<B>JUKS:</B> Nettauksjoner tillater ikke at du selv byr på dine egne auksjoner. Foto: Per Ervland
JUKS: Nettauksjoner tillater ikke at du selv byr på dine egne auksjoner. Foto: Per ErvlandVis mer

Får kjempebot etter juks på Ebay

En brite må betale nesten en halv million kroner etter å ha bydd på sine egne produkter, melder den britiske avisen The Daily Mail.

Paul Bennet fra Storbritannia ville øke temperaturen og prisene på sine egne auksjoner på nettstedet Ebay. Derfor opprettet han forskjellige konti under forskjellige navn, og begynte å by på sine egne produkter.

Dette angrer han nok på i dag.

Nå har han blitt tatt for å jukse på nettauksjonen, og en domstol i Storbritannia har beordret han til å betale 50.000 pund for ugjerningen, noe som tilsvarer drøyt 455.000 kroner med dagens valutakurs.

Denne typen juks i nettauksjoner blir nemlig lovregulert både i Storbritannia og resten av EU, i et forsøk på å stoppe svindel på nettet skriver The Daily Mail.

LES OGSÅ: Handle fra utlandet? Dette må du vite!

Lett å opprette konto

Dette kan nok få mange til å skjelve litt i buksene. Man trenger ikke være en IT-ekspert for å opprette en falsk konto på Ebay, og det høres kanskje utrolig ut at du kan bli dømt til å betale hundretusenvis for å by på dine egne artikler.

Men reglene til Ebay, og en rekke andre internasjonale og norske nettauksjoner, levner ingen tvil. Såkalt "shill bidding", det vil si å by på egne varer slik at de kan senere bli solgt for en mer attraktiv pris, er ikke tillatt.

"For å være sikre på at ingen får en urettferdig fordel tillater vi ikke shill bidding på Ebay", heter det i Ebays avtalevilkår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske nettauksjoner har tilsvarende retningslinjer. I retningslinjene til den norske auksjonssiden Qxl står det i klartekst at brukere som gir bud på egne auksjoner, vil bli utestengt som selgere.

Regelen gjelder også om du ber en tredjepart gjøre dette for deg. Dermed bør du tenke deg om før du hjelper et familiemedlem med å få i gang budkrigen på nettauksjonene.

Visste ikke at det var ulovlig

Ifølge Daily Mail hadde ikke Paul Bennet fått med seg at det var ulovlig å by på egne produkter.

- Jeg visste ikke at jeg gjorde noe galt, skal han ha sagt i rettsalen.

Han skal også ha brukt de falske profilene til å legge igjen positiv feedback på sin egen profil, for å øke sin egen troverdighet.

Dette fenomenet kjenner vi igjen fra for eksempel hotellbransjen, der ansatte i hotellkjedene er blitt beskyldt for å legge inn falske anmeldelser av egne hoteller på uavhengige nettsider.

Den store nettsiden Tripadvisor har flere ganger gått ut og advart mot å stole på alle anmeldelsene som brukerne har lagt inn på nettsidene deres, fordi enkelte av dem kan ha blitt lagt inn under falsk flagg.

SVARTEBØRS: Det er ikke lov til å videreselge billetter til norske kulturarrangementer til høyere enn pålydende pris. Heller ikke på utenlandske sider som Ebay. Foto: Per Ervland
SVARTEBØRS: Det er ikke lov til å videreselge billetter til norske kulturarrangementer til høyere enn pålydende pris. Heller ikke på utenlandske sider som Ebay. Foto: Per Ervland Vis mer


Nordmann i Ebay-trøbbel

Bennet er ikke eneste person som har brutt noen lover og regler på Ebay. For ikke lenge siden skrev vi om en nordmann fra Notodden, som solgte billetter til Eurovision-finalen til ulovlig svartebørspris på Ebay.

Det er nemlig ikke lov til å selge billetter til kulturarrangementer i Norge til høyere enn pålydende pris, selv ikke på internasjonale sider som Ebay. Mannen fra Notodden ønsket å auksjonere bort billettene for minimum 4.400 kroner, noe som er 175 prosent dyrere enn pålydende.

Ikke lenge etter at DinSide omtalte saken ble billettene fjernet fra Ebay. Men nå finnes det andre selgere som auksjonerer bort billetter til Eurovision-finalen i Bærum i mai. En av budrundene starter på 1.600 amerikanske dollar, noe som tilsvarer nær 9.500 kroner, eller nesten 500 prosent mer enn pålydende pris.

Svartebørs er ulovlig - men du blir ikke straffet