Farlig å kjøpe piratkopier

Diger bot i Italia, trøbbel på hjemreisen. Du risikerer stadig mer hvis du kjøper en piratkopi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av DinSides lesere er bekymret for strafferedaksjoner etter kjøp av klær i utlandet.

- Hei, vet du om det er lagt noen føringer for håndheving av denne loven? Er det først og fremst de store varepartiene de vil til livs, eller hva med sånne som meg selv, som syns det er veldig moro å kjøpe litt klær i ny og ne til eget forbruk.

Jeg har ingen formening om hva som er ekte eller falske produkter, eneste måte måtte være en mistenkelig rimelig pris for et dyrt merkeplagg. Men hva når selger sier Nike skoene til 1.500 kroner i Norge og som selges for 350 kroner på eBay er "genuine and original"?

Litt redd for å tråkke i salaten her...hva med straffesanksjoner for meg som kjøper/forbruker. risikerer jeg "hus og bil"?
, skriver Hanne i en e-post, etter vår artikkel om at tollvesenet fra nå av kan holde piratkopier tilbake.

Å kjøpe piratkopier er blitt risikabelt Foto: Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Å kjøpe piratkopier er blitt risikabelt Foto: Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Kan varsle Nike

Straffene Hanne måtte risikere, har Tollvesenet liten innflytelse over. De har nemlig kun fått en ny mulighet til å varsle rettighetshavere hvis de får mistanke om at en vare som forsøkes innført er en piratkopi.

Les bestemmelsen i Tolloven

- Tollvesenets rolle er kun å holde tilbake varer som mistenkes å krenke immaterielle rettigheter, sier seniorrådgiver Terje Rabben i juridisk avdeling i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Med immaterielle rettigheter mener han rettigheter knyttet til design, varemerker, opphavsrettigheter mv.

- Innførsel til privat bruk krenker ikke immaterielle rettigheter. Tollvesenets mulighet til å varsle vil bare gjelde hvis formålet med innførselen er å selge varen videre, sier Rabben.


DS: Betyr dette at vår leser, som bare importerer små mengder ikke risikerer noe som helst?

- Ikke nødvendigvis, sier Rabben. - Dersom tollvesenet skulle ha en begrunnet mistanke om at dette er en person som innfører ett par sko til egen butikk, eller har til hensikt å selge skoene videre til noen, vil vi vil vi varsle til tross for at mengden varer er liten.

DS: Hva ville hun i så fall risikere å oppleve?

- I så fall vil tollvesenet kunne holde varene tilbake i fem arbeidsdager, selv om det ikke skulle foreligge noen rettslig kjennelse. Vi vil umiddelbart varsle rettighetshaverne (til merkene, designene og så videre. Red anm.), som vil avgjøre om de ønsker å gå videre eller ikke, sier Rabben.

DS: Vil det ha noen betydning at hun har handlet hos en nettbutikk - for eksempel eBay? Kan hun holdes ansvarlig hvis for eksempel eBay skulle ha solgt henne en piratkopi?

- Hvor varene er kjøpt vil ikke ha noen betydning for hva vi foretar oss. Vi forholder oss i første rekke til varen som sådan. Dernest kan det bli spørsmål om formålet med innførselen, sier Rabben.

Les: Slik unngår du nettpiratene

Strenge straffer

Kampen mot piratkopier har hardnet, ikke bare i Norge, men i hele Europa.

Blant annet foreslo EU-kommisjonen en egen handlingsplan for bekjempelse av piratkopiering for et par år siden.
Les mer om initiativene - på EUs nettsted.

Hvordan bekjempelsen skal skje er for en stor del overlatt det enkelte medlemsland.

Forbrukeres rettigheter og plikter beror på den nasjonale lovgivningen i det enkelte EØS-land, forteller rådgiver Hanne Charlotte Scheffer i Forbruker Europa, som råder forbrukere til å forsikre seg om at varen de kjøper er ekte og ikke en piratkopi.

For litt siden fikk en norske skolegutt 8.000 kroner i bot av italiensk politi for å ha kjøpt en billig Rolex-kopi.Les mer her

- I Italia kan man bli bøtelagt eller fengslet for besittelse av piratkopier, uavhengig av opprinnelsesland. Når man kommer til Norge er risikoen for å bli fratatt varen tilstede, sier hun.

ForbrukerEuropa har følgende råd til forbrukere som ønsker å slippe enhver sanksjon - det være seg i inn- eller utland:

  • Ta vare på kvitteringen fra forhandleren. En håndskrevet kvittering bør vekke mistanke.
  • Vurder prisen. Er det f.eks en veske fra et stort motehus i Paris som har en usannsynlig lav pris, er det nok en indikasjon på at det er for godt til å være sant.
  • Gatesalg av kjente merkevarer bør også vekke mistanke. Be gjerne selgeren om formidlingsbevis eller avtale.