Farlig bursdag

Har du høyt blodtrykk og bursdag snart? Pass på. Risikoen for å rammes av slag eller hjerteinfarkt øker nemlig på fødselsdagen.

Ifølge tall fra Canada er det vanligere å bli rammet av hjerteinfarkt eller slag på bursdagen enn ellers i året. Den ferske forskningsrapporten omfatter rundt 80.000 tilfeller av TIA (oksygenmangel i en mindre del av hjernen og hjerteinfarkt).

Forskerne har regnet ut at i snitt inntreffer det rundt 67 tilfeller av slag hver dag i, mens 87 personer rammes på sin egen bursdag, noe som utgjør en risikoøkning på 30 prosent. Den ferske rapporten ble nylig presentert i det amerikanske tidsskriftet Neurology.

Og Norge er intet unntak. I Norge er det rundt 40 tilfeller av slag hver dag, og forskerne her til lands mener antallet vil stige i årene fremover.

Sårbar dag
Å feire bursdag kan forårsake psykososialt stress hos enkelte mennesker, skriver de canadiske forskerne.

De får medhold av Lars-Olof Ronnevi, overlege ved neurologisk avdeling ved Karolinska universitetssjukehus i Sverige.

- Enhver ekstraordinær opplevelse i livet kan øke risikoen for slag eller hjerteinfarkt, sier han til den svenske avisen Dagens Nyheter. Stress i jobben er en annen viktig faktor.

Men bursdagen ser ut som å være ekstra sårbar for mange. Det er flere som rammes på bursdagen enn på helligdager som julaften eller nyttårsaften.

Stress ned

- Vi har en merkelig innstilling til livets gang, synes jeg. Vi blir eldre dag for dag, ikke bare en gang i året, sier Ronnevi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror det er bra å redusere stresset rundt bursdagsmarkeringer.

Opplever man for mye stress i forbindelse med det å fylle år, kan man jo bare slutte med å markere det, sier han.

Hjerneslag er til dels en livsstilssykdom. Ønsker du å forebygge hjerneslag er det viktig å behandle risikofaktorene. Høyt blodtrykk er den største risikofaktoren til hjerneslag.

Her er seks tips for lavere blodtrykk:

 

Mozon.no, 04.08.2006