Farlig, Farlig??

Mange har latt seg friste til å kjøpe pirat-kort, for å slippe unna abonnementsavgiftene. Men det kan koste deg dyrt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Stop er en fellesnordisk organisasjon som blant annet arbeider for å avsløre framvisning av betalings-TV uten avtale, og salg av piratkort. Årlig blir rundt 100 saker anmeldt, og tallet i år ventes å bli enda høyere.

Etter Straffelovens §262 er både omsetning, og bruk av piratkort ulovlig: "Den som ved å bryte en beskyttelse eller på lignende måte rettsstridig skaffer seg selv eller andre en vinning ved å få tilgang til fjernsyns-eller radiosignaler eller medvirker til det, straffes med bøter eller fengsel inntil 1 år".

Det vil altså si at det er ulovlig å produsere, markedsføre, selge og bruke piratkort i Norge.

Kan koste deg dyrt

Kortene gjør det mulig å se betalings-tv uten å betale avgift. Domstolene har hatt en strafferamme på 60 dagers fengsel på vilkår i saker som denne.

Du bør også være klar over at domstolene i stadig utstrekning har begynt å inndra vinning, som følge av salg av piratkort. Da en riktig "storfisk" gikk i garnet for salg av piratkort, ble straffen deretter. Han fikk nemlig 8 måneders ubetinget fengselsstraff, samt at det ble inndratt et beløp på hele 1.9 millioner kroner. Og en Alta-mann fikk for ikke lenge siden et krav på 500.000 kroner mot seg.

Tatt i samme slengen

Blir din piratkortleverandør politianmeldt vil en eventuell ransaking hos ham fort gi politiet ditt navn, og du vil risikere politianmeldelse for bruk av piratkort. Det har nemlig vist seg at mange som selger piratkort har opprettet sitt eget kunderegister. Da er det lett match å finne deg!

I følge STOP har de opplevd at hele 1000 piratkort-brukere blitt bøtelagt i én og samme sak, av denne grunn:

"I forbindelse med ransaking og beslag hos en piratkort-leverandør, fant politiet omfattende kundelister. Nærmere 1000 personer ble bøtelagt, eller dømt for bruk av piratkort på grunnlag av disse listene."

Bøtene som ble ilagt lå i denne saken rundt 5000 kroner