Får tilbake 294.000 kroner for varmepumpe som ikke varmer

Men håndverkerne mente det var kundens hus som var problemet.

<b>KALDT: </b>Poenget med en varmepumpe er å varme boligen. Varmer ikke varmepumpa, har du trolig ikke fått det du betalte for, og du kan få pengene tilbake igjen. Foto: NAYPONG / NTB SCANPIX
KALDT: Poenget med en varmepumpe er å varme boligen. Varmer ikke varmepumpa, har du trolig ikke fått det du betalte for, og du kan få pengene tilbake igjen. Foto: NAYPONG / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varmepumper skal gjøre strømregninga lavere, men regninga for selve varmepumpa kan bli høy.

Da er det greit at den faktisk gjør jobben, så investeringa lønner seg. Gjør den ikke det, kan du ha krav på alle pengene tilbake, pluss litt til.

Det fikk en kar på Nøtterøy i Vestfold nylig erfare, som vant fram og får tilbake 293.988 kroner etter en opphetet varmepumpe-krangel.

LES OGSÅ: Nå blir strømmen dyrere... igjen!

Kald varmepumpe

Historien er lang, men her har du kortversjonen:

  1. Mannen fikk installert varmepumpe med brønnboring for 285.788 kroner.
  2. Kort tid etter viste det seg at varmepumpa ikke varma opp boligen hans.
  3. Installatøren kom på gjentatte besøk for å prøve å ordne opp, uten hell.
  4. Mannen fikk nok og tok saken videre til Forbrukerrådet. Det løste seg ikke, og saken havnet hos Forbrukertvistutvalget.
LES OGSÅ: Hvor mye koster det å kjøle ned huset med varmepumpe?


«Kundens feil!»

Selskapet som leverte varmepumpa og installasjonen innså at den ikke gjorde jobben. Men de mente dette først og fremst var kundens egen feil.

Før arbeidet starta skal det nemlig ha blitt snakket om at huset skulle få ekstra gulvvarme og isolasjon. Selskapet mente dette ble tatt med i beregningene, og da de andre arbeidene aldri tok sted, ble varmepumpa derfor underdimensjonert.

Kunden, på sin side, mener de eventuelle framtidige arbeidene aldri lå til grunn for avtalen. Det finnes heller ingen skriftlig dokumentasjon på at disse arbeidene måtte skje for at varmepumpa skulle fungere.

LES OGSÅ: Slik styrer du varmepumpa med mobilen

«Selskapets feil!»

«Utvalget er enig med klageren i at innklagde burde ha tydeliggjort i tilbudet at gulvvarme og isolering var en viktig forutsetning for innklagdes tilbud. Når dette ikke ble gjort, må de selv bære risikoen for den tvil som er oppstått» skriver FTU i sitt bindende vedtak, og fortsetter:

«Utvalget finner det dermed ikke sannsynliggjort at det var en del av avtalen at klageren skulle legge gulvvarme og isolere huset.»

FTU anser derfor arbeidet som «vesentlig forfeilet», noe som i håndverkerloven tilsier at man kan heve avtalen, og få pengene tilbake for både arbeid og materialer. Han får også erstatning for to sakkyndige som har avlagt rapporter. Totalt får mannen derfor tilbake 293.988 kroner.

LES OGSÅ: Kan håndverkeren kreve mer enn prisoverslaget?

KONTAKTER: Det som står i kontrakten, og det som ikke står der, bestemmer hva du kan forvente. Vær derfor nøye med dem. Foto: ALL OVER PRESS
KONTAKTER: Det som står i kontrakten, og det som ikke står der, bestemmer hva du kan forvente. Vær derfor nøye med dem. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Hva vi kan lære

Også her ser vi at det er tre ting som er spesielt viktige når du inngår en avtale: Kontrakter, kontrakter og kontrakter.

Hadde det stått i kontrakten at varmepumpa ble dimensjonert for et hus med oppdatert isolasjon og gulvvarme, hadde mannen trolig tapt.

Men kontrakten sa kun at mannen ville bytte ut dagens sentralvarme med en varmepumpe, uten andre forutsetninger. Han hadde derfor rett på et varmepumpeanlegg som faktisk varmet opp hele huset. Når han ikke fikk det var avtalen brutt, og håndverkertjenesteloven kom på banen med sine regler.

LES OGSÅ: Du må betale like mye selv om håndverkeren bruker mindre tid


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!