Får ikke lenger selges i Norge

Mattilsynet trekker omsetningstillatelse for morsmelkerstatning med LGG.

MED LGG: Nutramigen 2 er beregnet til sped- og småbarn (fra 6-månedersalderen) med kumelk- og/eller soyaproteinallergi. Foto: Mead Johnson
MED LGG: Nutramigen 2 er beregnet til sped- og småbarn (fra 6-månedersalderen) med kumelk- og/eller soyaproteinallergi. Foto: Mead Johnson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har valgt å trekke tillatelsen for omsetning av morsmelkerstatningen Nutramigen 2 med LGG (probiotika), melder Matportalen.no.

Nutramigen 2 er beregnet til sped- og småbarn (fra 6-månedersalderen) med kumelk- og/eller soyaproteinallergi.

Per i dag finnes det ikke tilstrekkelig med data som støtter sikkerheten ved bruk av LGG-bakterien, er konklusjonen til Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Les også: Bedre helse starter i fordøyelsen

«Føre-var-prinsipp»

Mattilsynet understreker at avgjørelsen er foretatt i tråd med et «føre-var-prinsipp», da spedbarn og småbarn er en sårbar gruppe som trenger et ekstra beskyttelsesnivå.

Ifølge VKM finnes det ikke nok informasjon som viser at daglig bruk av LGG i morsmelkerstatninger/tilskuddsblandinger eller barnemat har en positiv effekt.


VKM påpeker at det ikke er sett noen direkte negative følger ved bruk av LGG hos friske barn. Langtidsvirkninger er imidlertid lite studert.

Les også: De sunne bakteriene

Gjelder kun sped- og småbarnsprodukter

Rådet gjelder kun for produkter beregnet til sped- og småbarn. Eldre barn og voksne regner man med vil ha et modent fordøyelses- og immunsystem.

Konklusjonen omfatter heller ikke varer ment til behandling av sykdom hvor det er dokumentert effekt og produktet kun skal brukes over en kortere periode, skriver Matportalen.no.

Nutramigen 2 med LGG vil bli erstattet av Nutramigen 2 uten tilsetning av LGG, opplyser produsenten.

Les også: Sunne baktierer til eldre