Farlig luft på T-banestasjonen

Luften på T-banestasjonen kan være farlig, viser en svensk rapport. Men du blir neppe skadet.

Luften på T-banestasjonene under bakken er fulle av skadelige partikler. Det viser en doktorgradsavhandling fra Karolinska institutet.

Også svevestøv fra biler kan være skadelig. Les mer her:

Frie radikaler
Svevestøvet oppstår når hjulene på T-banen slites mot skinnene, det dannes partikler som først og fremst er av jern, skriver svenske Dagens Medicin.

Når du puster inn partiklene, gjøres de om til frie radikaler. Dette kan øke risikoen for kreft.

I undersøkelsen testet forskerne ut effekten ulike partikler hadde på dyrkede lungeceller.

Det var ikke bare luften på T-banestasjoner som inneholdt skadelige partikler. Også støv fra trafikken viste skadelige helseeffekter. I tillegg var partikler fra forbrenning av trær, pellets og diesel skadelige.

Luftforurensning kan øke risikoen for infarkt, slag og andre hjertesykdommer, sier amerikanske hjerteeksperter.

Er gjort forandringer
I Norge har det blitt gjennomført en lignende test på Nationaltheatret stasjon.

- Vi gjorde en undersøkelse for ti år siden som viste meget høye verdier av svevestøv. Verdiene var syv ganger høyere enn anbefalt, sier Stig Martin Solberg, informasjonsansvarlig ved Norsk institutt for luftforskning.

Han påpeker imidlertid at det er lenge siden.

Ikke bo der
- Det har blitt gjort mye på stasjonen siden denne rapporten, og vi jobber fremdeles med tiltak for å bedre inneluften. Verditallene er trolig halvvert i dag, sier Kjell Bakken, informasjonssjef for utbygging ved Jernbaneverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at det fremdeles er høyt nivå av svevestøv på stasjonene og at dette er et problem. Men støvet gir ikke noen helserisiko.

- Eksponeringstiden spiller også inn. Man står på stasjonen i fem til ti minutter, og det blir man ikke skadet av. Du blir heller ikke skadet hvis du står der en time. Men jeg vil ikke anbefale noen å bo der, sier Bakken.

Tidligere forskning har vist at luften i kirken også er full av frie radikaler. Det er spesielt nå i førjulstiden kirkeluften kan være skadelig.

 

Mozon.no, 20.12.2006