Farlig med Atkins

Slankemetoder får kritikk. Mat med høy GI øker ikke blodsukkeret og Atkinsdietten er helsemessig farlig, mener forskere.

Publisert
Sist oppdatert

En 40 år gammel kvinne som fulgte Atkinsdietten havnet nylig på sykehus med ketoacidose, eller syreforgiftning i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel. Mangelen på karbohydrater i maten gjorde kvinnen svært syk.

Er du også blant dem som sverger til slankemetoder der du kutter ut alt som heter karbohydrater og sukker? Vel, du bør kanskje styre unna disse usunne slankemetodene.

Slik spiser du deg ned i vekt

Sliter du med å gå ned i vekt? Mer fiber kan være løsningen.

Fraråder Atkins
Atkinsdietten går ut på å spise mye protein og fett, og lite karbohydrater. I begynnelsen av kuren skal man spise 15-20 gram karbohydrater om dagen og mange oppfordres til å holde seg under 30 gram om dagen for å fortsette å gå ned i vekt.

- Normal norsk kost gir oss 300 gram karbohydrater om dagen eller mer. For kroppen blir det et sjokk dersom man plutselig reduserer dette til 20 gram. Kroppen oppfatter det som sult, sier ernæringsfysiolog Hanna Hånes til Mozon.

Etter to-tre dager begynner produksjonen av sure ketonstoffer.

- Dette er stoffer som leveren lager for at de skal fungere som reservesukker for hjernen. For hjernen må hele tiden ha sukker, den kan ikke forbrenne fett. En hvilende hjerne trenger om lag 140 gram sukker i døgnet, og mer hvis den jobber, sier Hånes.

Dannes det for mye ketonstoffer kan man i verste fall dø av syreforgiftning, slik som kvinnen over nesten gjorde.

Claude Marcus, professor ved Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, sier også at slankemetoder som Atkinsdietten og GI-måling er usunne.

- Vi fraråder Atkinsdietten. Den er usunn og er ingen bra måte å slanke seg på, sier han i følge Aftonbladet.

Uenig
Men ikke alle eksperter kritiserer Atkinsdietten. Fagredaktør i Mat&Helse, dr.philos. Dag Viljen Poleszynski, er blant dem som mener at et kosthold med lite karbohydrater gir bedre helse.

- Menneskehetens forfedre har levd på et Atkins-liknende kosthold i cirka to millioner år. Hvis dette hadde vært farlig, ville vi neppe ha vært her i dag. Det finnes ingen studier som viser at et kosthold med lite karbohydrater er farlig, sier han og legger til at mange forskere har en forklaring på hvorfor vi blir syke i dagens samfunn:

- Det skyldes IKKE at vi spiser fett kjøtt og fisk, men blant annet at vi inntar alt for mye høyglykemisk mat, som sukker, brød, spagetti, kaker og brus.

Dag Viljen Poleszynski mener også det er galt å si at hjernen trenger 140 gram sukker i døgnet. Studier viser at det er tilstrekkelig med 30-40 gram om dagen.

- Hjernen bruker mer glukose hvis man lever på et kosthold dominert av karbohydrater og sukker. Den bruker mindre glukose hvis man lever lavglykemisk og med lite karbohydrater og kan lage all glukose den trenger fra omdanning av proteiner og fett.

GI-måling er usunt
Glykemisk index (GI) er en måte å klassifisere karbohydratrike matvarer på. Det har lenge vært mye fokus på at et kosthold som består av varer med lavt GI-nivå kan bidra til vektreduksjon.

Nå stiller noen forskere seg imidlertid kritiske til at mat med høy GI-verdi, som loff og poteter - som gir en rask økning av blodsukkeret, er så usunn som enkelte påstår.

En fem år lang studie på 813 voksne mennesker fant ingen assosiasjon mellom et kosthold med høye GI-verdier og økt blodsukker.

- GI er ikke en god måte å måle hvordan mat virker på blodsukkeret, sier Dr. Elizabeth Mayer-Davis, ved University of South Carolina, som ledet studien.

De hevder det er vanskelig å overføre laboratoriefunn på GI-verdier til den mer avanserte prosessen som hverdagslig spising innebærer. I laboratoriet er GI-verdier fastsatt under kunstige forhold, der det er vanlig at testpersonene har fastet før testingen. Mat har en annen effekt på blodsukkeret når den er spist ved fasting.

Det er i tillegg andre faktorer som påvirker blodsukkeret etter et måltid. Disse inkluderer blant annet hvor lenge karbohydratene blir kokt og maten den spises med.

- Dietter med lav glykemisk indeks gir ikke vekttap hvis man ikke samtidig spiser mindre enn man forbruker, sier Hånes, som legger til at Atkinsdietten er en ekstrem variant av lavglykemiske dietter.

Husk også at fedme kan være arvelig

Visste du at Fedon virker best på menn?

 

Mozon.no, 21.03.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer