Får økonomisk førstehjelp

Kredittkortgjeld og økonomi på stram line. Se hva deltakerne i DinSides økoprogram sliter med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 • Kredittkortgjeld
 • Lavtlønte deltidsstillinger
 • Lite sparepenger
 • Ønsker å få det romsligere
 • Dette var noen av utfordringene DinSides lesere bakser med. Da DinSide inviterte leserne til å delta i vår Økotrim fikk vi cirka 60 henvendelser fra enkeltpersoner og familier som ganskel enkelt ønsker å få bedre økonomi.

  Fem får råd

  Av denne søkermassen valgte DinSide fem husholdninger som vil få råd om hvordan de skal bli kvitt gjeld, øke inntektene og opparbeide seg sparepenger. Vi la i vår utvelgelse vekt på at husholdningene skulle være representative (det vil si vanlige husholdninger med alminnelige inntekter og gjeldsbyrder), og ha potensial til å jobbe seg til en bedre økonomisk hverdag.

  Her er deltakerne:

  Marius Sveen: Marius er 24 år og kommer fra Gjøvik. Han jobber som kundekonsulent og har kjøpt bolig i Oslo. Han mener at at han har mye gjeld, og er bekymret.

  Ekspertene mener: Han har for mye gjeld i forhold til inntektene. Kan han øke inntektene? Kan han låne penger av foreldrene slik at han kan tilbakebetale de dyre lånene? spør Agnes Bergo.

  Kim Hauge Skulstad: Kim er 24 år og kommer fra Strømmen i Akershus. Han er student ved kriminologisk institutt ved Universitetet i Oslo og jobber ved siden av som selger i Nortrade. Han har planer om å gifte seg og stifte familie, men mener at han ikke er god nok til å holde orden og til å spare.

  Ekspertene mener: - Er kriminologi det rette studiumet for Kim, spør Emmali Schuerch seg. - Han bør spare i BSU, lage budsjet og kontrollere forbruket sitt, sier Agnes Bergo

  Martin Mathisen og samboer Ragnhild: Dette samboerbarnet er en typisk mine-dine-og-våre-barn-familie. De er bosatt i Skien sammen med Martins tre særkullsbarn og et felles barn. Martin trives godt i jobben sin som lageransvarlig, og Ragnhild som barnehageassistent. De har mye gjeld og lønningene deres tillater ikke de store utskeielsene. De ønsker å øke inntektene og kvitte seg med gjelden.

  Ekspertene mener: - Økonomien deres er utfordrende. De må enten øke inntektene eller søke gjeldssanering, mener Agnes Bergo. - Ragnhild bør gjøre noe med yrkessituasjon sin. Hva ønsker hun å gjøre videre? spør Emmali Schuerch.

  Andreas Robertsen: Andreas Robertsen har samboer, tre barn og rekkehus i Tromsø. Han jobber med mastergraden sin og jobber på Universitetet i Tromsø. Samboeren hans er utdannet lege og har et halvt år igjen av turnustiden sin. De ønsker seg større hus, men hvordan skal de få dette til?

  Ekspertene mener: - Begge har gode utdannelser med muligheter for å inntektsstigning. De bør spare i BSU-ordning, sier Agnes Bergo.

  Følg med!

  I høst vil DinSide Økonomi presentere de ulike familiene, og sammen med Økotrim-panelet vil vi komme med forslag om hva de kan gjøre for å bedre sin egen økonomi. Det er opp til dem hvilke avgjørelser eller grep de tar


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!