Farlig i Japan

Et stort mysterium som strider mot økonomisk teori må løses: Hvorfor har det vært lønnsomt å låne i yen de to siste årene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

De fleste bankene advarer mot det, men tilbyr det likevel til privatkunder: Lån i utenlandsk valuta.

Valutalån er en risikofylt affære, som man - i teorien - ikke skal kunne tjene på.

Yenen har vært et godt bekjentskap for mange i det siste.
Yenen har vært et godt bekjentskap for mange i det siste. Vis mer

Men hvorfor har mange nordmenn likevel klart å komme rikere ut av et møte med japanske banker?

Særnorsk

- På grunn av renteparitetene (store forskjeller i rentenivå vil i teorien bety at valutakursene også vil endres - ulikevekt vil føre til likevekt, red.anm.) skal man ikke kunne tjene på å låne i utenlandsk valuta, sier seniorøkonom i DnB Markets, Knut Magnussen.

Likevel har de siste to årene vist det absolutt motsatte. Hvorfor?

- Fordi kronen har styrket seg mye i forhold til valutaene i utlandet. Men at den har styrket seg så pass mye som den har, må betegnes som et særnorsk fenomen, sier Magnussen.

- Den norske kronen har styrket seg markant de seneste årene. Mye av dette kan forklares ved at Norge har høye oljeinntekter - i og med at oljeprisen har vært høy, uttaler professor ved Universitetet i Oslo, Per Meinich.

Men hvor mye teorien er verdt, kan nok diskuteres.

- Ofte vil det vise seg at renteparitetsteorien ikke slår til. At folk tjener på valutalån er likevel mer flaks enn beregning, hevder professoren.

Sjeføkonom i Gjensidige NOR Sparebank, Nils Terje Furunes, er enig.

- Teorien virker nok over noe lengre sikt enn to år. Men det er også en rekke andre krefter som virker. Renteforskjeller og valutakurser er ikke basert på stabile sammenhenger. Dette er ikke en eksakt vitenskap, hevder Furunes.

Her kan du sjekke hvilke boliglånsrenter du kan få i utlandet.

Fremtiden

På tross av en positiv fortid, har Magnussen ikke tro på at lån i Japan er lurt i tiden som kommer.

- Det har vært en tendens i det siste til at yenen har styrket seg mot dollaren. Og i det siste har kronen også falt litt tilbake for yen. Jeg tror ikke på at kronen kommer til å styrke seg mot yen i fremtiden, sier seniorøkonomen.

Har han rett, er det på ingen måte fornuftig å låne i japanske valuta nå. Styrker yenen seg ytterligere, vil det nemlig bli mye dyrere å tilbakebetale lånet i norske kroner.

- De som har hatt lån i yen de siste to årene, har hatt flaks. Men de har også måttet ta en stor risiko, sier Magnussen.

"Lykken har vært bedre enn forstanden", er Furunes' kommentar til de som har tjent penger på yen-lån.

- Jo sterkere den norske kronen er, jo farligere er det også å ta opp lån i utenlandsk valuta. Den norske kronen er veldig sterk nå, og derfor er det ikke et bra tidspunkt å låne i utlandet på, sier Nils Terje Furunes.

Euro best

- Ønsker man å låne i utenlandsk valuta, er Euroen nok et bedre alternativ enn de fleste andre valutaene, sier Knut Magnussen.

Han fremhever blant annet at euroen har vært ganske stabil i forhold til den norske kronen de siste ti årene.

- Likevel kan vi nok ikke regne med like stabil valutakursutvikling i fremtiden, fordi Norges Bank skal styre etter et inflasjonsmål. Men alt i alt er Euroen altså et bedre alternativ enn for eksempel den meget risikobetonede yenen, avslutter han.