Får ikke flytte av Skatteetaten

Årsak: Besøker barna sine for ofte.

OPPGITT: Nikolai Sandved får ikke lov til å flytte av Skatteetaten fordi han besøker barna sine for ofte. Foto: Per Ervland
OPPGITT: Nikolai Sandved får ikke lov til å flytte av Skatteetaten fordi han besøker barna sine for ofte. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er rart at Skatteetaten skal ha noe med hvor jeg oppholder meg og bor. I et fritt samfunn skal jeg kunne bosette meg hvor jeg vil, sier Nikolai Sandved til DinSide.

Sandved prøver nemlig å melde flytting i Folkeregisteret, men det skulle vise seg å være vanskeligere enn antatt.

Nylig gikk han gjennom et samlivsbrudd i Molde, og flyttet tilbake til Oslo. Men da han prøvde å melde flytting og endring av bostedsadresse i Folkeregisteret, fikk han avslag fra Skatteetaten.

Hvorfor? Fordi han besøker barna sine for ofte og ikke "sporadisk", som betyr tre til fire ganger i året ifølge Skatteetaten.

Skjerpet rutinene etter falske flyttemeldinger: Meld flytting to ganger

Begrunnelsen for avslaget

I brevet fra Skatteetaten viser de først til folkeregisterforskriften § 5-3. Ektefeller og barn;

a) En person som har opprettet felles hjem med sine barn, regnes som bosatt der barna tar sin overveiende døgnhvile, med mindre barna flytter ut av det felles hjem. Som barn forstås biologiske barn, adoptivbarn og fosterbarn som i løpet av året ikke er fylt 22 år.

b) Felles hjem regnes som oppløst når den ene har flyttet ut og besøk i det tidligere felles hjem bare skjer sporadisk.

Og så kommer altså begrunnelsen for avslaget:

    «Som det fremgår av overnevnte bestemmelse, kreves det at felles hjem med barn er oppløst for å kunne bli registrert på en annen adresse. For at dette vilkåret skal være oppfylt, kreves det at man har bosatt seg på et nytt sted og at besøk i tidligere felles hjem bare skjer sporadisk. I det siste kravet ligger at overnattingsbesøk ikke skjer oftere enn tre til fjerde ganger i året. Du vil med den opplyste samværsordningen ha flere overnattingsbesøk enn 3-4 ganger pr. år, og felles hjem med barna kan derfor ikke anses å være for oppløst», skriver Skatteetaten

Se hva som skjedde med Ole Heggem: Vanskelig å flytte fra Norge

Overrasket over begrunnelsen

– Jeg tenkte først "Er det mulig?" og at jeg antakelig må ha falt mellom et par stoler da jeg leste brevet, forteller Sandved.

Han besøker barna sine hver tredje helg hjemme hos eks-samboeren i Molde, noe som ifølge Skatteetaten er for ofte.

Sandved er ikke alene om å synes at dette var merkelig beskjed å få.

– Jeg har hele tiden jobbet i Oslo og bor i vårt tidligere felles hjem, forteller han.

Likevel er det altså ikke godt nok for Skatteetaten.

Bør klage

– Dette er ikke et vanlig problem. Jeg vil anbefale vedkommende å kontakte NAV og sende en kopi av både arbeidsattest og husleiekontrakt. Dette burde ikke være noe problem. I verste fall bør han kontakte en advokat, sier pressekontakt og nestleder i Aleneforeldreforeningen, Merete Legvold Pettersen, til DinSide.

Men ifølge Sandved har NAV og Arbeids- og inkluderingsdepartementet allerede godtatt hans flytting med sitt vedtak om barnebidragspenger. Skatteetaten skal likevel ha avslått søknaden hans.

I likhet med Legvold Pettersen har heller ikke Ellen Gjemdal, lovrådgiver i Finansdepartementet, hørt om lignende tilfelle før.

– Jeg vil råde han til å klage, sier Gjemdal til DinSide.

Lisbeth Bechmann (34) fra Skien: Går til kamp mot Nav

Dette betyr "sporadisk besøk"

Så hva legger egentlig Skatteetaten i begrepet "sporadisk besøk"?

– Dette er langvarig praksis, utviklet gjennom retts- og forvaltningspraksis tilbake til den første bestemmelse i landsskatteloven av 1911, § 16, svarer Anita Grini, seksjonssjef i rettsavdelingen ved Skattedirektoratet, i en epost til DinSide.

– Kan Skatteetaten definere hva et samlivsbrudd er?

– Dette spørsmålet er som utgangspunkt knyttet til ekteskapsloven, som forvaltes av Barnedepartementet. Når det gjelder hva som regnes som oppløsing av et felles hjem i folkeregistermessig forstand, viser vi til folkeregisterforskriften § 5-3 tredje ledd. Som det fremgår der regnes vanligvis det felles hjem som oppløst når den ene har flyttet ut og besøk i det tidligere felles hjem bare skjer sporadisk, skriver Grini.

Her er utdrag fra Landsskatteloven

Behandlingstid er cirka to måneder

Heldigvis skal Sandved slippe å få posten sin tilsendt til Molde i en lengre periode.

– Når man har fått avslag på å endre bostedsadresse i folkeregisteret, må man sende brev til skattekontoret og be om å få oppført sin postadresse i registeret. Da vil denne postadressen bli brukt ved alle forsendelser som skattekort, selvangivelse, kontoutskrifter osv. Man kan ikke melde om slik endring av postadresse i elektronisk flyttemelding, skriver Anette Bjerke, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, i en epost til DinSide.

21. november sendte Sandved en klage til Skatteetaten, men han har foreløpig ikke fått noe svar. Han regner likevel med at det vil ordne seg til slutt, da han føler seg godt behandlet med de forskjellige offentlige instanser han har vært i kontakt med.

– Det hele er nesten litt morsomt, sier han lettere oppgitt.

Ifølge Bjerke i Skattedirektoratet vil klagen først vurderes av skattekontoret etter reglene i forvaltningsloven §§ 31 – 33 fjerde ledd. Her er det ingen lovbestemt frist, men normalt vil skattekontoret antakelig bruke mellom to til tre uker.

– I Skattedirektoratet er behandlingstiden per nå cirka to måneder, men dette forutsetter at saken er godt nok opplyst, skriver kommunikasjonsrådgiveren i en epost.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer