Farlig kopp fra syden

Vær forsiktig hvis du kjøper keramikk fra land i Middelhavet. De kan inneholde for mye bly.

Noen keramikkprodukter inneholder store mengder av tungmetaller. Det kan være skadelig hvis overflaten kommer i kontakt med sure næringsmidler.

Slik keramikk brukes ofte i Middelhavsområdene.

Mattilsynet oppfordrer deg derfor til å være forsiktig ved kjøp av keramikk av ukjent kvalitet, spesielt hvis du har kjøpt dem i syden. Hvis du likevel går til innkjøp av keramikkrus eller lignende, bør de ikke brukes til sure drikker som juice, vin eller sitronte.

Får du i deg for mye bly, kan du få skade på de røde blodlegemene og nervesystemet. Det tar svært lang tid å få blyet ut av kroppen. Gravide og småbarnsforeldre bør være spesielt oppmerksomme, da foster og småbarn er ekstra utsatt.

Hvis du finner en nydelig mugge eller koppesett av keramikk i syden, er det allikevel ikke sikkert du trenger å forlate det i butikken. Mattilsynet skriver at du kan spørre om produktene er beregnet for mat og drikke. Du bør også få en garanti om at produktet ikke avgir bly, kadmium eller barium over grenseverdiene. Er det trygt, er det ikke noe problem å kjøpe varen.

Er du usikker på om koppene du allerede har i skapet er skadelige, kan du sende produktet til kjemisk analyse.

I 2004 tilbød Mattilsynet gratis testing av utenlandsk keramikk. Av 122 prøver, var det bare syv produkter som hadde for høyt nivå av bly. Sjansen er med andre ord stor for at keramikkproduktene dine er helt trygge.

Det er ikke bare keramikk som kan inneholde store mengder bly. Enkelte typer kosttilskudd kan også være skadelige.

 

Mozon, 05.07.2006