Dette kan skade hode og nakke. Foto: Carolien Baudoin
Dette kan skade hode og nakke. Foto: Carolien BaudoinVis mer

Farefull musikkdigging

Eksperter advarer mot headbanging.

- Unge mennesker på heavy metal-konserter rapporterer ofte at de er svimle og forvirret, som er mulige symptomer på mild, traumatisk hjerneskade, sier forskerne Declan Patton og Andrew McIntosh i en rapport på British Medical Journal.

De har forsket på hvilke skader hodebanging kan ha på nakke og hjerne.

I tillegg til at det å kaste hodet frem og tilbake i takt med musikken kan se noe tåpelig ut for uinnvidde, advarer nå eksperter om at det faktisk også er farlig.

Plugg igjen ørene på konsert

Raskere sang - større risiko

De uopphørlige hode- og nakkebevegelsene kan skape hodepiner og svimmelhet hos rockerne. Jo raskere sang, jo større er sjansene for nakkeskader, ifølge forskere i Australia. De foreslår til og med at støtteutstyr så som nakkekrage burde være det neste, kommende må-ha-accessoiret på konserter. Det skriver den britiske avisen Daily Mail.

Din mening

Hva synes du om headbanging? (Avsluttet)
Det er supert(48%)
Det ser tåpelig ut(38%)
Ingen mening(14%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Highway to Hell

Hodebanging til sanger som AC/DCs Highway to Hell, setter bangerne i fare for en mild, traumatisk hjerneskade, ifølge professor Andrew McIntosh ved universitetet i New South Wales. Han og hans kolleger har gjort en studie på hvilke skader headbanging kan påføre kroppen.

- Denne studien hjelper oss også til å forstå hvorfor metal konsert-publikummere ofte ser forvirret og svimle ut, sier professoren ifølge Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningskampanjer

Forskerne bak studien maner til opplysningskampanjer om faren ved headbanging, og etterspør advarsler på produkter som er assosiert med denne typen rocking, så som CDer, konserter osv. Med advarsler mener forskerne den typen man finner på sigarettpakker, treningsprodukter og andre ting.

De foreslår også kurs i riktig headbanging for å minske farene for skader, i forbindelse med konserter.

Ulike stiler

Studien er publisert i siste nummer av den anerkjente medisinske tidsskriften British Medical Journal (BMJ). De sporer denne monotone danseformen tilbake til en Led Zeppelin-konsert i 1968, hvor fans dunket hodene sine mot scenen i takt med musikken. Etterhvert har rockinga utviklet seg til flere stiler; opp-ned, sirkulær, hele kroppen og side-til-side.

Sunt med dansefot

Det har også tidligere kommet rapporter om skader relatert til hodebanging, som tap av hørsel, slag og hjerneskade.

De fleste sangene er risikoraske

I studieøyemed var professorene McIntosh og Patton tilskuere på flere konserter med artister som Motorhead og Ozzy Osbourne. De identifiserte den vanligste rockeformen, som var opp-ned-kast med hodet, og konstruerte på bakgrunn av denne en teoretisk modell for å undersøke virkningene dette har på nakke og hode.

De fant at hodekast i takt med musikk kan forårsake nakkeskade fra 130 slag i minuttet, og med økende risiko med raskere musikk. En gjennomsnittlig headbanging-sang har ifølge forskerne 146 slag per minutt, og hodekast i et slikt tempo kan forårsake hodepiner og svimmelhet dersom hode og nakke beveger seg mer enn 75 grader.

- For å minske faren for hode- og nakkeskade, bør headbangers minske bevegelsen på hode og nakke, rocke til saktere sanger ved å erstatte heavy metal med voksenorientert rock, kun kaste på hodet på annethvert slag, eller bruke beskyttelsesutstyr, skriver forskerne i sin rapport på BMJ.