Får store babyer selv etter slanking

Overvektige kvinner får fortsatt større babyer enn gjennomsnittet selv om de slanker seg før fødselen, viser ny forskning.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært kjent at overvektige kvinner ofte får store babyer. Men hjelper det om den gravide går ned i vekt under svangerskapet? Til en viss grad, men ikke nok. Det viser en ny studie hvor forskerne i en periode på åtte år fulgte 146.000 kvinner som alle hadde født to barn hver.

Forskerne fant da ut at kvinner som gikk ned i vekt før det andre svangerskapet, fortsatt hadde 70 prosent større risiko for å få en stor baby sammenlignet med kvinner som var normalvektige før begge svangerskapene. Og risikoen var enda større dersom kvinnene var overvektige over tid.

Store barn kan medføre en rekke komplikasjoner. Les mer her:

- Livsstilsendringer hjelper
Forskerne spekulerer i at overvekten påvirker mødrenes forbrenning og at overflødige kilo selv etter at de er slanket bort, faktisk har en effekt også på framtidige svangerskap.

En egen poliklinikk ved Rikshospitalet har spesialisert seg på gravide med BMI over 27 og som dermed har såkalte risikosvangerskap.Kvinnene får tett oppfølging og kan komme når som helst, forklarer klinisk ernærings- og idrettsfysiolog Kristin Kardel.

BMI mellom 25-30 regnes som overvektig, mens BMI over 30 defineres som fedme. Regn ut din BMI her:

- Vi hjelper kvinnene til å endre livsstilen sin, både når det gjelder kosthold og fysisk aktivitet. Mennene deltar også aktivt i prosessen, noe som er viktig fordi kvinnenes livsstilsendringer vil påvirke hele familien, forklarer Kardel til Mozon.no.

- Målet er at babyen skal vokse normalt og ikke bli tykk, og selv om vi ikke har data som kan vise det helt klart, tror vi at livsstilsendringene hjelper på fødselsvekta.

Overvektige må oftere enn normalvektige ta akutt keisersnitt. Les mer her:

Savner retningslinjer
Kari H. Bugge som er ernæringsfysiolog ved Grete Roede AS, forteller at mange gravide ønsker å gå på kurs hos dem. Flere av disse venter barn nummer to og vil unngå å legge på seg like mye som under det første svangerskapet.

- De ønsker å ha kontroll over vekta, og vi vet hva vi bør anbefale dem å spise. Men per i dag finnes det ingen klare retningslinjer for hvordan overvektige gravide skal forholde seg til vektendringen under svangerskepet, sier Bugge.

Hun forklarer at å begrense vektøkningen til 8-12 kilo er helt fint. Men mens enkelte jordmødre og leger anbefaler å holde en stabil vekt eller gå opp litt gjennom hele svangerskapet, anbefaler andre å gå ned.

- Vi opplever at kvinner som går på kurs hos oss, har fått helt ulike råd hos sine leger. Da blir de ofte usikre på hva som egentlig er riktig, sier Bugge som håper at framtidig forskningi vil gi klarere retningslinjer for overvektige gravide.

Spiser du for to under graviditeten, øker du barnets risiko for livslang overvekt. Les mer her: