Farlig å være kaffeelsker?

Nordmenn drikker i snitt fire kopper kaffe om dagen. Men hvor bra er egentlig disse koppene for kroppene?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange kan ikke forestille seg et liv uten kaffe, og har koffein i kroppen kontinuerlig – uten å vite hva dette egentlig gjør med kroppen. Visste du for eksempel dette:

 • Drikker du 400 kopper på under en time (cirka 15 gram koffein totalt), kan du like gjerne si game over?
 • Du kan få hodepine, søvnvansker og bli nervøs etter å ha inntatt 200-500 mg koffein, som tilsvarer tre-seks kopper brygget kaffe?
 • Nyere forskning viser at 4-6 kopper kaffe om dagen kan redusere risikoen for diabetes?
 • Kaffe kan brukes som skjønnhetsmiddel? Japanerne er kjent for å bade i kaffegrut iblandet knust ananas for å redusere rynker og å gjøre huden friskere, ifølge Friele
 • At kaffe kan øke sexlysten?
 • Norge importerer 40,8 tusen tonn kaffe i året, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men er kaffe en mirakeldrikk eller gjør den livet surt??

  Les også: Ikke kvikk av kaffekick

  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


  Inneholder kreftfremkallende stoff
  Av positive egenskaper gir kaffe blant annet økt velvære og bedrer konsentrasjonsevnen, ifølge Helsenytt. Den virker oppkvikkende, gir økt energi, har en slankende effekt og gjør oss mer våkne. Kaffe er også en viktig kilde til antioksidanter. Men kaffe er neppe noen mirakeldrikk, for ved et langvarig høyt inntak kan problemer oppstå.

  Kaffe inneholder det kreftfremkallende stoffet akrylamid. Akrylamidnivået i kaffe er ikke spesielt høyt i forhold til enkelte andre næringsmidler, men på grunn av mengden kaffe som drikkes, kan det samlede bidraget fra kaffe bli høyt.

  Koffein kan også være avhengighetsskapende, fordi koffein virker ved å blokkere såkalte adenosin-reseptorer, skriver Tasteline. Når celler sender ut dette stoffet, vil du føle deg trøtt og upigg, men når vi drikker kaffe opptar koffeinet plassen til disse reseptorene, og vi lurer kroppen til å tro at vi er kvikke og opplagte. Cellene husker imidlertid dette og formerer flere reseptorer, og dermed kan man utvikle en avhengighet, selv om det er en mild form.

  Les også: Kaffe mot støle muskler

  Mer adrenalin
  Andre mekanismer i kroppen som gjør at vi kvikner til når vi drikker kaffe, er blant annet at utskillelsen av adrenalin øker. Koffein stimulerer også kroppens pusteevner slik at vi puster raskere og dypere.

  På minussiden har man også sett at koffein kan føre til nervøsitet, kvalme, økt blodtrykk, økt mengde med stresshormoner og økt fare for beinskjørhet, men disse studiene er ofte basert på enkeltundersøkelser og må derfor følges opp.

  Sunt eller usunt?
  Ifølge de fleste eksperter er det den gylne middelvei som gjelder. Ifølge ernæringsfysiolog Karin Andrén i svenske Tasteline, kan man si at kaffe er ufarlig så lenge man drikker med måte, og at man drikker kaffe samtidig som man har et sunt kosthold og en sunn livsstil.

  Hun får støtte av Åse Andresen Bradley, klinisk ernæringsfysiolog.

  - Som med de fleste andre mat- og drikkevarer er det mengden som teller. Et moderat inntak av kaffe kan være sunt. I Norge er kaffe en av hovedkildene til antioksidanter. Det finnes også enkelte studier som viser at kaffe kan forebygge livsstilsykommer, sier hun, og minner om andre kilder som også inneholder koffein som te, cola og enkelte energidrikker.

  Hun legger til at undersøkelser har vist at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort, og at koffein kan forstyrre søvnen for mange.

  Kaffe mot skrumplever?

  Ingen helhetlige anbefalinger
  Mattilsynet har ikke noen helhetlige anbefalinger når det gjelder inntak av kaffe, men har visse råd til enkeltgrupper.

  - Vi råder gravide til å drikke maks en-to kopper kaffe om dagen. Andre ting som har kommet opp de siste årene, er dette med akrylamid. Det er vanskelig å sette tak på hvor mye man skal drikke før det blir helsefarlig, men stordrikkere, som drikker over en liter kaffe om dagen, bør redusere inntaket noe, sier Anders Tharaldsen, rådgiver i seksjon for fremmedstoffer og kosmetikk ved Mattilsynet.

  Gravid og glad i kaffe

  Andrén anbefaler å velge ferdigbrygget kaffe siden kokekaffe øker kolesterolnivåene i kroppen. Forklaringen er trolig fordi enkelte stoffer ikke passerer gjennom filteret.