Får fortsatt ikke flytte av Skatteetaten

Nikolai Sandved er fortsatt folkeregistrert i Molde ett år etter at han flyttet til Oslo.

OPPGITT: Det er ett år siden Nikolai Sandved først meldte flytting til Oslo, men fortsatt mener Skatteetaten at han er bosatt i Molde. Nylig ble hans tredje søknad avslått fordi Skatteetaten anser seg som ferdig med saken. Foto: Per Ervland
OPPGITT: Det er ett år siden Nikolai Sandved først meldte flytting til Oslo, men fortsatt mener Skatteetaten at han er bosatt i Molde. Nylig ble hans tredje søknad avslått fordi Skatteetaten anser seg som ferdig med saken. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember i fjor skrev DinSide om Nikolai Sandved som ikke fikk flytte av skatteetaten fordi han besøkte barna sine for ofte.

Etter at Sandved hadde vært gjennom et samlivsbrudd i Molde, flyttet han tilbake til Oslo. Men da han prøvde å melde flytting og endring av bostedsadresse i Folkeregisteret, fikk han avslag fra Skatteetaten - fordi han besøkte barna sine for ofte og ikke "sporadisk", som betyr tre til fire ganger i året, ifølge Skatteetaten.

Nå, snart ett år senere, nekter fortsatt Skatteetaten å godta at Sandved faktisk bor i Oslo.

– På mange måte bare gunstig, i hvert fall akkurat som ting ser ut nå. Omsider har de registrert adressen hvor jeg bor i Oslo som postadresse, så de fleste ting blir sendt korrekt. Jeg får trukket av masse av skatten, så jeg kan ikke klage på det, sier Sandved til DinSide.

Han velger å se det positive ved saken, til tross for at det er upraktisk å være registrert på en bostedsadresse der han ikke bor.

Meldt flytting for tredje gang

Sandved forsøkte å melde flytting for tredje gang da hans ekssamboer hadde flyttet ut av leiligheten i Molde, hvor han er registrert bosatt, til en egen nyinnkjøpt bolig. Men denne søknaden ble også avvist, selv om Skatt Midt og folkeregisteret har godtatt ekssamboerens flytting.

– Dermed er jeg nå i den situasjon at jeg er folkeregistrert på en adresse i Molde som hverken jeg eller min ekssamboer og våre felles barn bor i. Det er kun Skatt Øst som ikke godtar at jeg flytter, forteller Sandved.

Nylig fikk han et brev der skattejuristen i Skatt Øst avslo flyttemeldingen hans, fordi de anser seg som ferdig med saken:

    «Skattekontoret viser til mottatt elektronisk flyttemelding datert 16.08.11 til adressen xxxx,

    Skattedirektoratet har ved avgjørelse av 20.09.11 avgjort klagesaken med endelig virkning, og en ny flytting til samme adresse betraktes som samme sak. med mindre det kan fremlegges dokumentasjon som tilsier at de faktiske forhold er endret, vil ikke en flytting til samme adresse tas under behandling. Den elektroniske flyttemeldingen er på denne bakgrunn ikke godtatt. Saken anses med dette som avsluttet fra vår side.»

Les også: Får ikke flytte av Skatteetaten

Oppgitt over avslaget

– For meg er det rart at Skatt Midt godtar at min ekssamboer får flytte, men ikke jeg. Jeg burde jo blitt tvangsflyttet med ungene siden jeg fortsatt besøker de mer enn fire-fem ganger per år, sier Sandved oppgitt.

Selv om Sandved ikke lider noe økonomisk tap over at Skatteetaten nekter å la ham flytte på papiret, er det likevel upraktisk for ham å være tilknyttet feil kommune. Under kommunevalget tidligere i høst gikk for eksempel stemmen hans til Molde kommune og ikke Oslo kommune. Sandved er også fortsatt tilknyttet helsevesenet i region Midt Norge.

På grunn av taushetsplikt kan ikke Skattedirektoratet uttale seg om den aktuelle saken, men kan si noe på et generelt grunnlag.

– Vi kan ikke kommentere enkeltsaker, men hvis personen mener skattekontoret eller Skattedirektoratet har anvendt loven galt eller lagt et galt faktum til grunn, er det fint om han begjærer omgjøring – for vi er heller ikke tjent med gale avgjørelser, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsrådgiver i Skattedirektoratet, til DinSide.

Skattedirektoratet: – Klag

Hvis partene i klagesak mener at Skattedirektoratets vedtak lider av en ugyldighetsgrunn, som enten er gal saksbehandling, galt faktum eller feil i lovanvendelsen, kan man begjære omgjøring etter reglene i forvaltningsloven.

– Alternativet er å ta saken opp med Sivilombudsmannen eller ta ut stevning mot Staten ved Finansdepartementet, sier hun.

Bjerke forstår at det kan være en belastning for personer som stadig får avslått søknadene sine, men påpeker at Skattedirektoratet må forholde seg til reglene de er satt til å forvalte.

– Det kan være at våre regler slår uheldig ut, og da er det viktig å rydde opp i det. Men det må skje en prosess rundt dette. Hvis en person føler at vi har misforstått saken, er det mulig å klage til Sivilombudsmannen. Vi har lav terskel på å ta mot klager, forteller Bjerke.

Skjerpet rutinene etter falske flyttemeldinger: Meld flytting to ganger

Klager ikke

Sandved finner det på sin side vanskelig å klage flere ganger, ettersom Skatteetaten har vedtatt at han er pendler, noe som er økonomisk gunstig for ham. Skatteetaten har også godtatt at ekssamboeren har flyttet til en annen bolig i samme kommune, slik at hun blir plassert i riktig skatteklasse.

– NAV har hele tiden godtatt vårt samlivsbrudd med tanke på barnetrygd. Skatteetaten og Statens kartverk har også godtatt at jeg fikk kjøpe ut min ekssamboer av vår tidligere felles bolig i Oslo, uten at dette medfører skattemessige krav på overskuddet. Denne boligen har jeg benyttet som «pendlerbolig» i perioden. Jeg har altså ingen grunn til å klage mer, selv om situasjonen er absurd slik den står, sier Sandved.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer