Farlig fin farge

Hele 11 av 13 hårfarger inneholder så mange allergifremkallende stoffer at de får stryk i en ny norsk test på dette punktet.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksem, rødme, blemmer, hevelser og i verste fall sykehusinnleggelse. Det kan bli resultatet av det som i utgangspunktet skulle friske opp håret ditt i høstmørket.

De fleste permanente hårfarger inneholder nemlig et av de mest allergifremkallende stoffene, ifølge Heidi Søsted, seniorforsker ved det danske Videncenter for Allergi.

- De reaksjonene vi ser fra hårfargen, kan føre til innleggelse på sykehus og intravenøs behandling. Så alvorlige reaksjoner ser vi ikke hos personer som reagerer på andre typer kosmetikk, sier hun på generelt grunnlag til Forbruker-rapporten.

Ubehag etter bruk av kosmetikk og toalettartikler er svært vanlig. Slik unngår du problemer:

Urovekkende resultater
Forbruker-rapporten er Forbrukerrådets magasin. Sammen med International Consumer Research & Testing (ICRT) kom de fram til urovekkende resultater i en test av 13 hårfarger på det norske markedet. Testen omfattet permanent farge, tonere og plantefarger, og hele 11 av dem inneholdt så mange allergifremkallende stoffer at de fikk bunnkarakter når det gjaldt ingredienser.

Sjekk testresultatene her:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Helga Skofteland, rådgiver i Forbrukerrådet, skulle helst sett at myndighetene forbød stoffer som gir allergiske reaksjoner eller andre helseskader.

- Dessverre har vi ikke kommet så langt ennå. Men kosmetiske produkter som inneholder slike stoffer, bør i det minste faremerkes. Forbrukerrådet vil også presse på for at flere svanemerkede produkter kommer på markedet. Dette gjør det lettere for forbrukeren å ta et bevisst valg, sier hun til DinSide Helse.

Det er ikke bare en myte at hårfargen kan avgjøre hvor mye sex du har. Les mer her:

- Få melder om plager
Ingrid Standal, direktør i Kosmetikkleverandørenes Forening, sier det er korrekt at hårfarger kan inneholde allergifremkallende stoffer.

- Årsaken er at det dessverre ikke er mulig å fremstille permanente hårfarger som dekker grått hår uten disse ingrediensene. Forbys disse, forbys samtidig slik hårfarging, sier hun.

Foreningens råd er å følge bruksanvisningen nøye og at den anbefalte overfølsomhetstesten utføres 48 timer før farging. Ifølge omsetningstall fra foreningens medlemmer, foretas det mer enn fem millioner hårfarginger per år.

- Antallet kjente allergiske reaksjoner etter hårfarging er svært lite sammenlignet med antall farginger. Det norske bivirkningsregisteret for kosmetikk fikk færre enn fem slike meldinger siste år ifølge Mattilsynet, understreker Standal.

Vurderer du bleke tennene hjemme? Det er heller ikke ufarlig:

Jo sjeldnere, jo bedre
Gjennom rådgivningstelefonen mottar Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) med jevne mellomrom henvendelser fra personer som har fått plager etter hårfarging.

- Kosmetikk generelt inneholder en rekke kjemiske stoffer som fører til alt fra allergi, eksem og irriterte luftveier til hodepine og hormonforstyrrelser. Jo oftere man bruker et produkt, jo større er risikoen for å reagere på dette, sier Rose Lygra, rådgiver i NAAF.

- Vil dere advare folk mot å bruke hårfarge?

- Man bør ha et bevisst forhold til det man smører i hodebunnen siden dette kan ha uønskede virkninger for kroppen. Vår anbefaling blir derfor jo sjeldnere, jo bedre, sier Lygra.

- Vær også kritisk til hva nye mer "vennlige produkter" inneholder. Erstatningsstoffene som benyttes, er ikke alltid så vennlige som vi tror, påpeker hun.

Er du usikker på om du tåler stoffene som brukes i hårfarge, kan dette testes hos en hudlege, ifølge Forbruker-rapporten.

Dette visste du kanskje ikke om håret ditt?