Får økonomipris

Årets Nobelpris i økonomi er tildelt tre amerikanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er det bestemt hvem som skal tildeles årets Nobelpris i økonomi. Prisen heter offisielt Alfred Nobels Minnepris i Økonomi, og vil bli delt ut av den svenske kongen den 10. desember i år.

Eksamen i bedøk

Tre amerikanere

Det er tre amerikanske økonomer som får prisen for å ha utviklet teorien om allokeringsmekansimer, skriver Dagens Industri på nett, di.se.

De tre amerikanerne er Leonid Hurwicz, fra universitetet i Minnesota, Eric Maskin fra Institute for Advanced Study, New Jersey og Roger B. Myerson fra Chicagouniversitetet.

Teorien om allokeringsmekanismer ble initiert av Leonid Hurwitcz, og ble etterpå videreutviklet av Maskin og Myerson. Ifølge juryen har teorien gitt en fordypning til forståelsen for hvordan optimale mekanismer bør utformes med hensyn til individers insitament og privat informasjon.

Tilbud og etterspørsel

Teorien går kort ut på å håndtere praktiske omstendigheter i forhold til den klassiske teorien om tilbud og etterspørsel, som første gang ble presentert av Adam Smith. Det kan eksempelvis være at konsumentene ikke har full informasjon, eller at konkurransen ikke er helt fri.

Prisen er på ti millioner svenske kroner, som skal deles likelig mellom de tre prisvinnerne.

For øvrig er Hurwicz 90 år gammel, og født i Russland, Maskin og Myerson er begge 56 år gamle, og er født i henholdsvis New York og Boston.

- Jeg er overrasket over nyheten. Det er som å ha vunnet i lotto. Jeg kjenner meg lettet over at professor Hurwicz, som er 90 år, også får prisen, sa professor Maskin ved pressekonferansen, ifølge Dagens Nyheter.

Kilde: www.di.se og www.dagensnyheter.se.

Aktuelt: