Julehandlen kan gå på helsa løs, viser ny studie. Foto: colourbox.com
Julehandlen kan gå på helsa løs, viser ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer

Farlig juleshopping

Øker risikoen for hjertesykdom, slag og nyresvikt.

Det er ikke bare lommeboka som får unngjelde når vi shopper julegaver. Helsa kan også få seg en skikkelig knekk. Det viser en ny studie, ifølge avisen Daily Mail.

Les også: Slik stresser du ned før jul

Økt blodtrykk og hjerterytme

Stress før jul

Blir du stresset av julehandelen? (Avsluttet)
Nei, det går helt fint (56%) 78
Ja, det er like ille hvert år(36%) 51
Vet ikke (8%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Studien, som er et samarbeid mellom University of East London og Moneysupermarket Shopping, avslører at blodtrykket øker til et farlig høyt nivå blant halvparten av oss under julegavehandelen.

For høyt blodtrykk kan igjen gi økt risiko for hjertesykdom, slag og nyresvikt. Faren for migrene og panikkanfall øker dessuten ved høyt blodtrykk.

Les også: Stresser seg til døde

Ifølge studien øker også hjerterytmen i snitt med ti prosent i løpet av julegavehandelen.

15 menn og 15 kvinner fikk i oppgave å handle en oppgitt mengde gaveartikler på 75 minutter. Resultatene viste at mennene var dobbelt så stresset etter endt shoppingrunde, mens kvinnene på sin side var nesten tre ganger så stresset.

Flere sverger til netthandel

- Disse resultatene viser hvorfor stadig flere av oss legger beina på bordet og shopper online, sier talsmann for Moneysupermarket Shopping, Rob Barnes.

I en undersøkelse analyseselskapet Opinion utførte i fjor, kom det frem at åtte av ti nordmenn blir stresset av å gå i butikker. Ifølge undersøkelsen opplever vi det rett og slett som kaotisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Alle kjøper denne til jul

- 75 prosent av alle norske forbrukere synes det er slitsomt å handle. Å shoppe forbindes heller ikke med sosial hygge, de fleste foretrekker å gjøre innkjøp på egen hånd, uttalte strategisk rådgiver i Opinion, Kristian Kristiansen, til Dagens Næringsliv.

Droppe butikken? Tips om netthandel får du her