Farlig med lettbrus?

Spørrespalten kostholdseksperten "" />

Her kan du finne spørsmål og svar om en lang rekke temaer innen kosthold og ernæring. De nyeste spørsmålene ligger på denne siden. Noen av dem blir etter hvert flyttet over i temagrupper, se nederst.
Alle spørsmål om VEKT OG SLANKING finner du

.

Redaktør: Hanna Hånes

Lettbrus

Jeg drikker enorme mengder light brus, Tab Extra, Pepsi Max, Solo lett osv. Har jo både lest og hørt at det ikke er spesielt sunt med for mye av søtningsstoffet aspertam, og det kommer av og til advarsler om at det er kreftfremkallende. Men så sier andre igjen at det aldri er dokumentert slike skadelige effekter ved å drikke mye av dette. Jeg er spesielt redd for kreft, selvsagt, men til gjengjeld drikker jeg verken kaffe, te, melk og svært lite alkohol. Jeg røyker ikke og spiser ikke rødt kjøtt. Er det da skadelig å drikke så mye light brus som jeg gjør, hvis summen av alt er det som teller? Vennlig hilsen Annemona.

Svar: Du skriver ikke hvor mye du drikker, men hvis det kommer opp i to-tre liter om dagen, synes jeg det begynner det å bli mye. Mange er avhengige av cola og andre drikker med koffein, prøv om du kan trappe ned slike og heller drikke naturlig mineralvann, Olden har f eks forholdsvis lavt saltinnhold og er bra. Det er riktig at det ikke er dokumentert at aspartam gir kreft, men du bør likevel ikke helle i deg litervis væske med kunstige søtstoffer i måneder og år. Det kan ha andre ulemper, de inneholder blant annet syre som tærer kraftig på tannemaljen. Hilsen Hanna.

Spesialmel mot mageplager

Jeg har lest om et svensk spesialprodukt mot ulcerøs colitt og urolig mage, det skal finnes frokostgryn og andre produkter. Hvor får man tak i dette? Hilsen NN.

Svar: Disse selges under det svenske merket Biodoc, de finnes som frokostcerealier, pasta og mel. De føres i svenske helsekostforretninger. Produktene består av havre og litt hvete som er spesialbehandlet. I fordøyelseskanalen vil de øke utskillelsen av antisekretorisk faktor (AF). Dette ser ut til å være gunstig for stressmager, ved diareplager som ikke skyldes infeksjon og for dem som lider av ulcerøs colitt. Her pågår det forskning. Hvis du vil prøve om produktene er noe for deg, vil jeg anbefale deg å ringe en helsekostforretning i f eks Strømstad og spørre om de kan sende deg produktene per postordre eller få en bekjent til å kjøpe for deg i Sverige. En annen mulighet er å få en nrosk helsekostforretning til å ta inn produktene. Hilsen Hanna. 14.11.01.

Noni juice

Veldig fin spalte dette. Jeg har hørt en del om Noni juice. Den orginale Morinda Thaitien Noni juice som kun selges gjennom nettverksalg, kontra den som selges på helsekostbutikkene. Har du opplysninger om disse produktene. Kan det komme ut på det samme hva man bruker og er de så gode som reklamen sier? Med vennlig hilsen Laila.

Svar: Dette har jeg usikre opplysninger om. Det hevdes at noen har blitt bra av alvorlige sykdommer etter å ha drukket noni juice, men det er ikke gjort forskning på det, slik at det er umulig å si om det skyldes tilfeldigheter. Noen har funent ut at de kan gjøre business på noni juice. Hvilken noni juice som er best, er vanskelig å si. Den leverandøren som tar høyest pris, vil gjerne hevde at deres er best. Jeg har hørt at prisen er høy, da synes jeg leverandøren av dyr juice må kunne begrunne hvorfor deres juice er best og legge fram analsyer fra et anerkjent laboratorium. Hilsen Hanna. 14.11.01.

Kreatin

Blir man fet av kosttilskuddet kreatin. Steinar.

Svar: Nei. Hilsen Hanna.

Karbohydrater etter trening

Jeg trener styrketrening 2 ganger pr. uke samt at jeg også jogger/spiller fotball 2 ganger pr. uke. Etter trening er jeg nøye med å få i meg noen raske karbohydrater (og også protein). Tidligere brukte jeg oftest sportsdrikker. Men jeg synes det er litt dyrt i lengden. Nå bytter jeg litt på å bruke iste eller vann/rosiner. Det synes jeg fungerer bra. Hva synes du? Er det eventuelt andre gode karbohydratkilder? Hvor mye bør en forresten innta av karbohydrater rett etter trening? Jeg veier 76 kg og er 178 cm høy. Hilsen Paul.

Svar: Rosiner og vann er helt OK, andre muligheter er boller, fint brød med brunost eller syltetøy, en banan eller et par kjeks. Hvis du har trent hardt og tømt glykogenlagrene, trenger du 1 gram karbohydrater per kilo allerde den første halvtimen, dvs 70 gram for deg. Da kan du f eks drikke en halv liter juice eller saft og i tillegg spise en banan eller en bolle, eller du velger å spise to boller og vann til drikke. En annen mulighet er en desiliter rosiner og vann til drikke. Hvis du ikke har trent hardt og tatt deg helt ut, trenger du ikke så mye karbohydrater. Da holder det med en iste, noe saft eller en neve rosiner. Etter treningen er det videre lurt å spise et måltid innen to timer, f eks middag med poteter/ris/spaghetti og grønnsaker, kjøtt/fisk/kylling/egg. Hilsen Hanna. 05.11.01.

Tåler bare knekkebrød og vann

Etter mange år med diare og magevondt er jeg plutselig blitt mye bedre. Etter en slankekur der jeg spiste masse knekkebrød og drakk mye vann, kuttet ut sjokolade, brus og melkeprodukter og ellers spiste normalt, stabiliserte magen min seg betraktelig. Dette er jeg jo kjempeglad for, men problemet mitt er at jeg kan jo ikke slanke meg hele tiden! Hvis jeg prøver å gå over til brødskiver med pålegg på (ost,leverpostei ol.) så får jeg diare og magesmerter igjen. Det samme med sjokolade, melk og brus. Men knekkebrød og brød inneholder vel akkurat de samme tingene?? Jeg har allergitestet meg for de vanligste tingene men ingen av dem slo ut. Det virker som om magen min liker lite mat, for spiser jeg mye, blir jeg dårlig. Hva skal jeg gjøre? Hilsen NN.

Svar: Her er det åpenbart noe du ikke tåler, eller noe du bare tåler litt av. Matallergi og -intoleranse slår ikke alltid ut på vanlige allergitester. Det enkleste for deg er å prøve deg fram systematisk. Du innfører en og en matvare og ser om du tåler det. Spis slankedietten med det du tåler. Når magen har vært rolig noen dager, tester du ut en ny matvarer. For eksempel kan du prøve brød i stedet for kenkkebrød. Alt det andre må være likt. Går det bra, legger du til melk. Går det ikke bra med brød, går du tilbake til knekkebrød. Når magen har roet seg, prøver du melk. På samme måte kan du teste andre matvarer som hvit ost, brun ost, leverpostei, ulike typer kjøttpålegg, ulike typer fiskepålegg, med og uten tomat, etc. Start med mest mulig rene matvarer. Brus kan du ganske enkelt holde deg unna, for det har jo liten næringsverdi. Det kan for eksempel være sitronsyre eller tilsetningsstoffer i brus du reagerer på. Siden du verken tåler melk, sjokolade, leverpostei eller ost, er det ikke utenkelig at det er melk eller melkesukker du ikke tåler.

Svært mange brødslag inneholder melk. Når du tester ut brød, skal du derfor finne et brød uten melk eller melkeprotein. Spør i bakeriet og les varedeklarasjonen. Hva slags knekkebrød spiser du? Hvis det ikke inneholder hvete, kan det være det er hvete du reagerer på. Alt vanlig gjæret brød inneholder hvete, men ikke alle knekkebrød. Noen vil tåle spelthvete, da må du bake brødet selv. Jeg formoder at du er testet for cøliaki (intoleranse for hveteproteinet gluten) og at det ikke er dette som skaper problemer.

Uttesting av matvarer krever disiplin, begynner du å blande kortene vil du ikke vite hva du tåler og ikke tåler. Men siden du har funnet fram til matvarer du tåler, tror jeg slik uttesting er det beste for deg. Går du ned i vekt, så prøv å tilføre margarin uten melk (finnes i velutstyrte kolonialbutikker) og bruk litt ekstra matolje i dressinger og til steking. Det kan også være at du reagerer på altfor mye fett. Hvis du har spist lite fett i en lengre periode, kan du få løs mage hvis du pøser på med fett, så øk litt forsiktig. Vær også oppmerksom på at magen vil være mer ømfindtlig i dårlige perioden enn når den har vært symptomfri en lengre periode. Skriv gjerne tilbake når du har funnet ut litt mer. Hilsen Hanna. 31.10.2001.

Strever for å få ned kolesterolet

Jeg er en jente på 33 år som i flere år har prøvd å få ned kolesterolet. Min siste prøve viste en nedgang fra 7.1 til 6,4. Grunnen til at jeg har fått det ned, tror jeg kan være at jeg daglig tar tilskudd av CLA og GLA, pluss fiber og hvitløk. Jeg har lagt om kostholdet og er veldig påpasselig med hva jeg spiser. Mitt spørsmål er: Man leser om mye forskjellig kosttilskudd, vitaminer, kapsler o.l. som skal være med på å redusere kolesterolet, eller være bra for kroppen generelt. Kan man spise ubegrenset av disse naturproduktene? Kan man ta f.eks. kapsler av CLA, GLA, Omega 3, Q10, eller andre antioksidanter i tillegg til de vitaminer og mineraler man får via kosten? Jeg vet at B- og C- vitaminer skiller kroppen ut hvis den for for mye, men hva med alt det andre? Hilsen JB

Svar: Kolesterolet er arvelig bestemt, vanligvis klarer man ikke redusere det mer enn 10-15 prosent ved hjelp av kosten. Det har du klart, og det viser at du har lagt om. Det viktigste er nok mindre mengder mettet fett (det er det som først og fremst påvirker kolesterolet), men mer fiber og andre endringer kan også bidra. Vedrørende kosttilskudd: Noen kostilskudd kan du spise mye av uten problemer, andre vil gi bivirkninger. En god regel er ikke å overdrive. CLA kan gi diare og mageplager i større doser, tre-fem kapsler om dagen er nok. GLA formoder jeg står for gamma-linolensyre. Det er en flerumettet fettsyre i likhet med omega-3 fettsyrer. Det beste er å få slike fettsyrer i matvarer eller som tran (omega-3), da vet man at de ikke er harske. Hvis du velger kapsler, er det som regel nok med to-fire kapsler, avhengig av konsentrasjonen av de aktuelle fettsyrene. Kapslene inneholder vanligvis flere typer fettsyrer. Antioksidanter er det også best å få gjennom frukt og grønnskaer, for da får du en hel rekke med antioksidanter, mens en C-vitaminpille bare vil gi C-vitaminer. Rapporter tyder dessuten på at det kan være uheldig å spise store doser vitamin C og betakaroten (planteformen av A-vitamin) med tanke på kreft. Hvis du er frisk, synes jeg du skal spise rikelig med frukt og grønnsaker og ta tilskudd av tran eller kapsler med omega-3 hvis du ikke spiser fet fisk flere ganger i uka. I tillegg kan du da en standard dose multivitamintilskudd (les på pakningen) hvis du ønsker det. Hilsen Hanna. 30.10.2001.

Trening og kosthold

Hei Hanna. Jeg har trent en del i helsestudio med frivekter ol, og jeg har også gått en del på diett for å få bedre definisjoner. Det jeg oppfatter er at alle som skal ha peiling sier mye forskjellig. Jeg skal gå rett på sak: Jeg har lyst til å skrive opp det jeg pleier å spise, og så høre hva du mener om kostholdet mitt. Jeg liker og trene tidlig på morgenen, før jeg går på jobb.
Frokost før trening: 1/2 eple, 1/2 liter vann.
Under trening: drikker vann
Etter trening: proteindrink med 1/2 banan, havregryn med skummetmelk og litt rosiner.
Lunch: salat (salatblad, agurk, tomat, løk, mais, litt ananas)
Middag: 1 kyllingfilet stekt i olivenolje, ris (30 min)
Kvelds: 1 brødskive med kylling/kalkun og grønt eller proteindrink

Frokost når jeg ikke trener: 1 kokt egg, 1/2 eple, 1 tomat, proteindrink
Lunch: Salat (som over) med noe kyllingbiter i
Mellommåltid: 1 brødskive med pålegg, 1 gulerot
Middag: Laksefilet eller torskefilet med ris eller grønnsaksblanding
Kvelds: proteindrink, noe grønnsaker

Jeg spiser hver 3 time og drikker ca 3 liter vann om dagen. Trener rundt 3-4 dgr i uken. Håper du kan svare meg. MVH Mone.

Svar: Du velger sunne matvarer, men det er nok for lite. Du nevner ikke kroppsvekt og høyde, men det skal godt gjøres at du forbruker under 2000 kcal om dagen når du trener så mye. Da bør frokosten gi mer en 20-30 kcal, som er det du finner i et halvt eple. Du kompenserer litt etter trening ved å ta en proteindrikk med havregryn og banan. Jeg håper dette er en stor porsjon slik at du har litt å gå på. Hvis det er en liten porsjon, blir det fort bare 250 kcal eller deromkring. Lunsjsalaten er svært kalorifattig, hvis du spiser pastasalat og du bruker dressing med litt kalorier i, er den OK. Hvis salaten inneholder bare grønnsaker, innebærer det at du ikke får skikkelig energipåfyll før til middag. Hvis middagsporsjonen er liten, blir det kanskje bare 300-400 kcal. En brødskive med magert pålegg til kvelds gir ikke mer enn 100 kcal. Dette kan bety at du går på slankekost. Det ser ut som om du får mindre energi enn du trenger. Jeg vet at enkelte som driver med kroppsbygging går gå slike strenge dietter i perioder, for så å spise svært mye i andre perioder. Dette er kroppsmishandling. Jeg vil anbefale deg å spise mer hver dag, da kommer du inn i en god rytme, kan glede deg over et godt måltid og slipper å bruke masse mental energi på å holde sulten unna. Hvis du ønsker å bygge opp musklene, må du få i deg nok energi. Hvis kroppen får for ltie energi (for lite kalorier), forbrukes både proteindrikker og muskelvev som energi. Hilsen Hanna. 30.10.01.

Blodtypedietten

Er det gjort vitenskapelige undersøkelser som understøtter blodtypedietten? Hvor anerkjent er denne? Jeg er mest interessert i hvorvidt kostholdet er med på å forebygge sykdommer, og ikke så mye slankeaspektet. Boken inneholder jo også noen spådommer for hvilke krefttyper du kan utvikle utifra blodtype, og om du har gode eller dårlige prognoser. Hva er ditt syn på at denne type diett? Med vennlig hilsen Trine.

Svar: Hvis du er frisk, er det absolutt ingen grunn til å forsøke blodtypediett. Blodtypedietten er dårlig dokumentert, den er mye basert på teorier. Og teorier er som vi vet alltid noe annet enn praksis. Enkelte av teoriene som blodtypedietten er basert på, er dessuten meget tvilsomme. Jeg ser på blodtypedietten som en godt markedsført motediett. For den som har stor tro på denne dietten, og som har en sykdom som man tror dietten hjelper mot, er det mulig å legge opp et akseptabelt kosthold. Men det krever stor innsats. Det er også lett å trå feil og spise en ubalansert kost med mangel på næringsstoffer. Hilsen Hanna. 30.10.01.

Jerntilskudd og trening

Jeg begynte å ta jerntilskudd for ei uke eller to siden, da jeg trener 4-5 dager i uken og tenkte det sikkert ville være lurt. Anbefalt dosering på boksen er to piller om dagen, jeg har bare spist en da jeg syns to hørtes litt mye ut. Leste nå nettopp at dere ikke anbefaler noe tilskudd på jern? Det kan faktisk være skadelig? Hvor lang tid med for stort inntak av jern skal til før man eventuelt kan ta skade av det? Hilsen Janne, 18, litt hypokonder.

Svar: Du skal bare ta jerntilskudd hvis legen har påvist jernmangel, derfor vil jeg anbefale deg å slutte med jerntablettene med det samme. Når man trener såpass mye som du gjør, spiser man også mer enn en som ikke trener. dermed blri det mer av alle næringssstoffer, deriblant jern. Siden du har spist jern bare en kort periode, vil du ikke ta skade av det. Men over tid kan jernlagrene i kroppen bli for store. Hilsen Hanna. 30.10.01.

Kolesterolet vil ikke ned

Jeg er 61 år. For ca 15 år siden målte jeg kolesterol for første gang. Jeg hadde da 9,5. Før den tid var jeg ikke nøye med hva jeg spiste. Hadde aldri hatt tanke for kolestorolinnholdet. Etter omlegging av kostholdet med mindre animalsk fett og melkeprodukter, gikk det ned til 6,8. Så har det variert noe mellom 7 og 8,8. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke får det ytterligere ned. Jeg mener jeg har et sunt kosthold. Jeg spiser endel bananer. Er det noe i banan som kan øke kolesterolinnholdet. Ferskfisk med kokt lever er også ofte på menyen. Jeg har forstått det slik at leverfettet er sunt. Men hva med selve leverkjøttet? Hva med kvalkjøtt som jeg også spiser av og til? Takknemlig for svar. Hilsen Kjell

Svar: Kolesterolet er dels arvelig bestemt, dels bestemt av hva vi spiser. Vanligvis kan man ikke senke kolesterolet med mer enn 10-15 prosent ved hjelp av kostholdet. Hvis man skal redusere det mer, må man bruke kolesterolsenkende medisiner. Dette bør du diskutere med legen din. Poenget med å få ned kolesterolet er jo å redusere risikoen for hjerte-karsykdom. Flere faktorer bestemmer denne risikoen: Hjertesykdom i nær familie, kolesterol av typen LDL og HDL, andre fettstoffer i blodet (triglyserider), blodtrykk, vekt, røykevaner, mosjonsvaner, med mer. Legen må ut fra en helhetsvurdering finne ut om du trenger medisiner. Selv kan du fortsette med kostholdet som du har nå. Alle frukter og grønnsaker er bra, av melkeprodukter er skummetmelk og forsiktige mengder ost Ok, hvalkjøtt er fint, likedan kylling, fisk og magert lamme/svine/storfekjøtt. Leverfett, lever og tran er bra fordi dette fettet påvirker nerveledningen i hjertet slik at det ikke så lett blir rytmeforstyrrelser, tynner blodet og har litt blodstrykkssenkende virkning. Fortsett derfor å spise fet fisk og lever! I perioder hvor du ikke spiser dette, kan du ta tran eller kapsler med omega-3-fettsyrer.

Hilsen Hanna.

Leddgikt og omega-3

Jeg er mann på 53 år som har fått leddgikt, jeg har lest forsjellige artikler at omega-3-fettsyrer skal være bra å ta når man har leddgikt, men hvor stor dose kan jeg ta daglig uten at det er skadelig? Tar i dag 5 ml Møllers omega-3 tran. Har også lest at ingefær er bra for leddgikt hvordan lager jeg te av ingefærrot, og hvor mye kan jeg drikke av dette? Hilsen NN

Svar: Jeg har konferert med lege Bernt Rognlien som opplyser at man må ta minst fem gram omega-3-fettsyrer per dag for at det skal ha effekt mot leddgikt. For å få såpass mye, må du ta 15 ml Møllers omega-3-tran, i praksis vil det si 1,5 spiseskjeer. Når det gjelder ingefær, er det enklest å kjøpe et preparat i helsekostbutikken. og du kan lese en orientering om leddgikt og alternativ medisin. Hilsen Hanna.

Mage som Dæhlie
Hei! Jeg er en mann/gutt på 26 år. Jeg veier 72 kg, og har veid dette i mange år. Jeg blir oppfattet som sunn og slank. Er 186 cm høy. Jeg jogger eller sykler 3 ganger i uken, med styrketrening hjemme etterpå. Drikker ikke alkohol og spiser 4 sunne måltider om dagen. Jeg har kontor-jobb, som gjør at jeg sitter hele dagen. I tillegg til treningen er jeg ellers aktiv. Bruker bare min egen kropp til styrketrening, altså ikke vekter. Jeg trives med å være slank og å trene kondisjon. Men jeg har den siste tiden fått antydning til ikke lenger å ha flat og trenet mage. Jeg trener svært mye sit-ups. Hva må jeg gjøre for å få mage som Bjørn Dahlie . Må jeg i helsestudio og trene vekter? Kan jeg forøvrig trene mer enn jeg gjør, i så fall hvor mye? Føler jeg er i god form, men vil gjerne se bra ut til badesesongen til sommer. mvh 26 år.

Svar: Jeg synes treningsopplegget ditt ser bra ut som det er. Det er ikke mange forunt å ha mage som Bjørn Dæhlie. Da han var toppidrettsutøver, trente han harde økter to ganger om dagen. Med slik hardtrening får man mindre underhudsfett og musklene synes bedre. Ikke bruk en topptrent Dæhlie som mål! Menn har lett for å legge på seg rundt magen, og det skal lite til før man får litt fett her. Siden du bare har en antydning, ville jeg foreløpig tatt det med ro. Fortsett å være aktiv, unngå alkohol og tilhørende ølmage. Du skriver ikke noe om hva du drikker, men unngå søt drikke unntatt i forbindelse med trening. Hilsen Hanna.

Hypothyreose og kost

Jeg er ei jente på 30 år som har hatt hypothyreose i 2 år. Behandles nå med Thyroxin, T3 og dhea. I tillegg har jeg fått beskjed om å legge om kostholdet mitt. Jeg har kuttet ut frukt, sukker (og søtningsstoffer), potet og melkeprodukter. Hvilke næringsstoffer er det jeg kutter ut egentlig? Og hvilken virkning har de på kroppen min? Jeg skal også spise hver 2. time, og 3 av dagens måltider skal bestå av pasta/ris og kjøtt/fisk. Ellers skal jeg ha mest mulig fiber, grønnsaker og vann. Høres dette ut som et fornuftig kosthold? Må legge til at jeg selv føler at det hatt en effekt. Er ikke lenger plaget med hodepine og kvalme, og magen min fungerer! På forhånd takk :-) Hilsen MU

Svar: Jeg spør meg hvor du har fått kostholdsrådene? Det må være masete å spise annenhver time? Jeg kan ikke anbefale spesielle kostråd for hypothyreose. Medisiner vil som regel hjelpe og lindre plagene. Men man skal være oppmerksom på at sykdommen ofte svinger og dermed også behovet for medisiner. Når det gjelder kostholdet, er det ernæringsmessig sett bare fint å kutte ut sukker og søtstoffer, men det blir kanskje litt traurig ikke å kunne bruke søtstoffer i teen hvis du er vant til det? Jeg synes det høres strengt ut ikke å kunne bruke noe søtstoffer, og jeg forstår ikke den faglige begrunnelsen for det. Når du ikke spiser frukt, vil du gå glipp av antioksidanter (og smakfulle epler nå i sesongen), men antioksidantene kan du kompensere for ved å spise mye grønnsaker. Potet klarer du deg ernæringsmessig sett godt uten. Hvis du ikke drikker melk og ikke spiser melkeprodukter, bør du ta et kalsiumtilskudd. Alt i alt synes jeg kostholdsrådene du har fått høres litt spesielle ut. Jeg vil tro at det er vanskelig å holde dette kostholdet over tid. Hvis du går lei, kan du prøve å gradvis legge om til et mer vanlig kosthold, men ta med deg gode råd som å spise mye grønnsaker, fiber og lite sukker. Hilsen Hanna.

Forstoppelse av erter og bønner

Hei og takk for en svært informativ og nyttig spalte! Jeg har prøvd som du anbefaler å spise kikerter og bønner, men får fullstendig forstoppelse av det. En dl bønner til lunsj en dag, resulterte i full stopp i 4 dager. Det er kun når jeg spiser kikerter og bønner at dette skjer. Hvorfor? Hilsen MS.

Svar: Det er tydelig at vi har forskjellig fordøyelse! De fleste får bedre magefunksjon med erter og bønner. Har du prøvet linser? Hvis både erter, bønner og linser gir deg plager, er det ikke annet å gjøre enn å unngå slike matvarer eller å spise mindre av dem. Noen får treg mage av melk, det kan være at du får treg mage av bønner og erter, og at det er stoffer her som påvirker din magefunksjon. Det er ennå mye vi ikke vet om fordøyelsen. Hilsen Hanna.

Svangerskapsdiabetes

Hva er svangerskapsdiabetes, og hvilke symptomer gjør seg da gjeldende? Hilsen ALB.

Svar: Under svangerskapet kan man få en mild form for sukkersyke eller diabetes. Blodsukkeret øker og noen ganger kan det være sukker i urinen, men som regel er det ikke nødvendig med insulinbehandling. Man kan oftest regulere blodsukkeret ved hjelp av kost og mosjon. Tendensen til diabetes forsvinner etter fødselen, men de som får svangerskapsdiabetes har ofte blodsukker i øvre grenseområde. Risikoen for svangerskapsdiabetes er størst hos overvektige og hos de som har diabetes i nær familie. Noen får diabetes i forbindelse med svangerskapet, da vil man merke økt tørste og må ofte på WC for å late vannet.

Hvis du har fått svangerskapsdiabetes, er det viktig å mosjonere hver dag, for eksempel gå turer i litt raskt tempo. Det er også viktig å røre seg i løpet av arbeidsdagen hvis man har et stillesittende arbeid. I tillegg er det viktig å unngå sukker, særlig søt drikke. Måltidene bør være satt sammen slik at de fordøyes langsomt, da øker blodsukkeret sakte i forbindelse med måltidet. Et bra utgangspunkt for de med lett svangerskapsdiabtes er å følge kostholdsveiledningen for type 2 diabetikere, du kan lese mer Hilsen Hanna.

Yoghurt og trening

Hei!! Når burde man trene om morgenen eller om kvelden? Jeg spiser en del fruktyoghurt (Biola) og lurer på om dette er usunt. Håper på svar!! Klem Mie.

Svar: Det viktigste er å trene, så får man gjøre det når det passer. Kondisjon og styrke øker enten du trener om morgenen eller om kvelden. Men det kan være andre grunner til at man bør unngå sen kveldstrening. Man trenger tid til å roe seg ned etter trening, det tar litt tid før man kan legge seg til å sove. Hvis man trener for å gå ned i vekt, kan det også være en fordel å legge treningen til dagtid. Når det gjelder fruktyoghurt vet jeg ikke hva du mener med en del . Et til to beger om dagen er OK. Hvis du spiser et stort beger Biola med frukt/sukker, en halv liter om dagen, blir det cirka 500 kcal (2000 kJ) og forholdsvis mye fra en enkelt matvare. Du bør få energi (kalorier) fra forskjellige matvarer for å dekke behovet for alle næringsstoffer, blant annet jern. Melkeprodukter er fattige på jern, særlig gir sukrede melkeprodukter lite jern per kalori. Det blir en vurderingsssak hvor mye yoghurt som er sunt å spise. Hvis du trener mye og derfor spiser mye annen mat, vil du tåle mer yoghurt enn en som spiser lite. Hilsen Hanna

Høyt blodsukker, er det sunt med brød?

Hei Hanna! Min mann har fått for høyt blodsukker. Legen har sagt at han må gå ned i vekt og mosjonere for at ikke dette skal utvikle seg til diabetes. Men de slankediettene jeg har sett, inneholder mye brød og frukt. Kan dette være bra for en som nesten har sukkersyke? Kan du gi meg et råd for hva skal kosthold min mann bør få? Hilsen kona.

Svar: Her er vi inne i et område hvor du nok vil få ulike råd hos ulike fagfolk. Fagmiljøet i Norge har holdt seg til standardrådet: Også diabetikere skal spise mye brød. Bakgrunnen er at man må unngå et fettrikt, kolesteroløkende kosthold, fordi diabetikere har økt risiko for hjerteinfarkt og hjertekarsykdommer. Når man skjærer ned på fettet, må man øke noe annet, derfor blir det rikelig med brød. Hvis blodsukkeret er for høyt, er ofte rådet at da kan man ta piller for dette.

Jeg vil nyansere disse rådene litt i takt med ny kunnskap: Hvis din mann skal gå på slankediett for å gå ned i vekt, er det OK om han spiser en kost med mye brød, noe frukt og lite fett. Samtidig bør han mosjonere minst 30 minutter tre-fire ganger i uka, det beste er om han kan mosjonere hver dag, gjerne en time, eller i alle fall en halv time om det er det han finner tid til. Mosjon senker blodsukkeret og forebygger type 2 diabetes.

Hvis han spiser en kost som gir stabil vekt, vil jeg derimot råde til at han er forsiktig med brød og heller spiser mer av stivelsesrike produkter som går langsomt over i blodet. I tillegg bør måltidene inneholde litt proteiner (kjøtt, fisk, egg, cottage cheese) og sunne ikke-kolesteroløkende fettyper som olivenolje, rapsolje, myk plantemargarin, andre matoljer, fiskefett. Unngå fete, og vær forsiktig med halvfete, melkeprodukter og ost.

Stivelsesrike matvarer som går sakte over i blodet er blant annet: grove frokostblandinger av typen 4 korn , erter, bønner og linser (svært bra), ris som ikke klistrer seg sammen når den kokes (parboiled), surdeigsbrød av typen pumpernickel, rå og kokte grønnsaker (men ikke kokt gulrot), frukt og bær. Bruk helst honning eller fruktose (fruktsukker) i stedet for vanlig bordsukker. Det jeg her beskriver er et kosthold med såkalt lav glykemisk indeks. Et slikt kosthold gir mindre blodsukkerstigning og er derfor bra for dem som har for høyt blodsukker. Mange har med hell også brukt et slikt kosthold under slanking, man spiser da litt mindre enn man har lyst på for å kjenne seg mett. Du kan lese mer om kosthold med lav GI . Husk også at det kan bli nødvendig med medisiner i tillegg. Hilsen Hanna.

Kaloriforbruk hos barn

Jeg har 2 små barn og lurer på om dere har noe informasjon om gjennomsnittlig kaloriforbruk i forskjellige aldre. Jeg er særlig interessert i aldrene 6 måneder, 1 år og 3 år. På forhånd takk. Hilsen Tora.

Svar: Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet har disse anbefalingene for energiinntak målt i megaJoule (1MJ = 1000 kJ = ca 250 kcal):

0-6 mnd: energibehov 0,48 MJ per kg per dag (0,40-0,61)

6-12 mnd: 0,44 MJ per kg per dag (0,34-0,56)

1-3 år: 5,5 MJ per dag (3,8-7,1)

Dette er gjennomsnittstall, spredningen står i parentes. Energibehovet for det enkelte barn vil variere svært ut fra aktivitet, kroppssammensetning, basalstoffskifte og vekst. Hvis friske barn får et sunt kosthold, vil deres innebygde regulering fungere slik at de spiser det de trenger. Hilsen Hanna.

Tunfisk, fett og kalorier

Kjære Hanna. Vil takke for ei aller tiders nettside, her finner en alltid relevante og interessante nyheter og svar på det meste. Jeg kommer innom ukentlig bare for å holde meg oppdatert og jeg finner mer enn jeg leter etter. Ett spørsmål håper jeg du kan svare meg på. Jeg spiser for tiden masse tunfisk, det vil si hermetisk tunfisk i vann. Er veldig glad i all slags fisk, men denne tunfisken på boks synes jeg passer til de fleste måltider, som pålegg, i salater samt som en egen rett i seg selv. Det jeg lurer på er om dette er en fet, mellomfet eller mager-fisk, hva er fettinnholdet og hva er kaloriinnholdet, er den sunn, hvilke positive næringsmessige effekter har den? I sin fersk samt hermetisk utgave? Er litt spent på dette med fettinnhold spesielt da jeg synes å huske å ha lest et sted at fettinnholdet varierer veldig i forhold til denne fisken...? Stemmer dette og i så fall hvorfor? Hadde satt pris på raskt svar, da jeg i det siste har spist minst en boks a 180 g pr dag i det siste. På forhånd, mange takk!

Svar: Her har du tallene:

Tunfisk i vann: 109 kcal, 1,2 g fett per 100 g

Tunfisk i kraft/gele: 168 kcal, 8,8 g fett per 100 g

Tunfisk i olje: 215 kcal, 11,0 g fett per 100 g

Rå tunfisk: 1-4 g fett per 100 gram

Som du ser en forholdsvis mager fisk, men ikke slett så mager som torsk. Alt fiskefett er dessuten sunt fett! Jeg er helt enig i at tunfisk er en svært så praktisk og anvendelig matvare. Bare fortsett med å spise tunfisk, det er sunt og proteinrikt. Hvis du spiser tunfisk i olje, kan du bruke oljen som en del av dressingen. Du kan også variere med annen fisk på boks. Den fins en type med hermetisk laks eller ørret, den er også fin. Hilsen Hanna.

Urinsyregikt

Er det mulig å få noen råd om kosthold vedr. urinsyregikt. Vennlig hilsen ED

Svar: Du finner kostholdsråd . Hilsen Hanna.

Trenger mer energi

Hei Hanna! Takk for interessant informasjon om kosthold. Jeg er 18 år og går siste året på videregående. Fremover mot jul har jeg mye å gjøre mht skole og trening. Det tar på å alltid skulle være fullt konsentrert på både skole og trening. Når jeg kommer hjem, er det ofte mer skolearbeid å gjøre da også. Jeg føler at jeg har vanskeligheter med å finne tilstrekkelig energi til alt dette og spør deg til råds. Hvordan skal jeg legge opp et kosthold hvor jeg kan hente litt ekstra kraft? Hva bør jeg legge vekt på? På forhånd takk! Hilsen MH

Svar: Kanskje trenger du mer hvile? Og søvn? Hvis vi ikke får hvilt hodet og kroppen innimellom, vil vi stadig bli mer slitne, og føle at energien forsvinner. Siste året på videregående er hardt, og det stresser å tenke på at man skal gjennom en eksamen til våren. Mitt råd er at du i alle fall tar en dag i uken helt fri fra skole og trening, gå på kino, les en god roman, se på film, vær sammen med venner eller gjør noe annet som du liker. Det er svært viktig å koble ut, for da får du energi. I tillegg vil jeg foreslå at du spiser regelmessige måltider, tre eller fire måltider om dagen. Ved tre måltider, trenger du minst et mellommåltid. Ikke bruk krefter på å slanke deg. Spis alltid en til to timer før trening, ellers vil du fort føle deg utmattet. Tren aldri på tom mage! Her gjør mange feil. Husk drikke under og etter trening.

Jeg foreslår følgende: Frokost: Havregryn/müsli med melk og frukt/bær eller brødskiver med variert pålegg. Juice, melk eller te/kaffe. Lunsj: Brødskiver, baguette, pastasalat, drikke som til frokost. Middag: Pasta, ris eller poteter med kjøtt, fisk, egg, bønner/linser. Til kvelds litt müsli med melk eller brød. Et glass melk hvis du føler at du ikke trenger å spise noe. Hvis du trener mellom lunsj og middag, må du legge inn et mellommåltid, for eksempel to brødskiver el l, da kan du spise middag til kvelds. Spis rikelig med grønnsaker til middag og en frukt eller to i løpet av dagen hvis du ikke drikker juice. Hilsen Hanna.

Tar multivitaminer, men er like trøtt

Jeg tar multivitamin spektro av solari. Jeg lurer på om det fins noe som gjør at kroppen tar vitaminet mye lettere opp? Jeg tar to tabletter av dette hver dag pga jeg mangler så mye. Jeg kan ikke merke noen spesiell virkning av dette, er ganske trøtt og orker ikke mye! Jeg har også muskelsvikt i det ene beinet. Fins det proteiner i tablettform som jeg kan ta for dette? Jeg lurer også på om CLA er bra for meg i denne sammenheng? Og hva med magnesium. Hva gjør egentlig magnesium? Med vennlig hilsen Anne Kamilla

Svar: Jeg lurer på hvordan du kan vite at du mangler så mye? Hvis du spiser et variert kosthold, og du spiser så mye at vekta er stabil, vil du vanligvis ikke mangle noe. Da blir protein- og vitamintilskuddet mer en slags forsikring for at du får de vitaminer, mineraler og proteiner du trenger. Når det gjelder opptak fra mage-tarmkanalen, tar kroppen opp det den trenger av vitaminer og mineraler. Hvis det blir tatt opp for mye, skilles det ut i urinen, eller det lagres i kroppen for senere bruk. Det er ingen god ide å ta noe som øker opptaket, i noen tilfeller kan da kroppens lagre blir for store, slik at du blir syk. Jeg synes du skal tenke over om det kan være andre årsaker til trøttheten, mange kroniske sykdommer gir trøtthet, også depresjoner og andre psykiske plager kan medføre at man før seg trøtt og tappet for energi. Er man lite i aktivitet, kan man også føle seg trøtt. Til spørsmålene om CLA og magnesium: CLA er ikke skadelig, under en slankekur kan man kanskje øke mengden muskler på bekostning av fett. Det er usikkert om CLA vil ha betydning for en eventuell muskelsykdom, etter det jeg vet er ikke dette undersøkt. Magnesium finnes blant annet i grovt mel og brød, havregryn, poteter, grønnsaker og bananer. Magnesium er blant annet viktig for å opprettholde et normalt stoffskifte. Magnesiummangel oppstår som regel bare i forbindelse med sykdommer i tarm eller nyrer, eller som følge av underernæring/dårlig kosthold. Hilsen Hanna.

Fem måneder og stor for alderen

Jeg har en sønn på snart 5 mnd. Ved forrige sjekk (4mnd) var han 71 cm og 11.8 kg. Hah har tydelig kraftig benbygning og dette har jo en del innvirkning på vekten. Begge vi foreldrene er rundt 180 høye. På helsestasjonen sa de at han ikke var fet, men stor av vekst. Han er jo som en 6-7 mnd's gammel baby. De sa at jeg skulle passe på, men jeg lurer på hva jeg skal gjøre? Jeg har fått en diett som gjør at han spiser to flasker (260 ml), to grøtposjoner og en middag om dagen. Han trenger mye mat. Måtte slutte å amme da han var to mnd for det ble så mye væske at han gulpet det opp. Jeg måtte begynne med grøt for å binde magen. Han er aktiv og sunn og frisk. Sover hele natten og ingen problemer overhodet. Både i min og min samboers familie er det vært født store barn, og jeg vet at noe av dette kan komme av arv. Allikevel tenker jeg en del på det. Kan jeg gjøre noe med det? Noen råd? Hilsen mamma.

Svar: Jeg synes det er dumt at helsestasjonen sier du skal passe på , som om noe skulle være galt! Jeg antar ut fra ditt brev at situasjonen er denne: Du har fått et stort barn som følger sin vekstkurve. Da er alt i orden, det er lov å være stor for alderen, selv om man ikke er mer enn fem måneder. Vi kan ikke rå over våre gener. Hvis du gir ham sunn mat, og han er aktiv, vil han fortsatt følge vekstkurven sin og legge på seg ut fra denne. Det eneste jeg synes du skal passe på, er sukker. Mange barn får altfor mye sukker i dag, det skjerper appetitten, og de kan få en uheldig vektøkning. Samtidig kan sukkeret ta plassen for sunnere matvarer. Vanlige sukkerkilder for spedbarn og små barn er saft, juice, kjeks, fruktyoghurt. Unngå dette. Venn han til å drikke vann når han trenger mer væske enn det som finnes i melken. Unngå søte mellommåltider med kjeks og fruktyoghurt. Hilsen Hanna.

Toåring drikker bare melk

Jeg har tre barn på 6 mnd, 2 år og 5 år. Min sønn på to har vært en del plaget, han fikk atopisk eksem da han var to-tre måneder og sliter en del med det, (kan nok telle på en hånd hvor mange ganger han har sovet en hel natt.) Har hatt en del halsinfeksjoner, feber, urinveisinnfeksjon (1 gang). Han hadde veldig bra matlyst frem til han var ca 15 måneder, helt til han fikk halsbetennelse, da gjorde det vondt å svelge og han bare brekte seg. Etter dette har han spist veldig lite, på en god dag kan han ha i seg en brødskive. Han drikker veldig mye melk, derfor legger han på seg nesten normalt (han ligger litt under kurva si). Men han har fått påvist lave jernlagre og lett forhøyet senking, (prøvde å få i ham flytende jerntilegg, men det kastet han bare opp). Han har vært hos barnelege, og han mente han så noe i halsen hans, så han henviste ham videre til øre-nese-hals, men der har det vært ferie, og to mnd. etterpå har vi fremdeles ikke fått noen time. Han er mye blek, markerte rød blå- felt under øynene, detter veldig mye og har litt høyere kroppstemperatur enn vanlig (37,9- 38 grader). Man hører jo om mangelsykdommer, så jeg er jo naturlig vis redd for at min sønn skal få plager i fremtiden pga. dårlig ernæring som liten. Prøver å få i ham kivi så han skal få i seg litt c-vitaminer, det er jo så vanskelig når vi ikke kan gi ham noe med sitrus, da klør han seg med en gang og ansiktet nærmest hovner opp. Så hva mener du, er dette nok næring for gutten min, burde legen gjøre noe mer? Vennlig hilsen bekymret mor.

Svar: Dere bør snarest få undersøkelse hos øre-nese-halsspesialist for å få avklart om det er noe mer som plager ham i halsen. Prøv å purre, denne situasjonen bør ikke vare stort lenger. Når det gjelder ernæring, blir det for ensidig med melk i lengden. Melk er jernfattig og det blir for lite jern, som dere har fått påvist. Prøv om det er noe annet mykt eller flytende han liker. Du kan for eksempel lage suppe med grønnsaker, poteter og karbonadedeig, og mose det hele med hurtigmikser, food processor eller stavmikser når det er gjennomkokt. Ha i litt soyaolje eller maisolje. En melkeskvett og/eller litt meljevning kan også has i. Han kan drikke eller spise med skje. Du kan gjøre det samme med tomatsuppe (hvis han tåler tomat), bruk evt posesuppe og suppler med grønnsaker og karbonadedeig. Karbonadedeigen vil gi proteiner og jern, grønnsakene C-vitaminer. En annen mulighet er potetmos og tynne wienerpølser ved siden av. Tynn grøt av barnegrøtpulver er også bra, pulveret er tilsatt jern. Prøv om du hver dag kan få i ham vitamin- og mineraltilskudd (husk riktig dose for små barn), da vil han få nok C-vitaminer og andre vitaminer. Redusér melkemengden slik at han blir naturlig sulten, nå drikker han seg tydeligvis mett på melk slik at han ikke får nok sultfølelse til å spise noe annet. Barn er dessuten konservative og vil gjerne ha det de er vant til å få, du må regne med protester når du nekter melk. Du kan evt gi skummet melk hvis du ikke allerede gjør det, da blir det færre kalorier, og han blir sulten. Ikke bli redd hvis det skulle gå et par dager uten særlig kalorier, bare han får i seg vann eller annen væske går det bra en kort periode. Det er svært viktig at han får i seg annen næring enn melk, lave jernlagre går ut over allmenntilstanden, utviklingen av kroppen og gir dårlig motstand mot infeksjoner. Håper dere får avklart situasjonen snarest, uansett må dere regne med en tilvenningsperiode for å få ham til å spise mat igjen. Hilsen Hanna.

Kosthold under graviditet

Jeg har nylig blitt gravid, og er bekymret for hvordan mitt kosthold og spisevaner kan påvirke fosteret. Jeg har et rotete kosthold p.g.a. to-tre år med bulimi, men ved diverse legesjekker har det aldri vært funnet at jeg mangler noen stoffer/vitaminer. Nå lurer jeg på hvilke matvarer jeg trenger mer av, og hvilke jeg evt. bør holde meg unna. Jeg er ikke-røyker og avholdskvinne, så dét skulle ikke være noen fare. Men hvordan er det f.eks. med sukker- og saltmengde, og light-brus eller andre light produkter? Og hva skjer med barnet mitt når jeg iblant går på trynet i bulimien? (...for det gjør jeg...). Alle råd mottas med takk! (Jeg har skaffet meg tilskudd av folat.) Dessuten har jeg KATT (hund også forøvrig...), og jeg har hørt at katter kan være farlig under graviditet. Hvordan henger dette sammen, og hva bør jeg gjøre/ikke gjøre??? Jeg er forresten ca. to uker på vei tror jeg. Anonym

Svar: Gjør det enklest mulig for deg selv, begynn ikke å telle kalorier og mikrogram med vitaminer. Da blir du bare stresset. Konsentrer deg om at du skal spise tre-fire hovedmåltider og et til to mellommåltider HVER DAG, legg opp et fast måltidsmønster og kom inn i en god rytme. Da tryner du ikke så lett, og du sørger samtidig for bra ernæring til deg selv og fosteret. Spis variert til måltidene, med grovt brød, grove kornvarer, rikelig med frukt og grønt, og kjøtt, fisk eller bønner/linser til middag. Frukt, brød/knekkebrød er bra mellommåltider. Lettmelk/skummetmelk og ost er bra. Sørg for å spise fet fisk av og til, for eksempel sild eller makrell som pålegg, eller ta tran daglig, da forsyner du fosteret med nyttige omega-3-fettsyrer. Unngå søt brus og saft, om du drikker litt brus med kunstig søtstoff, så går det bra i rimelige mengder. Men ikke overdriv. Det beste er å drikke vann fra kranen eller mineralvann på flaske, velg da et med lavt salt/natriuminnhold (ikke Farris). Te er også bra. Vær moderat med kaffe. Om du skulle tryne en gang eller flere, så går det bra likevel hvis du sørger for drikke hvis du kaster opp. Katt er faktisk bra fordi det ser ut til å forebygge allergi hos barnet, så behold katten! Det har vært noe diskusjon rundt at katten kan bære med seg parasitter og bakterier, men er du vant til katt og har hatt den i huset i lengre tid, kan du ta det med ro. Lykke til! Hilsen Hanna.

Melk og vitamintilskudd

Er det noen spesielle tilskudd som er gunstig når jeg ikke drikker melk. Har intoleranse, spiser ost og mat med melk i moderate mengder. Litt opp og ned; kjenner fort om det blir for mye, og lar vær noen dager. OG: kjenner du til Herbalife, som påstås å være store/gode doser av vitaminer/mineraler osv. som gjør at balansen rettes opp ..og dermed øker forbrenningen/man går ned i vekt. ..prinsippet høres jo bra ut, det..?? Det samme med dette nye CLA; jeg har ikke helt forstått hva det GJØR med/i kroppen... Med vennlig hilsen Oda

Svar: Melk og ost er viktig for tilførsel av kalsium, men er også viktig for vitamin B2 (riboflavin), jod og selen. Jeg vil først og fremst anbefale tilskudd av kalsium (kalk) i perioder hvor du ikke drikker melk eller spiser ost. Hvis du spiser fisk, kjøtt, grønnsaker og grove kornvarer, vil du få i deg nok av de andre næringsstoffene. Men ta gjerne et multivitamin-mineraltilskudd hvis du i perioder spiser lite eller ensidig mat. Jeg kjenner til Herbalife, som etter det jeg forstår skal være til nytte for å gå ned i vekt. Men Herbalife-tilskuddene og -produktene er ikke nødvendige hvis du spiser et variert kosthold. CLA kan påvirke stoffskiftet slik at du får noe mer muskler og litt mindre fett i kroppen. Det er mulig at CLA-fettsyrene også har andre gunstige virkninger, men det har ikke forskerne kartlagt fullt ut ennå. Hilsen Hanna

Kolesterol i reker og blåskjell?

Er det kolesterol i reker og blåskjell? Er det omega-3 i reker og blåskjell? Hva med reker-i-lake, gjør saltet i laken at rekene blir uheldig i forhold til kolesterol? Hvordan er lettbrus som Cola Light i forhold til kolesterol? Mvh Espen S

Svar: Det er ikke kolesterol i reker, reker i lake og blåskjell hvis du unngår å spise rognen. Både vanlige reker og reker i lake innehodler noe salt, som du skal vær eoppmerksom på hvis du har høyt blodtrykk. For koelsterolnivået har ikek saltet noen betydning. Cola light og annen lettbrus er prima for alle som har økt risiko for hejrtesykdom, fordi kaloriinnholdet er null og fordi man unngår økning i vanlig fett i blodet (triglyserider). Mye sukker kan øke triglyseridniveåt. Det er ikke omega-3-fettsyrer i reker og blåskjell. Hilsen Hanna.

Havsalt

Jeg lurte på om det er riktig at havsalt er bedre enn vanlig salt, forid havsalt inneholder mer mineraler? Ellesr takk for en fin side!

Svar: Havsalt inneholder noe mer mineraler ennvanlig salt, men i praksis betyr dette lite. For vi får så mye mineraler fra andre matvarer. Noen synes havsalt smaker bedre enn vanlig salt, det tror jeg kommer av at man bruker saltkvern. Havsaltkornene er ofte litt større enn vanlige saltkorn, dermed smaker det mer. Uansett type salt, er det lurt å være forsiktig med mengdene på grunn av natriuminnholdet. Hilsen Hanna.

Arr og kost

Jeg får så lett arr i huden min. Bare jeg får ei lita rift i huden så blir det ett lite arr. Arrene blir ikke så synlige etter at det har gått ei stund, men jeg synes ikke noe pm det. Har en del arr på ryggen etter akner noe som gjør at jeg ikke vil vise meg i bikini nå til sommeren. Det jeg lurte på er om det hjelper å ta kosttilskudd og eventuelt hva bør jeg ta? Er det mangel på vitaminer som gjør det? På forhånd takk.

Svar: Det er arvelige egenskaper og betennelsesreaksjoner i huden som avgjør om du får arr eller ikke. Dessverre hjelper ikke kosttilskudd, hvis du ellers har et normalt kosthold. Prøv å sole deg forsiktig og se om en jevn brunfarge dekker over arrene. Du kan også spørre i et parfymeri etter en selvbruningskrem og se om den hjelper. En god dekkrem kan også hjelpe, men husk å spørre om den kan brukes i solen. Hilsen Hanna.

Kalsium når jeg ikke drikker melk

Jeg er en jente på 23 år som nylig leste at det er veldig viktig å få i seg tilstrekkelig med kalk under vektreduksjon (og selvsagt ellers også). Vil det være like gunstig med et kalktilskudd hvis man ikke liker melk? Hvis ja, hvilket tilskudd er i såfall det beste og i hvilken mengde? På forhånd takk!

Svar, du kan få tilstrekkelig kalsium ved å spise ost. 80 g halvfet Norvegia (H30) dekker hele dagsbehovet ditt. Du kan også spise noe cottage cheese, et beger (300 g) gir 270 mg kalsium. Du får også noe kalsium fra brød og grønnsaker. Hvis du verken spiser ost eller drikker melk hver dag, vil jeg anbefale kalsiumtilskudd. Spør på apoteket, de har helt ok produkter. Totalt trenger du rundt 800 mg kalsium per dag, ta gjerne 800 mg som tilskudd under en slankekur, så er du sikret. Når du slutter å slanke deg, er 500 mg som regel nok fordi du alltid får noe fra kosten. Husk at du trenger vitamin D for at kalsium skal kunne tas opp fra mage-tarmkanalen, ta derfor en skje tran hver dag, spis noe fet fisk som makrelle, sil, ørret eller ta kapsler med fiskefett. Hilsen Hanna

Eplesidereddik

Jeg har latt meg fortelle at det er veldig bra for systemet å starte dagen med et par spiseskjeer eplesider-eddik (evt blandet ut i vann el. lign) og lurer nå på hva eddik gjør med systemet? Er forebyggende? Eller rett og slett rik på stoffer som er godt for kroppen? På forhånd takk, Oda

Svar: Eddik er et gammelt husråd som har kommet på moten igjen. Jeg vet at noen helsehoteller anbefaler eplesidereddik for å roe ned et urolig magetarmsystem. Eddik stimulerer utskillelsen av spytt, noe som også er gunstig for fordøyelsen. Dessuten viser ny forskning at eddik får magesekken til å tømme seg saktere, dette kan være gunstig for fordøyelsen. Det er i alle fall ufarlig og bare å prøve seg fram. Saktere tømming av magesekken gir også jevne blodsukker og mindre behov fro småspising, derfor brukes eddik som støtte under en slankekur. Dette viser at gamle husråd i alle fall i noen tilfeller kan ha noe for seg. Hilsen Hanna.

Etter operasjon for hemorroider

Jeg har et spørsmål ang. kosthold etter en hemoroide operasjon. Jeg skal foreta inngrepet på torsdag, og lurer på hva det er lurt å spise rett etter operasjonen til sårene er grodd ? Har fått mangelfull informasjon fra sykehuset ang. tømming av tarmen før operasjonen, har du noe erfaring med dette? Håper du har anledning til å svare på dette! På forhånd takk! Hilsen Lise.
Svar: Jeg antar at du får klyster på sykehuset rett før operasjonen, slik at tarmen da blir tømt. Når det gjelder kostholdet etterpå, er det lurt å spise mat som gir myk avføring. Prøv gjerne loppefrøskall, loppefrø eller et av fiberproduktene som apotekene selger, disse inneholder såkalte løselige fiber som er ufordøyelige, men som suger opp væske og gjør avføringen myk. Før operasjonen kan du prøve ut hvordan dette virker på deg, og ta det med på sykehuset. Ellers er det lurt å drikke rikelig og å være i aktivitet så snart du får lov til å stå opp. Aktivitet stimulerer tarmbevegelsene. Unngå matvarer som du erfaringsmessig vet kan gi deg hard mage, mange får hard mage av fint brød og søt melk. Spis grovt brød, frukt, grønnsaker og fiberrik mat som havregryn og andre frokostgryn. Linfrø er bra, spis f eks litt hakkede linfrø med yoghurt. Du kan også bruke svisker og fiken. Lykke til med operasjonen! Hilsen Hanna.

Diabetes 2 og karbohydrater

Jeg har diabetes type 2 og lurer på følgende : Kan jeg bruke brunt rørsukker eller lønnesirup isteden for det kunstige søtstoffet? Har hørt at kunstig søtstoff ikke er bra. Skal jeg ha lite eller mye karbohydrater? Hva er karbohydrater og hvordan virker disse på kroppen? Spiser ellers mye grov mat og fisk, men øker i vekt rundt livet og magen. Tar ikke tabletter eller insulin, men prøver å holde diabetesen i sjakk med kostholdet. Siste langtidsprøve var på 8,5 og fikk da beskjed om at dette var for høyt. Kolestrolet var på 4,5. Blodtrykket var 150/80. Min alder er 61 år.

Svar: Brunt sukker og lønnesirup gir like rask blodsukkerøkning som vanlig sukker. Jeg synes ikke du skal være så redd for å bruke kunstig sukker. Alle de kunstige søtstoffene er grundig testet for helseskader. Det er i alle fall mer skadelig for helsa å gå rundt med for høyt blodsukker enn å bruke rimelige mengder kunstig sukker.
Karbohydrater er en gruppe stoffer som planter bygger opp av karbondioksid og vann. Som karbohydrater regner man først og fremst: Druesukker (glukose), vanlig hvitt sukker, fruktsukker, melkesukker og maltsukker, forskjellige typer stivelse, forskjellige typer fiber. Karbohydrater brytes ned og omdannes til glukose i kroppen. For noen typer karbohydrater som sukker og visse typer stivelse, går denne omdanningen raskt, for andre typer karbohydrater går det sent. Noen fibertyper er ufordøyelige og går ikke over i blodet. For diabetikere er det gunstig å spise sene karbohydrater, særlig er alle typer bønner, erter og linser bra, grovt brød, særlig mørk rugbrød av typen pumpernickel er også bra. Små og flere måltider er bedre enn få og store måltider. Noe protein i måltidet gjør at blodsukkerstigningen dempes, for eksempel kan du spise ost, egg, fiske- eller kjøttpålegg på brødet. Det er fint om du kan holde diabetes i sjakk med kostholdet. Mosjon er også bra, prøv å gå en tur hver dag hvis du ikke er i bevegelse ellers, det holder forbrenningen oppe og gjør det lettere å holde både blodsukkeret og vekta nede. Hilsen Hanna.

Magefett

Jeg er en mann på 43 år som begynner å legge på meg rundt magen. Jeg har trent både styrke og kondisjon i alle år, så dette kommer overraskende. Problemet er at jeg er for tynn ellers på kroppen, så jeg kan jo ikke akkurat slanke meg for da blir jeg for tynn andre steder. Jeg synes selv jeg spiser sunn mat med lite fett, lite godterier og rører nesten ikke alkohol. I tilegg til styrketreningen trener jeg situps hver dag. Hjelp, hva gjør jeg? Hilsen Steinar.

Svar: Hvis kost og mosjon er stabilt, spiller nok hormonforandringer en rolle. De kommer dessverre med alderen. Det er vanskelig å motvirke slike forandringer. Forsett med bra kost og jevnlig mosjon, da vil du unngå at forandringene blir unødig store. I Sverige har det vært forsket på hormontilskudd for å motvirke alderstillegg rundt magen hos menn, men dette er nok ingen akseptert behandling i dag. Hilsen Hanna.

Vil legge på meg

Jeg er 55 år og 160 cm høy, veier bare 41 kg. Har bare klart å legge på meg 1 kg fra i fjor. Jeg spiser meget og variert, mye karbohydrater (brød, pasta, melvarer), ost etc. Grønnsaker, frukt, fisk, også fet fisk, yoghurt, creme fraiche, etc. 3 måltider per dag. Jeg har ikke noe problemer med å spise, for jeg har gode appetitt og føler meg sulten hele tiden. Det er ikke noe unormalt med forbrenningen. Har manglende vektøkning noe med hormoner å gjøre? Min lege tilrår meg å bruke østrogen, da vil jeg gå opp i vekt. Men dette er jeg sterkt imot. Har heller ikke særlige plager med overgangsalderen. Jeg merker nesten ikke at jeg er i den, bortsette fra at mensen ble borte da jeg var ca 50 år. Jeg ser ungdommelig ut. Er det skadelig å begynne med kosttilskudd som de selger i helsekostforretninger? Jeg går mye tur, men er lei av å høre om alle som slanker seg. Fem-seks kilo ville gjort underverker. Hilsen Mia.

Svar: Et hjertesukk - jeg synes mange kvinner maser om vekta, går på kontinuerlige slankekurer og kommenterer hverandres vekt i det uendelige. Litt mindre slankemas kunne ofte vært av det gode. Kroppen er egentlig en privatsak. Gener, hormoner, alder, kosthold og mosjon bestemmer hva slags vekt vi har. Hvis du synes folk kommenterer at du er tynn, skal du svare at - ja, jeg har valgt mine foreldre med omhu! Fortsett å spise og mosjonere som du gjør. Du skriver at du alltid er sulten. Hvis dette betyr at du egentlig undertrykker sult mellom måltidene, bør du legge inn et mellommåltid eller to i løpet av dagen. Et sunt og kaloririkt mellommåltid er ganske enkelt nøtter og mandler - ha et glass hasselnøtter, mandler eller peanøtter stående og ta noen når du føler deg sulten. En annen mulighet er en brødskive eller baguette som mellommåltid. Ta deg tid til å spise mellommåltider, det er mitt råd hvis du tross alt ønsker å gå opp i vekt. Kosttilskudd er så mangt, noen av dem kan ha hormonelle virkninger. Du skal ikke bruke slike uten å vite hva du gjør. Hilsen Hanna.

Vannbehov

Hvor mye vann trenger kroppen pr.dag?

Svar: Du trenger minimum 0,9 liter per dag, men du bør drikke mer enn dette, minst to-tre liter, for å sikre deg. Anbefalt inntak er 1 ml per kcal. Hvis du forbrenner 2500 kcal per dag, bør du drikke 2,5 liter væske per dag. Hvis du svetter mye, det er varmt i været, du tar vanndrivende medisin eller har diare, bør du drikke betydelig mer anbefalt. Hilsen Hanna

Basisk mat

Kan dere sende meg en oversikt over mat som er basisk? Hilsen Anne K.

Svar: Grønnsaker, frukt (minus plommer og svisker) og melk er basedannende. Kjøtt, fisk, egg og kornvarer er syredannende fordi de inneholder svovelholdige aminosyrer. Vegetarmat er generelt mindre syredannende enn vanlig kost. Vær oppmerksom på at en strengt basedannende kost kan føre til proteinmangel. Hilsen Hanna.

Candidakuren
Jeg ønsker opplysninger om candidakuren, er den kjent? Hvilke erfaringer har dere ?

Svar: Candida er en sopp som finnes i kroppen. Noen hevder at det kan bli for mye av den og at man da blir syk med diffuse symptomer. Hvis man ikke spiser gjæret brød og andre matvarer som kan inneholde candida, skal man bli kvitt symptomene. I tillegg skal man unngå mye søt mat som kan være næring for soppen. Jeg stiller meg noe tvilende til at så mange skal ha candida-sykdom. Hvis man er allergisk, og har alvorlige reaksjoner på candida, må du bruke soppdrepende medisiner i tillegg til streng diett. Du skal i alle fall ha en god grunn og en sikker diagnose for å gå på så streng diett som det her kreves. Hilsen Hanna.

Hypothyreose og kosthold
Jeg er 45 år med fire barn og har hatt hypothyrose i 10 år. Legene har store problemer med å finne den riktige doseringen av thyroxin. Dvs. jeg svinger mellom overdosering og underdosering og med de plager det fører med seg. Er pt. 60 prosent sykmeldt og ønsker nå å vurdere flere muligheter for å bli friskere. Har hørt at kosthold/diett også her kan være med på å regulere verdiene. Men, hvordan? På forhånd takk, hilsen TFD.

Svar: Jeg har undersøkt litt om kosthold og hypothyreose, men det ser ut til at kostholdet i liten grad påvirker selve sykdommen og thyroksinverdiene. Jeg har også fått vite at skjoldbruskkjertelplager er langt mer variable både fra pasient til pasient og fra periode til periode enn vanlig antatt, og det betyr at medisindosene må justeres underveis. Noen ser ut til å trenge litt større doser i vinterhalvåret. Det gjøres også forsøk med endret medisinering, dvs. at man gir både tyroksin og trijodthyronin, jfr. en artikkel av Bunevicius og lederkommentar i tidsskriftet New England Journal of Medicine 11. februar 1999. Jeg har derfor ikke annet råd enn at du rådfører deg med legen når det gjelder medisinering. Lykke til! Hilsen Hanna .

Urinsyregikt

Jeg har hatt podagra (urinsyregikt) i ca 3 år. Har prøvd å oppspore via apotek og internett om hvilke matvarer jeg kan spise. Jeg må holde meg borte fra produkter som inneholder puriner. Jeg har vært hos lege å målt urinsyre i blodet uten å ha fått dårlig tilbakemelding. Det siste halve året har jeg hatt fem utbrudd. Da spiste jeg mat som jeg må holde meg unna (pølser og lasagne). Jeg spiser linfrøbrø med gulost, og det ser ut til å gå bra. Men det blir ganske ensformig i lengden. Hilsen AHS.

Svar: Du finner en kostveiledning på kostholdseksperten, . Hilsen Hanna.

Kosttilskudd

Jeg har lest at det er store forskjeller på ulike typer kosttilskudd når det gjelder hvordan disse er fremstilt, og hvor godt de tas opp i kroppen. Dette har med å gjøre om de er organiske eller uorganiske. De organiske tas best opp i kroppen, og disse organiske kosttilskuddene finnes det få typer av. Stemmer dette?

Svar: Jeg har også lest slike påstander, men det er sjelden å se at påstandene blir dokumentert. Jeg har inntrykk av at slike påstander i noen tilfeller brukes av markedsførere for å lure oss forbrukere trill rundt. De færreste kosttilskudd tas opp 100 prosent, enten de er organiske eller uorganiske. Hilsen Hanna.

mozon.no