Gravide bør unngå hårpray de tre første månedene. Foto: per Ervland/Aller Internett
Gravide bør unngå hårpray de tre første månedene. Foto: per Ervland/Aller InternettVis mer

Farlig hårspray

Kvinner bør ikke bruke hårspray under graviditeten.

Er du gravid bør du ikke bruke hårspray de tre første månedene. Det kan nemlig føre til misdannelser i penisen hos guttebarn.

Undersøkelsen bygger på intervjuer med 471 mødre som har fått sønner med diagnosen hypospadi. Dette er en av de vanligste medfødte misdannelser som opptrer kun hos gutter. Ved hypospadi munner ikke urinrøret helt på tuppen av penis. Munningen kan være anlagt et sted fra like ved tuppen til å ligge i overgangen mellom penis og pungen. Tilstanden medfører at urinrøret er underutviklet, ifølge Pasienthåndboka.

Risikoen for at babyen kan få hypospadi, øker fra fire promille til én prosent dersom kvinnen blir utsatt for hårspray på arbeidsplassen.

Les også: Strømbrudd ga babyboom

Folat minsker risikoen

En av forskerne bak undersøkelsen understreker imidlertid at kvinner ikke skal bli alt for redde for at de er blitt eksponert for hårspray, da resultatene er foreløpige.

- Jeg mener personlig at gravide ikke skal bekymre seg for dagligdags bruk av hårspay, sier professor Paul Elliot til avisen The Guardian.

Hva er behandlingen?

Prognosene er imidlertid gode for guttebarn født med hypospadi. Det gjøres ved et kirurgisk inngrep. Behandlingsprinsippet går ut på å rette ut penis og konstruere den ytterste delen av urinrøret slik at urinrørsåpningen kommer tilnærmet i normal posisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det påbygde, nye urinrøret vil oftest kunne lages av nærliggende hud fra penis inkludert forhuden. Det er sjelden behov for transplantere vev fra hud eller slimhinne. Ideell alder for inngrepet er 6 til 18 måneder. Det kosmetiske resultatet etter operasjon for hypospadi er i dag betydelig bedre enn for noen tiår siden, med bedre plassering og mer normalt utseende, ifølge Pasienthåndboka.

Les også: Spiste moren din dette