Får kreft av skiftarbeid

En ny studie viser at det kan være en betydelig sammenheng mellom skiftarbeid og økt risiko for prostatakreft.

Publisert
Sist oppdatert

Tidligere forskning viser at skiftarbeidere oftere rammes av hjerte- og karsykdommer, mage- og tarmproblemer samt diabetes. Nå advarer japanske forskere at risikoen for prostatakreft kan øke hos de som jobber med varierende skift over tid.

I en studie på 11 000 menn hadde skiftarbeiderne tre ganger så stor risiko for å rammes av kreftsykdommen.

Les også: Slik opprettholder du en god helse som skiftarbeider

Forskerne tror at lave nivåer og ujevn produksjon av hormonet melatonin hos skiftarbeidere kan være en av årsakene til den økte risikoen, skriver Dagens Medisin. Forskere tror hormonet hemmer utviklingen av enkelte krefttyper. Kroppen produserer melatonin mens vi sover.

- Resultatene er interessante tatt i betraktning at den viser en økning i risikoen for en vanlig kreftform blant menn utsatt for roterende skiftarbeid. Dersom dette funnet blir bekreftet av andre, er det vesentlig å komme til bunns i disse spørsmålene, for å kunne velge riktige strategier for forebygging av kreft, sier Jenny-Anne Sigstad Lie, forsker ved Kreftregisteret.

Hun legger til at melatonin kan være krefthemmende i seg selv, og påvirke utviklingen av prostatakreft ved å redusere produksjonen av kjønnshormoner.

- Mangel på dagslys kan dessuten redusere produksjonen av vitamin D, som kan beskytte mot kreft. Et mulig høyere inntak av fet mat blant skiftarbeidere vil også kunne øke risikoen for prostatakreft, sier Sigstad Lie, og legger til at for å finne ut om det er skiftarbeid, eller et annerledes levesett blant skiftarbeidere som gir økt risiko, er det nødvendig med liknende studier i ulike land og grupper av skiftarbeidere.

Slik bekjemper du prostata-plager

Andre eksperter etterlyser også mer forskning.

Etterlyser mer forskning
- Det er for tidlig å si om skiftarbeid kan knyttes til spesifikke kreftformer. Men det man kan konstatere er at hormonet melatonin, som kobles direkte til kroppens biologiske klokke, forstyrres ved uregelmessige arbeidstider, sier Torbjörn Åkerstedt, professor ved Karolinska institutet, til aftonbladet.se.

Førsteamanuensis Alvhild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen, forsker på søvn, søvnmangel og skiftarbeid er enig.

- Jeg er enig med Åkerstedt som er en nestor i feltet. Det er en befolkningstudie det vises til, og en må ha flere slike studier som indikerer det samme før en kan si noe sikrere, sier hun.

Under normale forhold er utskillelsen av melatonin lav. Den øker imidlertid like etter at solen har gått ned og er som regel høyest midt på natten.

Visste du at søvnmangel kan gi økt appetitt?

Ifølge den svenske professoren er det fremdeles de kortsiktige farene med nattarbeid som er de mest urovekkende.

- Klokken fem om morgenen er mennesket like oppmerksom som ved 0,8 promille. Da søvnmangel er den store faren er det viktig å la kroppen få hente seg inn, sier han.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn. Årlig rammes rundt 3300 av denne sykdommen, ifølge Kreftforeningen.

Den japanske studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Visste du at granateple kan hjelpe mot prostatakreft?

Har du problemer med å sove? Her er ti tips for bedre søvn!

 

Mozon.no, 20.09.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer