonen ligger på 0,25%, var den gjennomsnittlige renten for nye boliglån i Tyskland i juni 3,73%, temmelig nært den norske.

Årsaken til dette er både at pengemarkedet stadig ikke har roet seg i eurosonen og at man i Tyskland tradisjonelt har høyere marginer på boliglån enn i Norge.

Likevel er det ikke en eventuell rentegevinst som er interessant ved å låne i euro nå, det er muligheten for et videre fall i verdien av euroen.

Gis det slike lån?

Kilde: Norges bank.  Foto: Lisens
Kilde: Norges bank. Foto: Lisens Vis merDnBNor gir valutalån, men betingelsene er biske:

  • Du skal låne minst 2.500.000 kroner
  • Du skal ha råd til å bære et valutatap
  • Eventuelle valutatap skal betales inn kontant hver tredje måned
  • Etableringsgebyret er 5.000 kroner + offentlige gebyrer og depotgebyr
  • Termingebyret er 500 kroner (tremåneders terminer)


DnB fraråder generelt valutalån for den som ikke har inntekter i valuta. Uten inntekter i valuta, er et valutalån en ren spekulasjon, og man søker å forsikre seg om at spekulanten har rygg til å tåle tap.

Også Sparebanken Midt-Norge (Sparebank1 SMN) gir valutalån. For et lån på 2.500.000 kroner, sikret gjennom 80% av boligens verdi, vil renten være ca. 2,55%, opplyser kredittsjef Endre Jo Reite.

- Vårt produkt heter flervalutakurven, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea. - Et viktig element i dette produktet er at det krever rådgivning på et høyt nivå. Man må vite hva man går inn i, slik at man har kunnskap om den risikoen som er forbundet med produktet. Nordeas lån løper med en rente lik tremåneders Nibor pluss 1,25%. 26. august er Nibor 1,98%, så prisen blir3,23%.

I likhet med DnBs valutalån, gjøres Nordea-lånet opp hvert kvartal. Da må man betale inn eventuelle valutatap, mens man får skrevet ned lånet mot eventuelle valutagevinster.

Jorunn Voll i Fokus bank skriver at Fokus Bank som hovedregel ikke tilbyr valutalån til privatkunder.

Er det lurt?

Kilde: Bundesbank. Foto: Lisens
Kilde: Bundesbank. Foto: Lisens Vis mer


Utfallet av en slik spekulasjon avhenger av hvor euroen tar veien de nærmeste årene. Sjeføkonom Erik Bruce forteller at Nordea regner med en videre svekkelse av euroen på to-tre års sikt:

- Det er mange risikomomenter, men vårt hovedscenarium er at den norske kronen har blitt hardt rammet av finanskrisen og manglende risikovilje i markedene. Når det er uro i finansmarkedene, har investorene en tendens til å forlate det man regner som litt risikofylte, små illikvide valutaer som den norske kronen.

Den norske statens oljeinntekter består hovedsakelig av oljeselskapenes skatter. Disse betales i norske kroner, og oljeselskapenes etterspørsel presser kronen opp. Men dette utlignes av at pengene straks veksles om og plasseres i utlandet. Dette vil fortsette så lenge vi tjener mer oljepenger enn vi bruker, de fleste mener i minst 15 år.

- Normalt skulle en økonomi med så store overskudd hatt en sterk valuta, sier Bruce. - Men siden vi sparer i fremmed valuta, unngår man den effekten. Men alt annet likt, så er det klart at alle endringer i retning av å skulle bruke mer penger i Norge vil gi en styrking av kronen.

Valutaanalytiker Maren Romstad i DnB tror på en noe sterkere krone enn Bruce: - Om drøyt ett år, i 2011, tror vi euroen skal ligge på 8,20, mens den vil synke til 8,00 i 2012. - Men valutaprognoser er høyst usikre, sier Romstad. - For ett år siden var krona 8, ingen trodde vi skulle se 10-tallet i løpet av bare noen måneder.

Det er en høy og kanskje stigende oljepris som er hovedårsaken til optimismen på kronas vegne.

Deutsche Bank la ifølge Finansavisen 26. august frem en analyse der de anslår euroen til å falle til 7,80 kroner mot euro.

Se på Island

- Oljen avgjør Det er oljeprisen som påvirkr kronen sterkest, mener Nordeas sjeføkonom Erik Bruce. Foto: Nordea
- Oljen avgjør Det er oljeprisen som påvirkr kronen sterkest, mener Nordeas sjeføkonom Erik Bruce. Foto: Nordea Vis mer
 Tap/gevinst ved valutalån
  Størrelse på lån i kroner  
  Eurokursen ved oppgjørstidspunktet  
       
 
     
       
 


Den norske økonomien har nok et sterkere fundament enn den islandske hadde da den kollapset, men det er likevel interessant å dele islendingenes erfaringer. En stor andel av befolkningen hadde boliglånene sine i euro. De har hatt et tap på anslagsvis 50% av det de lånte, men eksakt er det vanskelig å være, for den islandske kronen er stadig ikke fullt konvertibel.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer